Amfipoli News: Έπεσε κάτω από το ΜΗΔΕΝ το πετρέλαιο για πρώτη φορά στην ιστορία: Πιο ακριβό ένα μπουκαλάκι νερό

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Έπεσε κάτω από το ΜΗΔΕΝ το πετρέλαιο για πρώτη φορά στην ιστορία: Πιο ακριβό ένα μπουκαλάκι νερό


Το αμερικανικό πετρέλαιο είναι τόσο φθηνό που οι παραγωγοί πληρώνουν αυτούς που το συγκεντρώνουν για να πάρουν τα βαρέλια, όπως γράφει χαρακτηριστικά το CNN.

Τη Δευτέρα το πετρέλαιο βυθίστηκε κάτω από το 0 δολάρια σε μία αγορά καταβαράθρωσης της ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων.

Η τιμή του του WTI παράδοσης Ιουνίου επηρεάζεται λιγότερο, σημειώνοντας νωρίτερα πτώση κατά 11% στα 22 δολάρια/βαρέλι όπως και η τιμή του Brent παράδοσης Ιουνίου μειώθηκε την ίδια ώρα κατά 6% στα 26 δολάρια/βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου άγγιξε ιστορικό χαμηλό από την έναρξη των συναλλαγών το 1983. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ζήτηση αργού πετρελαίου έχει στεγνώσει, δημιουργώντας μια παγκόσμια στέρηση προσφοράς καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι μένουν στο σπίτι για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών μεταξύ των οποίων η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) για μείωση της προσφοράς, φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να ανακόψουν την κατρακύλα των τιμών, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα παρέμβαση.

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές πετρελαίου λόγω κορωνοϊού
Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης, ενώ προμηνύεται βαθιά ύφεση στη διεθνή οικονομία.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά κατακλύστηκε από πετρέλαιο χαμηλού κόστους όταν η Σαουδική Αραβία, εξέχων μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών με τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό μεριδίων της αγοράς. Οι δύο χώρες έδωσαν τέλος στη διαφωνία τους στις αρχές του μήνα, όταν δέχθηκαν, από κοινού με άλλες χώρες, να μειώσουν την παραγωγή τους σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να τονώσουν τις αγορές που έχουν πληγεί από τον ιό.

Όμως οι τιμές συνέχισαν να κατακρημνίζονται όταν κατέστη σαφές πως οι υποσχεθείσες μειώσεις δεν θα ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μαζική πτώση της ζήτησης.
Πηγή: iefimerida.gr 
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου