Amfipoli News: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι Γερμανοί δεν ήθελαν ποτέ την Μακεδονία Ελληνική - Το συλλαλητήριο του 1943 και οι παρόμοιες ανακοινώσεις του χθες και του σήμερα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι Γερμανοί δεν ήθελαν ποτέ την Μακεδονία Ελληνική - Το συλλαλητήριο του 1943 και οι παρόμοιες ανακοινώσεις του χθες και του σήμερα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Ήταν αρχές καλοκαιριού 1943, δηλαδή στην κορύφωση της γερμανικής ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα όταν έφτασαν οι πληροφορίες ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται να παραδώσουν στα χέρια των Βουλγάρων τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η αντίδραση των Ελλήνων όπως ήταν φυσικό ήταν πάνδημη και καταλυτική. Όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις – μεταξύ αυτών το ΕΑΜ και η νεολαία του η ΕΠΟΝ – συμφώνησαν σε μια διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα και τρόμαξε τους Γερμανούς καθώς συγκεντρώθηκαν 400,000 κόσμος.

Οι Γερμανοί παρότι η Αθήνα ήταν στην δικαιοδοσία των Ιταλών ακόμα επειδή πίστευαν ότι η αντίδραση τους θα είναι χαλαρή έβγαλαν στους δρόμους τανκς και φυσικά υπήρχαν νεκροί.

Αξίζει όμως κανείς να διαβάσει τις εφημερίδες της εποχής και την ανακοίνωση του στρατιωτικού διοικητή των Ιταλών.Λέει λοιπόν η ανακοίνωση:«Το comando piazza των Αθηνών κατόπιν της ανοήτου προχθεσινής απόπειρας προς διατάραξην της δημοσίας τάξεως εν’Αθήναις διέταξε όπως από προχθές και μέχρι νεωτέρας διαταγής, η ελευθέρα κυκλοφορία των πολιτών λήγει την 8ην μεσημβρινήν».

Δείτε πόσο πολύ μοιάζει η ανακοίνωση των αρχών κατοχής περί ανοήτου με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα που βάφτισε τους 400,000 Θεσσαλονικείς και το ένα εκατομμύριο Αθηναίων. ετερόκλητο όχλο.

Κατά την Κατοχή, η Ελλάδα διαιρέθηκε σε τρεις ζώνες από τις δυνάμεις του Άξονα, γερμανική, ιταλική και βουλγαρική. Η βουλγαρική ζώνη κατοχής αποτελέστηκε από την ανατολική Μακεδονία μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα (μέρος του ν. Σερρών και ν. Δράμας και Καβάλας) και τη Θράκη (με εξαίρεση το μεγαλύτερο τμήμα του ν. Έβρου, προς τα τουρκικά σύνορα, που παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή), μαζί με τα νησιά Θάσο και Σαμοθράκη. Όμως, σε αντίθεση με τη γερμανική και την ιταλική ζώνη, όπου είχαμε «μόνο» κατοχή, η φασιστική Βουλγαρία προσάρτησε απλούστατα τα ελληνικά εδάφη, ακολουθώντας πολιτική εκβουλγαρισμού των κατοίκων, χριστιανών και μουσουλμάνων.

Συνεχίστε ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου