Amfipoli News: Η ΒΙΓΛΑ (ΚΑΣΤΡΟ), ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Η ΒΙΓΛΑ (ΚΑΣΤΡΟ), ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.



Πάνω από το αρχαίο Μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσοιφίνισσας, στο όρος Παγγαίο της Ανατολικής Μακεδονίας, δεσπόζει ένας ισχυρός περίβολος (τείχος), προστατευόμενος από πύργους, ένας από τους οποίους φαίνεται ακόμη και σήμερα να κατέχει το νοτιοανατολικό άκρο του. 

Το τείχος αυτό έχει περίμετρο περίπου δύο χιλιομέτρων, διέρχεται από ιδιαίτερα δύσβατα σημεία του όρους, (βαθιές χαράδρες κλπ.), και στο εσωτερικό του σώζονται ίχνη από κτιριακές κατασκευές κι από δύο τουλάχιστον υδατοδεξαμενές. 

Αν το τείχος αυτό συνδυαστεί με την ύπαρξη, πολύ κοντά του, υπολειμμάτων ρωμαϊκών ή βυζαντινών υποκαύστων (λουτρών), με την ύπαρξη λατομείου κατασκευής κιονοκράνων και με την διέλευση ωραίων, λιθόστρωτων δρόμων, που οδηγούν προς άγνωστες κατευθύνσεις, προς τις κορυφές του Παγγαίου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για μια σημαντική, αρχαία εγκατάσταση, της οποίας την θέση μάλλον κατέλαβε η Ιερά Μονή. 

Χωρίς να είμαι αρχαιολόγος, πιθανολογώ τη σύνδεση του πανάρχαιου, ιερού αυτού χώρου, με την λατρεία του Διονύσου του Παγγαίου, πάνω στο οποίο, για πολλούς αιώνες, δέσποζε το περίφημο μαντείο του μεγάλου αυτού Θράκα Θεού.

Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ιστορία του τόπου μας, πλην όμως, δεν έχει γίνει σ’ αυτόν καμία συστηματική, αρχαιολογική έρευνα και είναι αφημένος στο έλεος των αρχαιοκαπήλων, ενώ και η επέκταση της συρμάτινης περίφραξης του Μοναστηριού προκάλεσε ζημιές σε τμήμα του τείχους και κύρια στο νοτιοανατολικό πύργο του. 

Πιστεύω πως αυτή η ανάρτησή μου θα ενεργοποιήσει πρώτα τις αρμόδιες, κρατικές Υπηρεσίες και παράλληλα και κάθε ευαίσθητο Έλληνα, για να προστατευθεί, επιτέλους, το μνημείο αυτό, από τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας και της ελληνικής αυθαιρεσίας.







Βλέπετε το ισχυρό τείχος και τα ερείπια των κτιρίων στο εσωτερικό του


                    Εδώ φαίνονται ίχνη από τις υδατοδεξαμενές


2 φωτογραφίες των υποκαύστων (λουτρών), που αχνοφαίνονται σε κάποιο σημείο έξω από τα τείχη

Ένα μισοκατασκευασμένο κιονόκρανο, στον χώρο της αρχικής κατασκευής του


Λιθόστρωτοι δρόμοι, που οδηγούν προς άγνωστα σημεία των κορυφών του Παγγαίου.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου