Amfipoli News: Τα φώτα έσβησαν, ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ ερήμωσε. Στους ρυθμούς προ της ανασκαφής επέστρεψε η ζωή στην περιοχή

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τα φώτα έσβησαν, ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ ερήμωσε. Στους ρυθμούς προ της ανασκαφής επέστρεψε η ζωή στην περιοχή


Τέσσερα χρόνια μετά την «κοσμοχαλασιά» του φθινοπώρου του 2014, ο Καστάς ερημώνει και κινδυνεύει.

Στον λόφο Καστά δεν πατάει πλέον πόδι ανθρώπου, οι όποιες προσδοκίες των ντόπιων για επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη διαψεύστηκαν γρήγορα, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία για την τύχη του μνημείου, που κινδυνεύει αν δεν γίνουν γρήγορα τα έργα για την προστασία του.

Στη Μεσολακκιά Σερρών, που γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο, η ζωή έχει επιστρέψει στους προ της ανασκαφής ρυθμούς της και οι 260 κάτοικοι αναπολούν τις μέρες που όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω τους.

Ο αγροτικός χωματόδρομος που οδηγεί στον Τύμβο Καστά, παρουσιάζει σήμερα ελάχιστη ως μηδενική κίνηση και οι δύο φύλακες που φυλάσσουν τον χώρο πολλές φορές ολοκληρώνουν τη βάρδιά τους χωρίς να συναντήσουν κάποιον επισκέπτη.

Το ότι συνεχίζει να φυλάσσεται από δύο φύλακες αποδεικνύει τη σπουδαιότητά του και ότι κάτι σημαντικό κρύβει που δεν έχουμε μάθει ακόμη!!!
Στις συζητήσεις μεταξύ συγχωριανών εξακολουθεί να κυριαρχεί η ανασκαφή. 


Τουριστικά πούλμαν και δεκάδες αυτοκίνητα επισκεπτών είχαν κατακλύσει την περιοχή της Μεσολακκιάς,τέσσερα χρόνια νωρίτερα. 

Η αστυνομική δύναμη χρειαζόταν συχνά να παίξει και ρόλο τροχονόμου προκειμένου να αποφορτίσει το... μποτιλιάρισμα

Σε επίπεδα προ της ανασκαφής τείνει να υποχωρήσει και η επισκεψιμότητα στο Μουσείο της Αμφίπολης, που γνώρισε μέρες μεγάλης δόξας, όταν έφτασε να δέχεται ως και 1.500 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο.

Σήμα κινδύνου από κατοίκους και φορείς:

«Το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του»


Από τον Νοέμβριο του 2014, όταν ολοκληρώθηκε αυτή η φάση της ανασκαφής, ουσιαστικά έχει σταματήσει κάθε εργασία στον λόφο Καστά.

Οι χειμώνες που ακολούθησαν, με τις πολλές βροχές, «πλήγωσαν» το μνημείο, προκαλώντας κατολισθήσεις και λιμνάζοντα νερά περιμετρικά του μαρμάρινου περιβόλου.

Οι τοπικοί φορείς δεν κρύβουν την αγωνία τους: «Ακόμη περιμένουμε το ΕΣΠΑ για να γίνει η συντήρηση και η αποκατάσταση ώστε να γίνει επιτέλους επισκέψιμο το μνημείο!!!»


ΙΔΩΜΕΝ!!!

Η ομάδα ειδήσεων του Amfipolinews.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Καλά μας κάνουν. Να φάμε τώρα τα σκατά αυτών που ψηφίζουμε. Ηλίθιοι όλοι μας, έρμαια τυχάρπαστων και ανθελλήνων πολιτικών, που μας πήραν χαμπάρι πόσο βόδια είμαστε. Με την ευκαιρία, όσοι από εσάς περιμένετε τον Κούλη της Μπίλντεμπεργκ να πάρει πίσω τις εγκληματικές πράξεις των συριζαίων νεοκομμουνιστών, θα συνεχίζετε να τρώτε τα ίδια σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή