Μεταξύ των πιο σημαντικών αντικειμένων που εκτίθενται είναι η Χρυσή Μάσκα, το πιο εσωτερικό φέρετρο που είναι κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι, το μεσαίο φέρετρο και ένα ακόμη, επίσης χρυσό που φυλάσονται τα εσωτερικά όργανα που αφαιρέθηκαν κατά την ταριχευσή του. Photo via Facebook, Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار @moantiquities
Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου έδωσε στη δημοσιότητα εικονική ξενάγηση από την αίθουσα που φυλάσσεται η περίτεχνη μάσκα του Τουταγχαμών.
Οι εικόνες κόβουν στην κυριολεξία την ανάσα.
- O επισκέπτης μπορεί να δει τη συλλογή του χρυσού βασιλιά που βρέθηκε στον τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων του Λούξορ. Μεταξύ των πιο σημαντικών αντικειμένων που εκτίθενται είναι η Χρυσή Μάσκα, το πιο εσωτερικό φέρετρο που είναι κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι, το μεσαίο φέρετρο και ένα ακόμη, επίσης χρυσό που φυλάσονται τα εσωτερικά όργανα που αφαιρέθηκαν κατά την ταριχευσή του.
Tο 1907, ο Αιγυπτιολόγος και αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ προσελήφθη από τον Τζόρτζ Χέρμπερτ, τον πέμπτο Κόμη του Κάρναρβον, για να εποπτεύσει τις ανασκαφές στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στην Αίγυπτο. Ο Κάρτερ είχε ήδη αποκτήσει τη φήμη ενός ανθρώπου που κατέγραφε και συντηρούσε πολύ προσεκτικά τα ευρήματα.
Στις 4 Νοεμβρίου 1922, το συνεργείο του ανακάλυψε ένα σκαλοπάτι, σκαλισμένο σε έναν βράχο. Μέχρι το τέλος της επόμενης μέρας είχαν ανασκάψει μια ολόκληρη σκάλα. Ο Κάρτερ τηλεγράφησε στον εργοδότη του και του είπε να πάει αμέσως στην Αίγυπτο.
Στις 26 Νοεμβρίου, με το Λόρδο στο πλευρό του, ο Κάρτερ άνοιξε λίγο την πόρτα που βρισκόταν στο τέλος των σκαλοπατιών. Κρατώντας ένα κερί, κοίταξε από πίσω.
«Αρχικά δεν μπορούσα να δω τίποτα, ο ζεστός αέρας που έβγαινε από το δωμάτιο έκανε τη φλόγα του κεριού να τρεμοπαίζει, αλλά όσο τα μάτια μου προσαρμόζονταν στο φως, άρχισα να βλέπω λεπτομέρειες μέσα στο δωμάτιο: παράξενα ζώα, αγάλματα και χρυσό. Παντού υπήρχε η λάμψη του χρυσού».
- Η ομάδα είχε μόλις ανακαλύψει τον τάφο του Τουταγχαμών, του αγοριού που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1332 ως το 1323 π.Χ. Παρότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο τάφος είχε συληθεί τουλάχιστον δύο φορές από αρχαίους τυμβωρύχους, ήταν εντυπωσιακά άθικτος. Και γεμάτος από αμύθητης αξίας αντικείμενα, μαζί τους και η σαρκοφάγος που περιείχε τη μούμια του ίδιου του Φαραώ.
Όλα τα αντικείμενα στον τάφο καταγράφηκαν πολύ προσεκτικά πριν μετακινηθούν, μια διαδικασία που πήρε σχεδόν οκτώ χρόνια.
Κάθε βήμα της διαδικασίας απαθανατίστηκε από το φωτογράφο Χάρι Μπάρτον.
Πληροφορίες από Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου