Amfipoli News: Κάρολος Δαρβίνος: Η αιμομιξία με τη σύζυγό του που οδήγησε σε ασθένειες και θάνατο τα παιδιά τους

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Κάρολος Δαρβίνος: Η αιμομιξία με τη σύζυγό του που οδήγησε σε ασθένειες και θάνατο τα παιδιά τους



` Εως και το 19ο αιώνα η αιμομιξία και κυρίως οι γάμοι μεταξύ ξαδέλφων ήταν κοινωνικά αποδεκτό, ακόμη και επιβεβλημένο..-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Την ιστορία του Δαρβίνου, λίγο ή πολύ, οι περισσότεροι γνωρίζουν... Τον Άγγλο φυσιοδίφη που έμελλε να φέρει επαναστατικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση με τη θεωρία του για τη βιολογική εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής. 

Το πασίγνωστο βιβλίο του "Η προέλευση των ειδών" που δημοσιεύτηκε το 1859, υποστηρίζει ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, όπως ο υποστήριζε ο Αριστοτέλης. Αντιθέτως, έχουν κοινή καταγωγή και μέσω της φυσικής επιλογής εξελίσσονται με την πάροδο των χιλιετιών. Ήταν αναμενόμενο αυτή του η θέση αυτή να δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή. Και δεν ήταν μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από την Εκκλησία, που είχε την πεποίθηση ότι η δημιουργία του κόσμου είναι αποτέλεσμα της Θείας Χάριτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Δαρβίνος να χαρακτηρισθεί άθεος και να χλευαστεί ως απόγονος πιθήκων. Κάποιοι, μάλιστα, από τους υποστηρικτές του σύρθηκαν στα δικαστήρια (Δίκη των Πιθήκων). 

Ακόμα και αν έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από το θάνατό του, η επιστημονική κοινότητα τελικά, αποδέχτηκε τη θεωρία του, η οποία επαληθεύτηκε στο μεταξύ μέσα από πλήθος παρατηρήσεων και νεότερων ανακαλύψεων.

Αυτό που ίσως λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι είχε παντρευτεί την πρώτη του ξαδέλφη, Emma Wedgewood, με την οποία απέκτησε δέκα παιδιά.

Η αιμομιξία ήταν συνηθισμένο φαινόμενο καθ` όλη τη διάρκεια της ιστορίας κυρίως σε βασιλικές οικογένειες και δυναστείες. Ο λόγος; Ήθελαν να εξασφαλίσουν την καθαρότητα και γνησιότητα της αριστοκρατικής τους καταγωγής, αλλά και για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. 

Ωστόσο, συνηθισμένο αποτέλεσμα της αιμομιξίας είναι προβλήματα υγείας στους απογόνους.

`Εως και το 19ο αιώνα η αιμομιξία και κυρίως οι γάμοι μεταξύ ξαδέλφων ήταν κοινωνικά αποδεκτό, ακόμη και επιβεβλημένο.

Ο  θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, απέκτησε με την ξαδέλφη του  δέκα παιδιά εκ των οποίων τα τρία πέθαναν. Από τα άλλα επτά, τα τρία δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Κάθε φορά που τα παιδιά του αρρώσταιναν εξέφραζε φόβους πως είχαν κληρονομήσει “αδυναμίες” που οφείλονταν στην αιμομιξία  του ίδιου με την γυναίκα του αλλά και των προηγούμενων αιμομιξιών στην οικογένεια του και στην οικογένεια της Emma.

Η μεγαλύτερη κόρη τους, Annie, πέθανε στα δέκα της χρόνια από φυματίωση. Συγκεκριμένα, "έφυγε" στην αγκαλιά του πατέρα της,   ο οποίος έγραψε ότι το σπίτι τους είχε χάσει τη χαρά του. Στις επιστολές της, η μητέρα της προσπαθούσε να τον παρηγορήσει: “Να θυμάσαι ότι είσαι ο πολυτιμότερος θησαυρός μου και θα είσαι για πάντα”. Η άλλη κόρη τους, Mary, έζησε μόλις 23 μέρες και ο γιος τους, Charles, δύο χρόνια. Ο Δαρβίνος θεωρούσε ότι προκάλεσε ο ίδιος τον θάνατο των παιδιών του, επειδή η συγγένεια με τη σύζυγό του ήταν πολύ στενή. Σύγχρονοι επιστήμονες μελέτησαν το γενεαλογικό δέντρου του Δαρβίνου καταλήγοντας ότι πράγματι, τα παιδιά του ήταν πιο ευάλωτα σε ασθένειες όπως η φυματίωση λόγω της αιμομιξίας.

Ο Δαρβίνος λάτρευε τα παιδιά του κι αφιέρωνε πολύ χρόνο σε εκείνα, σε αντίθεση με τους περισσότερους γονείς της βικτωριανής εποχής. Η κόρη του, Enrietta, έγραψε ότι ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη που έτρεφαν τα παιδιά για τον πατέρα τους, που μία μέρα τον δωροδόκησαν με μερικές δεκάρες για να αφήσει τη δουλειά του και να παίξει μαζί τους... 

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

klik.gr/gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου