Amfipoli News: Τάλως, ο μυθικός φύλακας της Κρήτης

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τάλως, ο μυθικός φύλακας της Κρήτης


ΤΑΛΩΣ
Ο Τάλως ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης, ένας ανθρωπόμορφος γίγαντας φτιαγμένος από χαλκό, που φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Δία, ή σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, με εντολή του Δία στον πολυτεχνίτη Δαίδαλο ή τον Ήφαιστο, θεό της φωτιάς και του σιδήρου.

Είχε μια και μόνη φλέβα που του έδινε ζωή. Αυτή ξεκινούσε από τον αυχένα και κατέληγε στους αστραγάλους, ενώ αντί για αίμα έτρεχε μέσα της λιωμένο μέταλλο που ονομαζόταν ιχώρ. Στους αστραγάλους του υπήρχε σφηνωμένο ένα καρφί χάλκινο που δεν άφηνε να χυθεί το υγρό που τον κρατούσε στην ζωή.

Κατά τον Πλάτωνα, προστάτευε την Κρήτη από κάθε εισβολέα, διατρέχοντας το γύρο του νησιού τρείς φορές την ημέρα και αυτό γιατί στην μινωική Κρήτη δεν υπήρχαν τείχη για την προστασία των πόλεων του νησιού, γι’ αυτό και ο Έβανς, ο ανασκαφέας της Κνωσσού, μιλούσε για την περίφημη ‘μινωική ειρήνη’ (pax minoica).

Ο Τάλως δεν άφηνε κανένα εχθρικό πλοίο να πλησιάσει, αφού από την ακτή εκτόξευε τεράστιους βράχους βυθίζοντας τα ξύλινα καράβια όσων πλησίαζαν απειλητικά την Κρήτη. Αν παρόλα αυτά κάποιος ξέφευγε και κατάφερνε να πατήσει στην στεριά, 
πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του στη φωτιά και μετά αγκάλιαζε σφιχτά τους εχθρούς και τους έκανε παρανάλωμα. Υπάρχει μια παράδοση, ότι όταν οι Σαρδηνοί προσπάθησαν να εισβάλουν στο νησί είχαν φριχτό τέλος και γι’ αυτό τα κορμιά τους βρέθηκαν με στόματα ανοιχτά από τον πόνο και την φρίκη.

Μια άλλη πολύ σημαντική ιδιότητα του Τάλου κατά τον Πλάτωνα, ήταν αυτή σαν λειτουργός δικαιοσύνης, Αυτό υποδηλώνει και τη σπουδαιότητα που απέδιδαν στην αρχαία Κρήτη στο θεσμό της δικαιοσύνης. Ο Τάλως γύριζε όλα τα χωριά του νησιού κουβαλώντας στην πλάτη του χάλκινες πλάκες, με χαραγμένους τους θεϊκούς και δίκαιους νόμους. Σκοπός του ήταν να φροντίζει να τηρούνται αυτοί οι νόμοι στην επαρχία.

Το τέλος του ήρθε όταν αντιμετώπισε τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, τον μάγεψε με τα λόγια της για αθανασία κι έτσι μπόρεσε ο Ιάσωνας να τον θανατώσει, αφαιρώντας από την φτέρνα του το καρφί που σφαλούσε τη μία και μοναδική του φλέβα έτσι ώστε να χάσει όλο το υγρό ιχώρ, το χρυσό αίμα των θεών.
Ο Τάλως εμφανιζόταν σε πολλά νομίσματα της Φαιστού.
Σήμερα το όνομα του μυθικού γίγαντα ζωντανεύει σε παραγωγές της μεγάλης οθόνης όπως στην αγγλική ταινία ‘Jason and the Argonauts’ του 1953 (συνημμένο βιντεο) όπου εμφανίζεται σε μια σκηνή μάχης να πολεμά τους Αργοναύτες. Επίσης αποτέλεσε το υλικό για το βραβευμένο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στυλιανού Μωυσείδη ‘Τάλως’, ο τρόμος που ήρθε από το χτες που εκδόθηκε το 1986.

Τελευταία, στο χώρο της αστρονομίας, ανακαλύφθηκε το 1991 αστεροειδής που του δόθηκε το όνομα Τάλως (5786 Talos) από το μυθικό αυτό πλάσμα…


Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου