Amfipoli News: ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ – ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ – ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.


Από γενιά σε γενιά οι Κρητικοί πάλεψαν με Ρωμαίους, Άραβες, Βενετούς και Τούρκους για να κρατήσουν το νησί τους ελεύθερο. Η κάθε εποχή άφησε τη σφραγίδα της στην ιστορία της Κρήτης.
Τον Ιούνιο του 1538 εμφανίζεται στο Αιγαίο Πέλαγος ο πιο αιμοβόρος και άγριος πειρατής όλων των εποχών, ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, με ένα στόλο ογδόντα πλοίων. 

Εξαπέλυσε πρωτοφανείς σε αγριότητα επιθέσεις στα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο και στη συνέχεια στράφηκε προς την Κρήτη.
Η Κρήτη πάρα πολλές φορές είχε γίνει επίκεντρο και στόχος των Πειρατών πόσο μάλλον του πιο φοβερού πειρατή που πέρασε ποτέ από το Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος.
Επιτέθηκε στα Χανιά, το Ρέθυμνο, στο Χάνδακα (Ηράκλειο) και κυρίευσε το φρούριο της Σητείας που δεν είχε ισχυρή άμυνα. 


Λεηλάτησε και έκαψε τα χωριά της περιοχής και οδήγησε χιλιάδες Κρητικούς στα σκλαβοπάζαρα της Συρίας και της Αλγερίας. Όσοι γλίτωναν το μαχαίρι και δεν πουλιόνται στα σκλαβοπάζαρα είχαν φρικτή τύχη στις γαλέρες. Οι σκλάβοι ήταν αλυσοδεμένοι και εκτεθειμένοι στην αγριότητα του καιρού. Ψηνόταν το δέρμα τους κάτω από τον ήλιο και όταν εξαντλούνταν υπήρχε το μαστίγιο. 
Οι περισσότεροι πέθαιναν άρρωστοι ή σκοτώνονταν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η Κρήτη είχε μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο θρήνου και μαρτυρίων. 

Ένα δημοτικό κρητικό τραγούδι εκείνης της εποχής εκφράζει τη φριχτή πραγματικότητα:
«Ήλιε που βγαίνεις το πρωί σ' όλο τον κόσμο δούδεις,
σε όλο τον κόσμο ανάτειλε σ' όλη την οικουμένη,
στων Μπαρμπαρέσων τις αυλές ήλιε μην ανατείλεις.
Κι αν ανατείλεις ήλιε μου να γοργοβασιλέψεις,
γιατί έχουν σκλάβους όμορφους πολλά παραπονιάρους,
και θα γραθού οι γιαχτίδες σου 'πο των σκλαβώ τα δάκρυα...».

Ποιος ήταν όμως ο Μπαρμπαρόσα ο τρομερός πειρατής?

Ο Χαϊρεντίν ( όνομα που σημαίνει Δώρο Θεού) Μπαρμπαρόσα ή Κοκκινογέννης γεννήθηκε το 1475 στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιακούπογλου Χιζίρ. Ο πατέρας του ήταν αγγειοπλάστης και καταγόταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Το όνομά του ήταν Ιακώβ και όταν εξισλαμίστηκε έγινε Γιακούμπ. Παντρεύτηκε την Κατερίνα, χήρα και κόρη ιερέα, Ελληνίδα χριστιανή και έκαναν έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Τα αγόρια εξισλαμίστηκαν, ενώ τα κορίτσια παρέμειναν χριστιανές. Σωματικά, ο Μπαρμπαρόσα είχε σκούρα όψη, μέσο ύψος και ήταν ευτραφής. Τα μαλλιά, γένια, τρίχες φρυδιών και βλεφαρίδων ήταν πλούσια, αρκετά κόκκινα και τα φρύδια του ενωμένα. Ο Μπαρμπαρόσα θεωρείται ο κατεξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Οργάνωσε τον στόλο του Σουλεϊμάν και έγινε ο μακελάρης του Αιγαίου αλλά και της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου. Ο Σουλεϊμάν δεν έδειξε καμία ενόχληση για την ωμότητα του Μπαρμπαρόσα, αφού οι μέθοδοι που ακολουθούσε έφερναν στην Υψηλή Πύλη δώρα, αιχμαλώτους, αγόρια και κορίτσια. Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής, ο τρομερός πειρατής έκαψε 140 χωριά και οικισμούς. Στην Αστυπάλαια και τις Κυκλάδες έσφαξε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες. Η μεγαλύτερη σφαγή όμως ήταν αυτή των Κυθήρων, όπου ο ανελέητος συνεργάτης του σουλτάνου οδήγησε στο θάνατο πάνω από εφτά χιλιάδες αμάχους.
Ο Μπαρμπαρόσα ήταν από τους λίγους που δεν σκότωσε ο Σουλεϊμάν και πέθανε σε βαθιά γεράματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε αποσυρθεί από το 1545. Για το ελληνικό Αιγαίο θα είναι πάντα ένα εφιαλτικό συναπάντημα της ιστορίας.


Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου