Κάναμε τα μαθηματικά και προσπαθήσαμε να βρούμε τη σημερινή αξία ενός τέτοιου έργου.
Το σημαντικότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας, ο αρχαιοελληνικός ναός που τον αναγνωρίζει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη και είναι χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ, μόλις δηλαδή εννιά χρόνια αργότερα
Τι κι αν έχουν περάσει 2.465 χρόνια από τότε, ο Παρθενώνας στέκεται αγέρωχος στην Ακρόπολη των Αθηνών και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν γι’ αυτό το σπουδαίο έργο ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, με τον Φειδία να έχει την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Το έργο κόστισε αρκετά χρήματα στην Αθήνα τότε, ενώ το μεγαλύτερο ανεξάρτητο κόστος ήταν η μεταφορά των μαρμάρων από το Πεντελικό, περίπου 16 χιλιόμετρα από το κέντρο, μέχρι την Ακρόπολη.
Πόσο, όμως, θα κόστιζε ένα τέτοιο έργο για να δημιουργηθεί σήμερα; Σύμφωνα με το Big Rentz ένα μεγάλο αμερικανικό site με εργαλεία οικοδομών που μελέτησε το θέμα, σήμερα το κόστος του θα έφτανε τα 35.000.000 δολάρια ή αλλιώς λίγα παραπάνω από 30.000.000 ευρώ. Πώς βγήκε βέβαια αυτό το νούμερο θα αναρωτιέστε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον Παρθενώνα χρειάστηκαν περίπου 100.000 τόνοι μαρμάρου. Με τη μέση τιμή του μαρμάρου (σύμφωνα με τη Γεωλογική έρευνα των ΗΠΑ) να είναι στα 304 δολάρια, μόνο για το μάρμαρο θα απαιτούνταν 30.400.000 δολάρια. Για τα γλυπτά του Παρθενώνα θα απαιτούνταν περίπου 90.000 δολάρια, ενώ για τις 69 κολώνες του (46 εξωτερικές κολόνες και 23 εσωτερικές), θα θέλαμε περίπου 103.500 δολάρια.
Στο κόστος θα έπρεπε να προστεθούν και οι γερανοί, καθώς και οι μισθοί των εργατών που θα δούλευαν για την ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου έργου, με το ποσό να φτάνει τα 4.450.000 δολάρια. Όλα αυτά φυσικά είναι υποθετικά και ίσως σε κάποιους να φαίνεται μικρό το ποσό. Αν, όμως, λάβουμε υπόψη και την εποχή κατά την οποία χτίστηκε ο Παρθενώνας, καθώς και τα μέσα που διέθεταν τότε, το κόστος ήταν αδιανόητο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου