Του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ
Και γι' αυτό γινόμαστε "κρέας", βορά του εμφυλίου. Ας προσεχθεί η λέξη που χρησιμοποιεί ο Μακρυγιάννης. Λέξη βαρειά, βάναυση. Έτσι ονομάζει τον εαυτό του και το λαό που συμμετέχει σ' έναν εμφύλιο. Κρέας για τα κανόνια. Αυτή άλλωστε την ονομασία χρησιμοποιούν κι όσοι οδηγούν τους λαούς σε εμφύλιες ανθρωποσφαγές. Κρέας ονομάζουν το λαό, όπως και κάθε άλλο ζωικό είδος που οδηγείται σε σφαγείο. Γι' αυτούς το κρέας ζώων ή ανθρώπων έχει σαν στόχο το κέρδος. Ο Μακρυγιάννης αρνείται. Αποστρέφεται το ρόλο του κρεοπώλη. Και ήταν αγράμματος. Άραγε, θα τον επιλέξουν οι σύγχρονοι γραμματισμένοι πολιτικοί μας; Άγγλος πολιτικός του περασμένου αιώνα έγραψε ότι η Ελλάς "δείται ζουρλομανδύου". Μας τιμά αυτή η υπόδειξη; Ο ελλέβορος, φυτό θεραπευτικό για τη σχιζοφρένεια, αρχίζει στον τόπο μας να σπανίζει. Ίσως η ομοψυχία χάθηκε από τη χώρα αυτή από τη στιγμή που η Ομόνοια έγινε πλατεία. Και τι πλατεία! Διχόνοιας!
***
Πρέπει ν' ανοίξουμε τα μάτια μας. Η Ελλάς και οι άλλες βαλκανικές χώρες είναι στο μάτι του κυκλώνα. Κι εμείς είμαστε τυφλωμένοι. Η παράλυση του κρατικού μηχανισμού, το σπάσιμο του εθνικού ιστού, η ασύδοτη δράση κακοποιών και τρομοκρατών μετατρέπουν την Ελλάδα σε Κολομβία. Τα Βαλκάνια χτυπιούνται σε δύο μέτωπα. Κάποιοι επιδιώκουν τη διάλυση της Ελλάδος, με απώτερο στόχο τη διάλυση των Βαλκανίων και κάποιοι άλλοι επιδιώκουν τη διάλυση των βαλκανικών κρατών με σκοπό τη διάλυση της Ελλάδος. Το βαλκανικό ηφαίστειο, μετά από μια κάλμα τεσσάρων δεκαετιών, αρχίζει να ενεργοποιείται. Η Ελλάδα είναι στη βάση του Βαλκανικού γεωπολιτικού συμπλέγματος και μοιάζει με το μυθικό Άτλαντα, που πρέπει να σηκώσει στους ώμους της όλο αυτό το πιεστικό φορτίο. Αν εκραγεί το ηφαίστειο, η λάβα θα φθάσει ως το Αιγαίο και ίσως συγκρατηθεί στα Τέμπη.
Δυστυχώς, μια ματιά στις γύρω χώρες και στον κόσμο γενικότερα θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι μπαίνουμε σε μια φάση αλλαγών μέσα από μια αλυσίδα αναστατώσεων και ταραχών. Πολλά τείχη έπεσαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η υφήλιος βαδίζει προς μία "νέα τάξη πραγμάτων". Ο τοκετός, από τον οποίο θα προκύψει αυτή η "νέα τάξη", δεν θα είναι ανώδυνος. Μάλλον θα γίνει με καισαρική τομή. Μετά τον πόλεμο του Κόλπου, η προσοχή του κόσμου στρέφεται σία Βαλκάνια. Στη Γιουγκοσλαβία ο εμφύλιος, παρά τις αλλεπάλληλες εκεχειρίες κι επίσημες υπογραφές, μαίνεται. Το Ντουμπρόβνικ φλέγεται. Στην Αλβανία, παρά τη μαζική έξοδο χιλιάδων ανήσυχων νεαρών, οι ταραχές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Βουλγαρία, όπου η μουσουλμανική μειονότητα προξενεί περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι σ' εμάς, αλλά αυτό δεν αποκλείει μελλοντικά, μετά τη διάλυση του ψευδοκράτους των Σκοπίων, τα εθνικιστικά στοιχεία της Σόφιας να πάρουν αυτά στα χέρια τους την παντιέρα του "Μακεδονικού", αφού δική τους κατασκευή ήταν αρχικά το "Μακεδονικό". Εξάλλου δεν υπάρχει παιδάκι στη Βουλγαρία που ν' αγνοεί το Ιλί - Ντεν (Στην Αθήνα επί 100 υψηλόβαθμων τελειοφοίτων του Λυκείου, που ρωτήθηκαν από εμένα, μόνο 2 ήξεραν αορίστως, τι ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς, οι Γάτσιος και Καρατάσος και ουδείς εγνώριζε τ' όνομα της Δόμνας Βισβίζη). Απέναντι μας η Τουρκία, παρ' ότι βρέχεται από τόσες θάλασσες, ουσιαστικά φλέγεται. Σε λίγο θ' αρχίσει ο πόλεμος με τους Κούρδους, που δεν θα είναι εμφύλιος αλλ' εθνικός. Οι Κούρδοι είναι παλιότεροι από τους Οθωμανούς εθνότητα.
Είναι οι Καρδούχοι του Ξενοφώντα, που διεκδικούν εδώ κι έναν αιώνα την εθνική ανεξαρτησία τους. Ο εμφύλιος όμως θα ξεσπάσει και θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, λόγω της συσσωρευμένης αθλιότητας και αγριότητας στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Ειδικά στην ύπαιθρο θ' αρχίσει νέα δράση "τσετών", όταν κάποτε η ΕΟΚ απαγορεύσει στους Τούρκους αγρότες την καλλιέργεια της παπαρούνας, από την οποία παράγεται το όπιο. Μοιραία οι Τούρκοι πολιτικοί, για ν' αποστρέψουν τα βλέμματα του τουρκικού όχλου από τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα, θα τα στρέψουν προς την Ελλάδα. Κι όσο η Ελλάδα θα παρεμποδίζει τη διέλευση από το έδαφος ή τις θάλασσές της των τουρκικών ναρκωτικών, τόσο θα εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις.
Πολιτικά Θέματα, 1-7 Νοεμβρίου 1991
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου