Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Μίτλα, στο πλαίσιο του προγράμματος Lyobaa, επαλήθευσαν την ύπαρξη ενός δικτύου από υπόγειους θαλάμους και τούνελ, στον «τόπο των νεκρών» των Ζαποτέκων.
Ο πολιτισμός των Ζαποτέκων
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μίτλα, συνδέεται με τον πολιτισμό των Ζαποτέκων, στην κοιλάδα Οαχάκα στη σημερινή πολιτεία Οαχάκα στο νότιο Μεξικό.
Το έργο Lyobaa, διεξάγεται από μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικό (INAH), το Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικό (UNAM), και την Ένωση Αρχαιολογικής Έρευνας και Εξερεύνησης (ARX).

«Η πύλη στον Κάτω Κόσμο»
Σύμφωνα με δελτίο τύπου για το έργο της Lyobaa: «Η νέα ανακάλυψη εναρμονίζεται με αρχαίες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων του ιστορικού του Δομινικανικού Τάγματος, Φρανσίσκο Μπούργκοα, ο οποίος περιγράφει έναν λαβύρινθο από θαλάμους και σήραγγες κάτω από τον χώρο, ο οποίος θεωρούταν, από τους αρχαίους Ζαποτέκους, η πύλη για τον Κάτω Κόσμο, ή αλλιώς η Lyobaa».

«Η τεχνολογία του Ραντάρ Διείσδυσης Εδάφους, αποκάλυψε πιθανά ευρήματα μίας πρώιμης σκάλας του μνημείου, κάτω από το ισόγειο του Παλατιού στο τμήμα με τους κίονες», γεγονός που βοήθησε τους ερευνητές να υπολογίσουν τη χρονολογία του χώρου, εξήγησαν οι εκπρόσωποι του έργου για τη Lyobaa.

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου