Amfipoli News: Γιάννης Ιωαννίδης: Το AstraZeneca δεν είναι καλή ιδέα να χορηγείται σε κάτω των 50 ετών

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Γιάννης Ιωαννίδης: Το AstraZeneca δεν είναι καλή ιδέα να χορηγείται σε κάτω των 50 ετών

 



Το πόσο επικίνδυνο για τη χρήση από το γενικό πληθυσμό του εμβολίου της AstraZeneca ανέλυσε για πολλοστή φορά ο καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο ίδιος μιλώντας στο Mega και με αφορμή τις περιπτώσεις θρομβώσεων σε νέους ανθρώπους στην Κρήτη δήλωσε πως γενικά το συγκεκριμένο εμβόλιο «δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να χορηγείται σε άτομα κάτω των 50 ετών».

Και συνέχισε:

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AZ. Αυτός είναι ο λόγος που εξέφρασα επιφυλάξεις για την χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας.

Με βάση τα δεδομένα από την Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι μια στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το ΑΖ δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή.

Σε άλλο σημείο ο καθηγητής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη.

«Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, αλλά το κάθε ένα από αυτά έχει τεράστια σημασία για αυτόν που τα παθαίνει. Όλα αυτά τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση. Δεν έχουν πλήρη άδεια. Ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους».

Δείτε την τοποθέτησή του από το 6ο λεπτό, μετά το σχετικό ρεπορτάζ για τους ασθενείς της Κρήτης:



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου