Amfipoli News: Ποια ασθένεια κόβει 6 χρόνια ζωής...σε λεπτούς και παχουλούς!

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ποια ασθένεια κόβει 6 χρόνια ζωής...σε λεπτούς και παχουλούς!


Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ένας στους τρεις ενήλικες Βρετανούς πάσχει από το λεγόμενο προδιαβήτη, αγνοώντας όμως τους υποκείμενους κινδύνους της πάθησης για την υγεία του.

Ο προ-διαβήτης, όπως υποδηλώνει και ο ίδιος ο όρος, αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2.

Στην περίπτωση αυτή, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι μεν υψηλά, όχι όμως τόσο υψηλά ώστε να γίνει διάγνωση για διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2, αναφέρει η μελέτη στο British Medical Journal, συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει και κυρίως με τις διατροφικές μας συνήθειες και δεν πρέπει να αγνοούμε τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει.

Μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής και να οδηγήσει στην τύφλωση ή και τον ακρωτηριασμό, δηλώνουν οι ερευνητές.

Ο όρος «προ-διαβήτης» αποτελεί με άλλα λόγια μια προειδοποίηση για τις πιθανότητες εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2, δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα και εντοπίζεται με τη βοήθεια ειδικής εξέτασης.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον προ-διαβήτη και το διαβήτη τύπου 2 είναι η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει το μεταβολικό σύνδρομο ακόμη κι αν δεν είναι υπέρβαρος.

Παλαιότερα, οι γιατροί εκτιμούσαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μειώνει το προσδόκιμο κατά δέκα περίπου χρόνια. Πλέον, υπολογίζουν ότι η πάθηση «κόβει» στους ασθενείς περίπου 6 χρόνια ζωής.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου