Amfipoli News: Κοτόπιτες

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Κοτόπιτες



Τα παιδιά συνήθως αγαπούν τις ατομικές πίτες, επομένως αυτές οι αρωματικές και γεμάτες λαχανικά πίτες είναι ιδανικές.

ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

350 γρ. αλεύρι, συν επιπλέον για πασπάλισμα

175 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια

½ κτγ αλάτι

1 αβγό, χτυπημένο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου

3 καρότα, ψιλοκομμένα

750 γρ. μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κυβάκια

3 σέλερι, ψιλοκομμένα

175 γρ. αρακάς

500 γρ. μαγειρεμένο κοτόπουλο, χωρίς την πέτσα και το κόκαλο

60 γρ. βούτυρο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

30 γρ. αλεύρι

175ml διπλή κρέμα γάλακτος

Μοσχοκάρυδο, όσο νομίζετε

Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μικρό ματσάκι με φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Για να φτιάξετε τη ζύμη, τρίψτε το αλεύρι και το βούτυρο με τα χέρια σας, μέχρι το μείγμα θα θυμίσει τρίμμα. Προσθέστε το αλάτι και αρκετό κρύο νερό και σχηματίστε μια μαλακή ζύμη. Τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση, βάλτε τον ζωμό να πάρει βράση σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε τα καρότα, τις πατάτες και σιγοβράστε για 3 λεπτά. Προσθέστε τον αρακά και σιγοβράστε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Στραγγίξτε και κρατήστε τον ζωμό. Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια και βάλτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε τα λαχανικά.

Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Πασπαλίστε το αλεύρι πάνω από τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε 1-2 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς. Σταδιακά, προσθέστε 500 ml του ζωμού ανακατεύοντας διαρκώς και ζεστάνετε, μέχρι η σάλτσα να πάρει βράση και να πήξει.

Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 2 λεπτά, προσθέστε την κρέμα και λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώστε. Τώρα, ρίξτε τη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και τα λαχανικά, προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε ελαφρώς.Μοιράστε τη γέμιση ομοιόμορφα σε 6 ατομικά στρογγυλά σκεύη διαμέτρου 7,5 εκ.

Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 5 χιλ.πάνω σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Κόψτε 6 κύκλους 7,5 εκ. χρησιμοποιώντας έναν στρογγυλό κόφτη. Αλείψτε την άκρη κάθε πίτας με νερό και βάλτε τα καπάκια ζύμης από πάνω πιέζοντας τα σφιχτά, για να τα στερεώσετε. Βάλτε τις πίτες σε ένα ταψί και αλείψτε τις με το χτυπημένο αβγό. Κάντε μια χαρακιά στην κορυφή κάθε πίτας και ψήστε τις για 15-20 λεπτά.

 panosplatritis.health

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου