Amfipoli News: Αυτή η εντυπωσιακή πρωτεύουσα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Λονδίνο. Όμως παραμένει άδεια από κόσμο

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Αυτή η εντυπωσιακή πρωτεύουσα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Λονδίνο. Όμως παραμένει άδεια από κόσμο


H google μας λέει ότι το Λονδίνο έχει μέγεθος 1.572 τ.χλμ.
Η Naypyidaw, η πρωτεύουσα της Βιρμανίας (ή Μιανμάρ που είναι η νέα της ονομασία), έχει μέγεθος 7.054 τ.χλμ.
Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα της Βιρμανίας είναι τέσσερις φορές (και κάτι) μεγαλύτερη από την πρωτεύουσα της Βρετανίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Λονδίνο έχει πληθυσμό περίπου 8,63 εκατομμύρια άτομα και η Naypyidaw μόλις 924.608 άτομο. Που σημαίνει ότι πληθυσμός εννέα φορές λιγότερος από το Λονδίνο, διαμένει σε έκταση τέσσερις φορές μεγαλύτερη.
naypyidaw
Η Naypyidaw (που σημαίνει «ο θρόνος του Βασιλιά») έγινε πρωτεύουσα της Βιρμανίας τον Νοέμβριο του 2005 από το τότε στρατιωτικό καθεστώς. Λέγεται ότι η ανοικοδόμηση της πόλης ανήλθε σε 4 δισ. δολάρια, με την λογική ότι θα επεκταθεί κι άλλο. Οι αυτοκινητόδρομοι με τις 20 λωρίδες και οι μεγάλες πλατείες παραπέμπουν σε μια πόλη που χτίστηκε για το μέλλον. Και αντίθετα με την υπόλοιπη χώρα, υπάρχει «αξιόπιστη» παροχή ηλεκτρικού σε όλη τη χώρα, εστιατόρια και καφέ, καθώς και ελεύθερο wifi. Όμως παραμένει άδεια.
naypyidaw
Ο Guardian, σε ρεπορτάζ του το 2015 στην χαρακτήρισε μια σουρεαλιστική πόλη όπου όλα έχουν τεράστιο μέγεθος: οι δρόμοι, τα κτήρια. Υπάρχει μάλιστα η φήμη ότι αυτοί οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να μπορεί να προσγειωθεί ακόμη και αεροπλάνο σε περίπτωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
naypyidaw empty
Τα τελευταία χρόνια, η τεράστια και εμβληματική πρωτεύουσα της Βιρμανίας και το γεγονός ότι παραμένει άδεια, έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών μέσων ενημέρωσης. Οι συντελεστές του Top Gear του BBC έμειναν έκπληκτοι με τους τεράστιους άδειους δρόμους.
Και παρά τους τεράστιους δρόμους που σπάνια χρησιμοποιούνται, σημειώνει ο Guardian, οι οδοκαθαριστές είναι καθημερινά εκεί για ώρες, καθαρίζοντας τους δρόμους που κανείς δεν λερώνει. Όπως επίσης και οι εργάτες, μεταφέροντας συνεχώς τούβλα, αφού η ανοικοδόμηση της πόλης συνεχίζεται.
naypyidaw
naypyidaw empty
naypyidaw empty
naypyidaw empty
Πηγή: Independent , huffingtonpost.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου