Amfipoli News: Βρέθηκε σπάνιο απολίθωμα δεινοσαύρου στην Τανζανία [βίντεο]

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Βρέθηκε σπάνιο απολίθωμα δεινοσαύρου στην Τανζανία [βίντεο]


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το συνολικό μήκος του άγγιζε τα οκτώ μέτρα, ενώ το βάρος του έφτανε τον ένα τόνο και χρονολογείται από 100 έως 110 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε στη νοτιοδυτική Τανζανία και εκτιμάται ότι ανήκει σε φυτοφάγο δεινόσαυρο της οικογένειας των Τιτανοσαύρων. Ο συγκεκριμένος αν και είχε ήταν σχετικά μικρός για τα δεδομένα της οικογένειας, είχε αρκετά μακρύ λαιμό και ουρά.

Οι ερευνητές που τον ανακάλυψαν με επικεφαλής τον Πάτρικ Ο΄Κόνορ από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο τον ονόμασαν Mnyamawamtuka moyowamkia, το οποίο σημαίνει «ζώο του Μτούκα με ουρά σε σχήμα καρδιάς» στη γλώσσα των σουαχίλι, λόγω του ιδιαίτερα σπάνιο σχήματος της ουράς του, το οποίο θυμίζει καρδιά.

Οι Τιτανόσαυροι ήταν φυτοφάγοι και περπατούσαν στα τέσσερα πόδια. Υπήρξαν μάλιστα η μεγαλύτερη ομάδα σαυρόποδων δεινοσαύρων και εμφανίστηκαν πριν 125 εκατομμύρια χρόνια. Πολλοί από αυτούς έφτασαν γιγαντιαίες διαστάσεις με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παταγωτιτάνα της Αργεντινής, ο οποίος είχε μήκος 37 μέτρων και ζύγιζε 70 τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα 60 είδη από την οικογένεια των Τιτανοσαύρων. Το νέο απολίθωμα βρέθηκε σε απόκρημνη πλαγία κοντά στη πάνω όχθη του ποταμού Μτούκα και είναι ιδιαίτερα καλά διατηρημένο, αφού περιλαμβάνει το 45% του συνολικού σκελετού.

 
eleftherostypos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου