Amfipoli News: Δείτε πως είναι το λίπος μέσα στο σώμα μας.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Δείτε πως είναι το λίπος μέσα στο σώμα μας.



  Λίγα λόγια για το λίπος

Στους ενήλικες δεν αυξάνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων και η οποιαδήποτε αύξηση του πάχους οφείλεται σε αύξηση του μεγέθους τους. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα παχύσαρκων ατόμων με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 35 έχει την ικανότητα να παράγει νέα λιποκύτταρα από την στιγμή που η χωρητικότητα των αρχικών έχει φτάσει στο μέγιστο

. Αυτό σημαίνει πως δε μειώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων, αλλά μόνο αυξάνεται όταν σε ακραίες περιπτώσεις με την υπέρμετρη κατανάλωση τροφής το μέγεθος των λιποκυττάρων φτάσει στο μέγιστο όγκο του, οπότε και επέρχεται υπερπλασία των λιποκυττάρων.

Η εναπόθεση του λίπους στα λιποκύτταρα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Όταν τρώτε ένα σάντουιτς, για παράδειγμα, το σώμα σας αποδομεί κάθε ένα από τα συστατικά των τροφίμων σε μικρότερα συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.

Η ενέργεια που προκύπτει από την αποδόμηση των συστατικών αυτών χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τις βασικές μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός, αλλά και σε πιο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η κίνηση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το σώμα αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των πηγών ενέργειας από τη διάσπαση των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και αποθηκεύει την ενέργεια αυτή με τη μορφή γλυκογόνου.

Το γλυκογόνο είναι ένας πολυσακχαρίτης, που αποθηκεύεται στους μύες και το ήπαρ και θεωρείται μια βραχυπρόθεσμη, άμεσα διαθέσιμη και εύκολα εξαντλήσιμη ενεργειακή ρεζέρβα.

Ενώ τα λίπη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρωταρχική πηγή ενέργειας σε πολύ δραστήρια άτομα και αθλητές, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από μια πιο εκτεταμένη διαδικασία και να διασπαστούν από μια διαδικασία που ονομάζεται β-οξείδωση, η οποία προετοιμάζει τα μόρια του λίπους για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Οτιδήποτε εισέρχεται στο σώμα σας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποθηκευτεί αποβάλλεται.

 

Το ενδοκοιλιακό λίπος αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς παράγοντα κινδύνου για σημαντικά προβλήματα υγείας. Παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα και πολλά άλλα σχετίζονται σήμερα με το ενδοκοιλιακό λίπος.

Αλλά και απλά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν όταν η κοιλίτσα κάνει την εμφάνισή της, όπως εύκολη κόπωση, ροχαλητό ακόμη και άπνοιες κατά τον ύπνο, ενδεχομένως να σχετίζονται με αυτό. Η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι αντίστοιχη σε όλους τους ανθρώπους και ποικίλει ανάλογα με το ποσοστό του ενδοκοιλιακού λίπους, το φύλο, την ηλικία, τις αντοχές του καθενός.

Δείτε το πιο κάτω βίντεο:


panosplatritis.health

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου