"Εωσφόρος" μια λέξη η οποία έχει παραποιηθεί και το άκουσμα της ηχεί άσχημα στα αυτιά των νέο Ελλήνων όμως η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ.
Η σημερινή διαδεδομένη έννοιά του Εωσφόρου στον Χριστιανικό κόσμο ως η πηγή του κακού δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική φύση και σημασία της λέξεως αυτής που για εμάς τους Έλληνες είναι ιερή και συνάμα άκρως συμβολική.
Ποιος είναι πραγματικά ο εωσφόρος για εμάς τους Έλληνες;
Η λέξη "Εωσφόρος", είναι σύνθετη, και σημαίνει: "Αυτός που φέρνει την Αυγή". Παράγεται από το: "Έως = Αυγή" και "Φέρω". Έως-φόρος.
Στην Ελληνική μυθολογία ο Εωσφόρος είναι μια θεότητα που πήγαινε πριν από το "άρμα τού Ηλίου". Είναι αδελφός τού Έσπερου και γιος τού Αστραίου και τής Ηούς(Ηώς ή Έως, ή Αύως, δηλαδή "Αυγή") αδελφής τού Ηλίου. Είναι επίσης αδελφός τού Βορά, τού Νότου και τού Ζέφυρου, ενώ Είναι πατέρας τής Τηλαυγής και τού Κήυκα.
Πρακτικά από την αρχαιότητα οι πρόγονοι μας ονόμαζαν έτσι τον λαμπρότερο πλανήτη που βλέπουμε στον ουρανό της Γης, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο από τη Γη, εκτελώντας μια εσωτερική τροχιά, συγκριτικά με τής γης και δεν είναι άλλος από τον πλανήτη Αφροδίτη. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι η Αφροδίτη είναι ο κοντινότερος προς εμάς πλανήτης, την κάνει πιο φωτεινή από όλους τους άλλους πλανήτες. Ο Ήλιος λοιπόν αναδεικνύει τον πλανήτη Αφροδίτη ως τον φωτεινότερο για εμάς πλανήτη στον γήινο ορίζοντα.
Επειδή λοιπόν η Αφροδίτη βρίσκεται σε κοντινότερη προς τον Ήλιο τροχιά, εμφανίζεται χαμηλά στον δικό μας γήινο ορίζοντα, είτε καθώς δύει ο Ήλιος, είτε πριν ανατείλει, μια και η τροχιά της γύρω απ' αυτόν βρίσκεται σχετικά κοντά του.
Καθώς εμφανίζεται λοιπόν λίγο πριν από τον Ήλιο ή περίπου μαζί με αυτόν κατά την αυγή, θεωρήθηκε "προ αγγελιοφόρος τής αυγής", δηλαδή "το αστέρι που φέρνει μαζί του την αυγή", ή "Εωσφόρος", "Αυτός που φέρει την Αυγή".
Για τον ίδιο λόγο, ο ίδιος αυτός πλανήτης κατά τη δύση τού Ήλιου, καθώς τον συνοδεύει πάντα από κοντά, ονομάζεται και ως "Έσπερος", καθώς εμφανίζεται εκεί κατά την δύση.
Στη νεότερη γλώσσα, τον πλανήτη Αφροδίτη τον ονομάζουμε επίσης για τους ίδιους λόγους: "Αυγερινό" και "Αποσπερίτη", αντίστοιχα κατά την Αυγή και κατά το Εσπέρας, ανάλογα με το πότε εμφανίζεται στον ορίζοντα τής Γης, καθώς η Γη περιστρέφεται.
Πρέπει να ερευνήσουμε εις βάθος και να μάθουμε τα πάντα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε ξανά την αρμονία τόσο της γλώσσας μας όσο και της αρμονίας των εννοιών που μας δείχνουν τον πραγματικό μας κόσμο από τον οποίο προερχόμαστε. Τον ουράνιο θόλο, το σύμπαν.
Θεμιστοκλής Θεσσαλός
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου