Amfipoli News: Τσουνάμι έπνιξε τους Πέρσες εισβολείς και έσωσε την Ποτίδαια

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Τσουνάμι έπνιξε τους Πέρσες εισβολείς και έσωσε την ΠοτίδαιαΟι διαστάσεις της διώρυγας είναι : μήκος 1250 μ. , πλάτος 40μ. , βάθος 8μ. , ύψος της γέφυρας 18μ. Δε γνωρίζουμε πότε άνοιξε για πρώτη φορά η διώρυγα . 
Ο γεωγράφος Στράβωνας (1ος αιωνας μ.Χ.) αναφέρει ήδη την ύπαρξή της . Δεν είναι λοιπόν απίθανο να την άνοιξε ο Κάσσανδρος για να οχυρώσει την πόλη και για να διευκολύνει τη ναυσιπλοία.


1 ὃ μὲν δὴ τοιούτῳ τρόπῳ ἐπάιστος ἐγεγόνεε· Ἀρταβάζῳ δὲ ἐπειδὴ πολιορκέοντι ἐγεγόνεσαν τρεῖς μῆνες, γίνεται ἄμπωτις τῆς θαλάσσης μεγάλη καὶ χρόνον ἐπὶ πολλόν. ἰδόντες δὲ οἱ βάρβαροι τέναγος γενόμενον παρήισαν ἐς τὴν Παλλήνην. 2 ὡς δὲ τὰς δύο μὲν μοίρας διοδοιπορήκεσαν, ἔτι δὲ τρεῖς ὑπόλοιποι ἦσαν, τὰς διελθόντας χρῆν εἶναι ἔσω ἐν τῇ Παλλήνῃ, ἐπῆλθε πλημμυρὶς τῆς θαλάσσης μεγάλη, ὅση οὐδαμά κω, ὡς οἱ ἐπιχώριοι λέγουσι, πολλάκις γινομένη. οἱ μὲν δὴ νέειν αὐτῶν οὐκ ἐπιστάμενοι διεφθείροντο, τοὺς δὲ ἐπισταμένους οἱ Ποτιδαιῆται ἐπιπλώσαντες πλοίοισι ἀπώλεσαν. 3 αἴτιον δὲ λέγουσι Ποτιδαιῆται τῆς τε ῥηχίης καὶ τῆς πλημμυρίδος καὶ τοῦ Περσικοῦ πάθεος γενέσθαι τόδε, ὅτι τοῦ Ποσειδέωνος ἐς τὸν νηὸν καὶ τὸ ἄγαλμα τὸ ἐν τῷ προαστείῳ ἠσέβησαν οὗτοι τῶν Περσέων οἵ περ καὶ διεφθάρησαν ὑπὸ τῆς θαλάσσης· αἴτιον δὲ τοῦτο λέγοντες εὖ λέγειν ἔμοιγε δοκέουσι. τοὺς δὲ περιγενομένους ἀπῆγε Ἀρτάβαζος ἐς Θεσσαλίην παρὰ Μαρδόνιον. οὗτοι μὲν οἱ προπέμψαντες βασιλέα οὕτω ἔπρηξαν.(Ιστορίαι Ηροδότου/Ουρανία#129)


129. Είχαν περάσει τρεις μήνες κι ο Αρτάβαζος συνέχιζε την πολιορκία, όπου γίνεται μια μεγάλη άμπωτη στη θάλασσα που κράτησε πολύ. Όταν οι βάρβαροι είδαν να γίνεται ρηχή, βάδισαν προς την Παλλήνη. Είχαν βαδίσει τα δύο πέμπτα κι έμεναν άλλα τρία ακόμα, για να περάσουν και να μπουν στην Παλλήνη, οπότε γίνεται τόση μεγάλη πλημμύρα της θάλασσας, όση ποτέ άλλοτε, όπως λένε οι ντόπιοι, ενώ το φαινόμενο γίνεται συχνά. Όσοι απ' αυτούς δεν ήξεραν να κολυμπήσουν, πνίγονταν κι αυτούς που ήξεραν τους σκότωσαν οι Ποτιδαιάτες πηγαίνοντας με τα πλοία. Η αιτία τώρα της άμπωτης και του παθήματος των Περσών ήταν η εξής· οι Πέρσες έδειξαν ασέβεια στο ναό του Ποσειδώνα και το άγαλμα που βρισκόταν στο προάστιο και γι' αυτό τους έπνιξε η θάλασσα. Η αιτία που λένε μου φαίνεται κι εμένα σωστή. Όσους γλίτωσαν τους έφερε ο Αρτάβαζος οτη Θεσσαλία στο Μαρδόνιο. (Μετάφραση Μ. ΣΑΚΑΛΗΣ)
  Ένα τσουνάμι έσωσε την Ποτίδαια από τους Πέρσες


Η Ποτίδαια, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, σώθηκε από τους Πέρσες εισβολείς το χειμώνα του 479 π.Χ. χάρη σε ένα... τσουνάμι, υποστηρίζεται σε μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στις ΗΠΑ και η οποία προειδοποιεί για το σεισμικό κίνδυνο που υπάρχει στην περιοχή αυτή και για την πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Οι νέες γεωλογικές μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η περιοχή μπορεί να είναι ευάλωτη σε κάποιο παλιρροϊκό κύμα, εξήγησε ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του Άαχεν, ο κυριότερος συγγραφέας της μελέτης. Ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει τότε το παράξενο φαινόμενο, την «απόσυρση» της θάλασσας από την Ποτίδαια και τα τεράστια κύματα που ακολούθησαν.

Ο Ράιχερτερ και οι συνάδελφοί του επαλήθευσαν την αφήγηση αυτή αναλύοντας δείγματα που έλαβαν από τη χερσόνησο της Κασσάνδρας και τα οποία αποκάλυψαν ενδείξεις ενός θαλάσσιου φαινομένου «μεγάλης ισχύος», όπως τεράστια κύματα.
 Η αρχαία Μένδη βρίσκεται στη δυτική παραλία της χερσονήσου Παλλήνης (Κασσάνδρας) και αποτελεί αποικία των Ερετριέων. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος εντοπίζεται στο επίπεδο πλάτωμα και τις πλαγιές ενός πευκόφυτου λόφου, ο οποίος καταλήγει ομαλά προς την θάλασσα. Στην Ακρόπολη, γνωστή ως Βίγλα, αποκαλύφθηκαν συστάδες από λάκκους-αποθέτες, οι οποίοι είχαν αρχικά αποθηκευτικό χαρακτήρα, με κύριο περιεχόμενο την κεραμεική από τον 12ο έως και τον 7ο αι. π.Χ. Στο πλάτωμα, αποκαλύφθηκε τμήμα του τείχους. Στην παραθαλάσσια περιοχή της αρχαίας πόλης, αποκαλύφθηκαν, εκτός των άλλων, επάλληλα τμήματα κατοικιών και δρόμων, που χρονολογούνται από τον 9ο ως και τον 4ο αι. π.Χ. Στο νεκροταφείο, ερευνήθηκαν 241 συνολικά ταφές, κυρίως εγχυτρισμοί βρεφών και μικρών παιδιών, που χρονολογούνται από τα τέλη του 8ου ως τα τέλη του 
6ου αι. π.Χ.
Από τις ανασκαφές που έγιναν επίσης κοντά στην γειτονική, αρχαία πόλη της Μένδης διαπιστώθηκε ότι την εποχή εκείνη σημειώθηκαν πολύ έντονα φυσικά φαινόμενα στην περιοχή. Το ιζηματογενές στρώμα της Μένδης περιέχει όστρακα πολύ παλαιότερης εποχής που πιθανότατα μεταφέρθηκαν εκεί από τα βάθη της θάλασσας, μέσω των τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων.

Η ζώνη αυτή δεν περιλαμβάνεται στις δέκα περιοχές της Ελλάδας όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία τσουνάμι. Ο Ράιχερτερ και η ομάδα του πιστεύουν όμως ότι οι ανακαλύψεις τους δείχνουν πως ο Θερμαϊκός Κόλπος θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών αυτών, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη ζώνη, με πολλές μόνιμες κατοικίες, ξενοδοχεία και εξοχικά σπίτια.

Ο ερευνητής παρουσίασε τη μελέτη του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Σεισμολογίας (SSA) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. 
με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

kathimerini.gr 

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου