Το απόγευμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το κύμα κακοκαιρίας «Ιανός», που θα πλήξει την δυτική, νότια και κεντρική Ελλάδα έως και το Σάββατο το μεσημέρι.
Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά.
Από σήμερα για μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να χτυπήσει και την χώρα μας, με τον κρατικό μηχανισμό να προειδοποιεί τους πολίτες για πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά, αναμένονται ισχυρότατες καταιγίδες, μεγάλος όγκος βροχής, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν ως και τα 11 μποφόρ όπως ανέφερε χθες ο Γ. Καλλιάνος
Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.
Άνεμοι 265 χιλιομέτρων στον Μεσογειακό κυκλώνα
Νωρίς το πρωί, ένα από τα παγκόσμια μοντέλα έδειχνε πως ο μεσογειακός κυκλώνας κινείται προς την Ελλάδα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όπως δείχνει το γράφημα του MetDesk, οι άνεμοι στο μάτι του κυκλώνα, κινούνται με 265 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας πλησιάσει σημαντικά την δυτική Ελλάδα.
Πού θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία -Οι εκκλήσεις Χαρδαλιά
Ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελοπόννησο. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς, τα φαινόμενα θα είναι «ισχυρά και μεγάλης διάρκειας».
Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα ο «Ιανός» είναι οι εξής: Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ηλεία, Μεσσηνία.
Στην συνέχεια, η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και να πλήξει την Παρασκευή τους εξής Νομούς: Αχαϊα, Αρκαδία, Αργολίδα, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Αττική, Εύβοια.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έδωσε και σημαντικές οδηγίες στους πολίτες αυτών των περιοχών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα προβλήματα. Αφού τους κάλεσε να είναι σε επιφυλακή, ζήτησε να δώσουν έμφαση στα εξής:
Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα.
Για κανέναν λόγο.
Πού και πότε αναμένονται έντονα φαινόμενα
Την Πέμπτη από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
Την Παρασκευή στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η κακοκαιρία αναμένεται να φτάσει στην Αττική τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι περιοχές αυτές έχουν λάβει κόκκινη προειδοποίηση, καθώς αναμένεται να χτυπηθούν σφοδρά.
Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ ανέφερε στο iefimerida.gr ότι η αρχική σήμανση ήταν κίτρινη, όπως κάθε φορά, όμως στη συνέχεια «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα βάλαμε τον κόκκινο χρωματικό δείκτη, που αφορά την Πελοπόννησο και την Αττική».
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, δ/ντης ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε μιλώντας στο iefimerida.gr ότι «υπάρχουν διάφορα σενάρια που ανανεώνονται κάθε 6 ώρες και δίνουν μέχρι και 50 χιλιόμετρα απόκλιση. Η τροχιά είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δούμε τα πιο έντονα φαινόμενα στη δυτική, κεντρική -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και νότια χώρα. Όμως υπάρχει και σενάριο που δείχνει τη βόρεια Ελλάδα να πλήττεται πιο σοβαρά. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία κυρίως το πρωί».
Ποιος ήταν ο Ιανός από τον οποίον πήρε την ονομασία της η νέα κακοκαιρία
Ο Ιανός (λατινικά: Ianus) είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων. Στην ετρουσκική μυθολογία, αντιστοιχεί με το θεό Άνι. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την προέλευσή του και μερικοί που τον αναφέρουν ως θνητό βασιλιά του Latium, που κυβερνούσε μια πόλη σε έναν λόφο και είχε ως γιο τον Τίβερη.
Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Κατά τη διάρκεια των θυσιών το πρώτο μέρος της προσφοράς αφιερωνόταν πάντα στον Ιανό και κατονομαζόταν πρώτος σε κάθε κατάλογο θεοτήτων.
Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.
Ο Ιανός απεικονιζόταν συχνά με δύο πρόσωπα και αποκαλείτο Janus bifrons, δηλαδή διπρόσωπος Ιανός και του ήταν αφιερωμένοι αρκετοί ναοί στη Ρώμη.
Ο διασημότερος όλων ήταν εκείνος που βρισκόταν Forum Romanum και οι πύλες του ήταν ανοικτές σε περίοδο πολέμου και κλειστές σε περίοδο ειρήνης.
Στις πιο πρώιμες περιόδους ο Ιανός απεικονιζόταν με το ένα πρόσωπο γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο, γεγονός που ώθησε ορισμένους ερευνητές να το αποδώσουν σε ζεύγη αντιθέτων, όπως είναι ο ήλιος και η σελήνη ή το γήρας και η νιότη.
Η προέλευση αυτού του θεού διαφέρει, ανάλογα με την πηγή στην οποία απευθύνεται κανείς.
Στο ρόλο του ως Φύλακα των Εισόδων και των Εξόδων, κρύβεται ίσως το θεμέλιο της πεποίθησης ότι ο συγκεκριμένος θεός αντιπροσώπευε τις ενάρξεις.
Διαβαίνει κανείς μια πύλη, μια πόρτα ή μια γέφυρα, προκειμένου να βρεθεί σε ένα νέο τόπο, οριοθετημένο τεχνητά ή φυσικά.
Η προφανής σύνδεση του ονόματός του με την ετρουσκική λέξη janua, που σημαίνει θύρα, δείχνει ότι αντίθετα με άλλες θεότητες ο Ιανός έχει σημαντικές επιρροές από τις ετρουσκικές θρησκευτικές αντιλήψεις.
Επίσης, για να ξεφύγουμε από τον Ιανουάριο και την πρώτη μέρα του έτους, χρειάζεται εδώ να αναφερθεί ότι αρχικά, στις πρώιμες φάσεις της λατρείας του ο Ιανός ήταν παρών στην πρώτη μέρα κάθε διαφορετικού μήνα, όπως επίσης ήταν παρών κατά την πρώτη μέρα της σποράς και την πρώτη μέρα της συγκομιδής.
Ήταν παρών στη γέννηση, το γάμο και στο θάνατο, σε όλες δηλαδή τις μεταβάσεις της ανθρώπινης ζωής.
Η λέξη έναρξη ούτως ή άλλως υπονοεί και τη μετάβαση από μια πρότερη κατάσταση ύπαρξης.
mixanitouxronou
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου