Amfipoli News: 10 τροφές που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

10 τροφές που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ



Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας, που πλήττει πολλούς ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο. 
Σύμφωνα με την Ένωση για το Αλτσχάιμερ, η ασθένεια αυτή είναι ένας τύπος άνοιας που προκαλεί προβλήματα στη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, που αποτελεί περίπου το 60-80% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοια είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Αν και η νόσος δεν αποτελεί σύνηθες μέρος της γήρανσης, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματά του επιδεινώνονται.
Δυστυχώς, δεν έχει καμία θεραπεία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης.
Αν και αυτές οι θεραπείες δεν είναι σε θέση να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, μπορούν να επιβραδύνουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.
Μια μορφή θεραπείας είναι η αλλαγή διατροφής – υπάρχουν πραγματικά τρόφιμα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ!
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
#1 Μόκα
Laura Caseley for LittleThings
Αν ξεκινάτε κάθε πρωί με καφέ, ίσως θελήσετε να αλλάξετε σε μόκα.
Γιατί; Η ρεσβερατρόλη, μια φυσικά απαντώμενη ένωση που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα, έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει τη γνωστική υποβάθμιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η Daily Mail αναφέρει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει την ικανότητα των βλαβερών ανοσολογικών μορίων να επηρεάσουν τους εγκεφαλικούς ιστούς.
Ωστόσο, μην επιλέγετε οποιαδήποτε μόκα. Βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένη με μαύρη σοκολάτα. Έτσι, θα ξυπνήσετε το πρωί τη μνήμη σας.
Επιπλέον, η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά στον καφέ και τη σοκολάτα μπορούν να αποτρέψουν την εξασθένιση της μνήμης, εξηγεί το Alzheimer’s.net.
#2 Φασόλια
Η CBS News αναφέρει ότι μία από τις καλύτερες τροφές για το Αλτσχάιμερ, είναι τα φασόλια.
Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, που τα καθιστούν υπερ-τροφή.
Η επικεφαλής ερευνητής Μάρθα Κλερ Μόρις, PhD, δήλωσε στο CBS News ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε φασόλια τρεις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.
#3 Ελαιόλαδο
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα πολύ καλό προϊόν, αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικό φαγητό όταν πρόκειται για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με το Alzheimer’s.net, το ελαιόλαδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ολεοκανθάλη.
Η ολεοκανθάλη ενισχύει την παραγωγή ενζύμων και πρωτεϊνών, που διασπούν τις πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο.
#4 Κόκκινο κρασί
Laura Caseley for LittleThings
Η ρεσβερατρόλη, η χημική ουσία που υπάρχει στην μαύρη σοκολάτα, είναι επίσης παρούσα στο κόκκινο κρασί, εξηγεί η Daily Mail.
Επειδή η νόσος του Αλτσχάιμερ προκαλεί φλεγμονή που καταστρέφει τον εγκέφαλο, η ρεσβερατρόλη είναι σημαντική επειδή μειώνει τη φλεγμονή, μειώνοντας έτσι τις γνωσιακές απώλειες.
#5 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Laura Caseley for LittleThings
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι σημαντικό μέρος κάθε διατροφής, επειδή είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.
Αυτά τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα καλά για σας όταν τρώγονται με μια ποικιλία άλλων λαχανικών.
Σύμφωνα με το CBS News, θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, αλλά η κατανάλωση έξι ή περισσότερων μερίδων κάθε εβδομάδα θα έχει τα μέγιστα οφέλη στον εγκέφαλό σας.
#6 Μύρτιλα
Laura Caseley for LittleThings
Το μύρτιλο είναι μια πραγματικά σούπερ τροφή, που συνιστάται στις περισσότερες υγιεινές διατροφές.
Σύμφωνα με τη δρ.Μόρις, τα μούρα γενικά είναι ένα από τα πιο ισχυρά τρόφιμα όταν πρόκειται για την προστασία του εγκεφάλου, οπότε οι άνθρωποι θα πρέπει να τα καταναλώνουν δύο φορές την εβδομάδα.
Τα μούρα και τα άλλα φρούτα με σκούρα φλούδα (όπως τα δαμάσκηνα) είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη γενική υγεία του εγκεφάλου.
#7 Δημητριακά ολικής αλέσεως
Laura Caseley for LittleThings
Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι υγιεινές διατροφές δεν περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, αυτό δεν ισχύει. Ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ερευνητές δήλωσαν στο CBS News ότι όλοι πρέπει να τρώνε τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως κάθε μέρα.
#8 Λάδι καρύδας
Το έλαιο καρύδας, το οποίο έχει πρόσφατα αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, είναι γνωστό για τα οφέλη στην υγεία.
Σύμφωνα με το Alzheimer’s.net, ο καλύτερος τύπος ελαίου καρύδας είναι το παρθένο λάδι καρύδας ψυχρής πίεσης. Αυτός ο τύπος ελαίου είναι κάνει υγιή την καρδιά και είναι απαλλαγμένος από λιπαρά τρανς και χοληστερόλη.
Επιπλέον, το έλαιο καρύδας είναι γνωστό ότι αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη), ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και δρα σαν αντιβιοτικό και αντιοξειδωτικό.
#9 Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι γνωστά για τα οφέλη στην υγεία, λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.
Το Alzheimer’s.net συνιστά ψάρια όπως σολομό, σαρδέλες, τόνο και σκουμπρί.
Το CBS News συνιστά να τρώτε ψάρια μία φορά την εβδομάδα, για να αποκτήσετε τα οφέλη από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
#10 Ξηροί καρποί
Πολλοί ξηροί καρποί, όπως και τα ψάρια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με το CBS News, οι ξηροί καρποί είναι ένα καλό σνακ για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη.
Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να μειώσουν την κακή χοληστερόλη. Αν αγαπάτε τους καρπούς, αυτό είναι υπέροχο, γιατί πρέπει να τα τρώτε πέντε φορές την εβδομάδα!
Πηγή: tilestwra.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου