Ανιχνευτής ψεύδους και …τρίχες. Κι όμως «συναντήθηκαν» στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής εκστρατείας το 1938. Στόχος η «εμπορική αλήθεια» για την άριστη ποιότητα ενός προϊόντος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Από τη φαλτσέτα στη σαβέτα
Η φαλτσέτα ήταν απαραίτητο αντρικό αξεσουάρ αλλά ήθελε πολύ συχνό ακόνισμα και ήταν δύσκολη στη χρήση
Η εποχή από το 1800 έως το 1900 θεωρείται ο «χρυσός αιώνας» για το ξυράφι μονής λεπίδας.
Οι μυστακοφόροι και γενειοφόροι της εποχής είχαν τον μπαρμπέρη τους για να φροντίζουν την εμφάνιση και την υγιεινή τους.
Ωστόσο εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε το γνωστό εργαλείο με την ακονισμένη λεπίδα, γνωστό και ως φαλτσέτα με το οποίο κάθε άντρας μπορούσε να ξυριστεί μόνος του.
Το συγκεκριμένο ξυράφι όμως συχνά «μπούκωνε» κι έτσι έπρεπε να ακονιστεί. Στα μέσα του 1800 έκαναν την εμφάνισή τους τα σετ των επτά ημερών ώστε οι χρήστες τους να αποφεύγουν την συχνή επίσκεψη στον ακονιστή.
Το 1901 ο Κινγκ Ζιλέτ άλλαξε ολόκληρη τη φιλοσοφία του ξυρίσματος με την εφεύρεση του ξυραφιού ασφαλείας.
Η πατέντα του Ζιλέτ κατοχυρώθηκε και νομικά στις 15 Νοεμβρίου 1904.
Στη βασέτα, το ξυραφάκι μπαίνει στην ειδική μεταλλική υποδοχή και πετιέται μετά από κάθε χρήση
Σήμερα πολλοί κουρείς, σε συνδυασμό με το χίπστερ κίνημα που αποθέωσε τα μακριά περιποιημένα μούσια και τα καλοσχηματισμένα μουστάκια χρησιμοποιούν την σαβέτα.
Η σαβέτα είναι οπτικά ίδια με την φαλτσέτα όμως δέχεται ξυραφάκια μιας χρήσεως για λόγους υγιεινής.
Στην Ελλάδα η χρήση της παραδοσιακής φαλτσέτας απαγορεύεται στα κουρεία.
Ζιλέτ: Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξυριστείς και εμείς τον έχουμε βρει
Η παραπάνω φράση αποτελεί το πρώτο εμπορικό σύνθημα της εταιρείας του Κινγκ Ζιλέτ στις αρχές του 1900.
Η εταιρεία επένδυσε σε νεωτερισμούς που έκαναν την υπόθεση ξύρισμα πιο ασφαλή, πιο γρήγορη και πιο προσωπική.
Τα σχέδια που υπέβαλε ο Ζιλέτ για την πατέντα του
Το ξυραφάκι ασφαλείας παρέμενε ακονισμένο για αρκετά ξυρίσματα, έμπαινε σε μια συσκευή, την οποία κρατούσε ο ιδιοκτήτης και απλώς άλλαζε τις λεπίδες και φυσικά δεν είχε λόγο να ακονίζει το ξυράφι του πριν το κάθε ξύρισμα.
Η εφεύρεση του Ζιλέτ έγινε ανάρπαστη στον ανδρικό πληθυσμό. Μάλιστα τα σετ ξυρίσματος του Ζιλέτ υιοθετήθηκαν από τον Αμερικανικό στρατό και δίνονταν στους στρατιώτες που έφευγαν για το μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σετ με ξυραφάκια και τη μηχανή ξυρίσματος του Ζιλέτ
Ο ανιχνευτής ψεύδους στην υπηρεσία της διαφήμισης
Καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο κόσμος άλλαζε γρήγορα, οι άντρες ήθελαν να έχουν το δικό τους ξυράφι και γρήγορα να μπορούν να περιποιηθούν το πρόσωπό τους.
Η Ζιλέτ παρέμενε πρωτοπόρα εταιρεία, όμως οι ανταγωνιστές πρόβαλαν και αυτοί τα δικά τους ξυράφια ασφαλείας.
Στις 8 Οκτωβρίου 1938 η εφημερίδα Saturday Evening Post κυκλοφόρησε με την εξής διαφημιστική καταχώρηση:
Για πρώτη φορά ανιχνευτής ψεύδους επικυρώνει την αξία ενός εμπορικού προϊόντος. Ο παγκοσμίου φήμης ψυχολόγος αποδεικνύει ότι έχει ζωτική σημασία να χρησιμοποιείτε ξυραφάκι Ζιλέτ στην ξυριστική μηχανή σας. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και δεκάδες άλλοι άντρες πέρασαν το τεστ της αλήθειας υπό την επίβλεψη του Δόκτωρος Γουίλιαμ Μάστρον (εφευρέτης του πολύγραφου/ανιχνευτή ψεύδους). Ο πολύγραφος δεν κρύβει την αλήθεια και βγάζει στη φόρα ακόμη και τις πιο κρυφές σκέψεις και κανείς δεν μπορεί να πει ψέματα. Οι άντρες που πήραν μέρος στο πείραμα ξύρισαν τη μια πλευρά του προσώπου τους με ξυράφι ζιλέτ και την άλλη με ξυράφι άλλης εταιρείας. Οι άντρες ξυρίζονταν ενώ ήταν συνδεδεμένοι με τον πολύγραφο και όλοι τους είπαν την αλήθεια: Το ξύράφι ζιλέτ ήταν πιο καλό, πιο απαλό με το πρόσωπό τους και πιο αποτελεσματικό.
Η καταχώρηση συνοδευόταν από φωτογραφίες του Μάστρον την ώρα του πειράματος.
Ήταν η πρώτη φορά που ο πολύγραφος ή ανιχνευτής ψεύδους χρησιμοποιήθηκε στην διαφήμιση ενός προϊόντος και για ευνόητους λόγους δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε ποτέ.
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου