Mary Ann Bevan ...
Την ονόμασαν «την πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο».
Διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμοί έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες για το τι είναι όμορφο και άσχημο. Ο ορισμός της ομορφιάς μπορεί συχνά να διαφέρει από γενιά σε γενιά.
Η Mary Ann Bevan είχε τη φοβερή τύχη να ζήσει σε μια εποχή που οι άνθρωποι που δεν ταίριαζαν με τη στερεότυπη εκδοχή της ομορφιάς, ήταν στο περιθώριο. Η ιστορία για το πώς έγινε γνωστή ως η «πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου» είναι τραγική, αλλά και αρκετά ενθαρρυντική.
Η Mary Ann γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1874 στο Λονδίνο. Πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της εργαζόμενη ως νοσοκόμα και σε ηλικία 29 ετών παντρεύτηκε έναν ανθοπώλη που ονομαζόταν Thomas Bevan. Εκείνο τον καιρό άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της ασθένειας της Mary Ann και από εκείνη τη στιγμή η ζωή της δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο σύζυγός της πέθανε το 1914 αφήνοντας της μόνη να μεγαλώσει τα τέσσερα παιδιά τους.
Η Mary Ann υπέφερε από ακρομεγαλία, μια πάθηση που προκαλείται από υπερβολικές ορμόνες ανάπτυξης που προκαλεί τη διεύρυνση συγκεκριμένων τμημάτων του σώματος, ειδικά των άκρων. Στην ηλικία 32 ετών, η Mary Ann άρχισε να παρατηρεί συμπτώματα αυτής της ασθένειας: προοδευτικές σωματικές παραμορφώσεις σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Όμως παρά τη δυστυχία της, η Mary Ann αρνήθηκε να την καταβάλλει και συνέχισε να εργάζεται και να φροντίζει την οικογένειά της.
Εντέλει είχε οικονομικά προβλήματα και η απελπισμένη χήρα μητέρα επέλεξε να θυσιάσει την αξιοπρέπειά της για χάρη της οικογένειάς της. Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό «Homeliest Woman» και κέρδισε. Από τότε η Mary Ann ήταν γνωστή ως η «πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου». Ήταν μια ταπεινωτική εμπειρία, αλλά ήταν πρόθυμη να καταπιεί την περηφάνειά της επειδή η οικογένειά της χρειαζόταν επειγόντως το χρηματικό έπαθλο.
Αφού κέρδισε το διαγωνισμό, η Mary Ann ξεκίνησε την καριέρα της ως αξιοθέατο τσίρκου. Ως μέρος μιας «φρικιαστικής παράστασης», έκανε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τελικά κατέληξε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργάστηκε στο Coney Island Dreamland Sideshow. Συνέχισε να εργάζεται εκεί μέχρι το θάνατό της το 1933.
Ήταν μεγάλος ο πόνος της όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή της, το σώμα της ήταν γεμάτο από πληγές και σοβαρές λοιμώξεις, αλλά ήταν σιωπηλή για χάρη των παιδιών της και συνέχισε να εργάζεται στο τσίρκο μέχρι που πέθανε ...
Ένας από τους γιους της λέει μετά το θάνατό της:
Η μητέρα μου έκλαιγε και έλεγε:
Πρέπει να είναι κάποιος όμορφος για να τον σεβαστούν οι άνθρωποι...
Πότε θα καταλάβουν οι άνθρωποι ότι η ομορφιά της ψυχής είναι πιο σημαντική από την εξωτερική ομορφιά;!
Η σκληρή ζωή της Mary Ann αντικατοπτρίζει τις δυσάρεστες στιγμές τις οποίες έζησε. Αλλά ακόμη και σήμερα τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί όσον αφορά την ευαισθησία στους ασθενείς με ακρομεγαλία. Πριν από μερικά χρόνια, η εταιρεία ευχετήριων καρτών Hallmark πούλησε μια καρτ ποστάλ με μια φωτογραφία της Mary Ann που την ανέφερε ως την άσχημη διαγωνιζόμενη σε show με ραντεβού.
Ευτυχώς, ένας γιατρός στη Γερμανία αναγνώρισε τη φωτογραφία και παραπονέθηκε στην εταιρεία, ενημερώνοντάς την ότι η γυναίκα υπέφερε από μια φοβερή ασθένεια και έπρεπε να αντιμετωπιστεί με σεβασμό. Η Hallmark γρήγορα απέσυρε τις κάρτες.
πηγή : fanpage
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου