Amfipoli News: Το πρώτο κινητό τηλέφωνο: Ανακαλύψτε το «τούβλο» 900 γραμμαρίων

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο: Ανακαλύψτε το «τούβλο» 900 γραμμαρίων

 


Το περίφημο Motorola DynaTAC 8000X που κόστιζε σχεδόν 8.000 ευρώ

Κάθε εφεύρεση της τεχνολογίας, που σήμερα προσπαθούμε να θυμηθούμε πώς ζούσαμε χωρίς αυτή, θεωρούνταν τεχνολογικό θαύμα στην εποχή της και ξεκίνησε από κάτι πιο απλό.

Όπως λέει ο Martin Cooper, ο μηχανικός της Motorola που εφηύρε το πρώτο κινητό τηλέφωνο το 1973: «Δεν γνωρίζαμε ότι θα αποτελούσε ιστορικό γεγονός.

Ανησυχούσαμε μόνο για το αν θα λειτουργήσει όταν το ενεργοποιήσουμε», λέει το openculture.

Η συσκευή του Cooper ήταν το αρχικό μοντέλο του Motorola DynaTAC 8000X, του πρώτου κινητού που κυκλοφόρησε στην αγορά. Κυκλοφόρησε το 1983, ζύγιζε περίπου ένα κιλό και χρειαζόταν δέκα ώρες για να φορτιστεί η μπαταρία του, η οποία είχε διάρκεια μόλις 30 λεπτών, ενώ μπορούσε να αποθηκεύσει μέχρι 30 τηλεφωνικούς αριθμούς και κόστιζε σχεδόν 8.000 ευρώ, σε σημερινή αξία.

Δείτε το βίντεο

Ωστόσο, «οι καταναλωτές έμειναν τόσο εντυπωσιασμένοι από την ιδέα που οι λίστες αναμονής για το DynaTAC 8000X ανέρχονταν σε χιλιάδες», λέει ο σχεδιαστής της Motorola, Rudy Krolopp στο Project Management Institute. «Το 1983, η ιδέα των ασύρματων τηλεφωνικών κλήσεων ήταν επαναστατική.»

38 χρόνια μετά την κυκλοφορία του «τούβλου», όπως είναι γνωστό, έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ την ιδέα του κινητού που πολλοί από εμάς δεν κάνουν καν ασύρματες τηλεφωνικές κλήσεις, προτιμώντας να επικοινωνούμε μέσω sms ή εφαρμογών στο διαδίκτυο.

«Το σύγχρονο smartphone είναι ένα τεχνολογικό θαύμα», λέει ο Cooper.

«Είναι πραγματικά απίστευτο, πόσα πράγματα συμπιέζονται σε ένα κινητό τηλέφωνο». Ωστόσο, παρά την εκπληκτική εξέλιξη της εφεύρεσης του δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος:

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα smartphone που θα κάνει τα πάντα για όλους τους ανθρώπους, και όμως γνωρίζουμε ότι δεν κάνει τίποτα τέλεια. Έχουμε ακόμη μέλλον». Ίσως λοιπόν τα σημερινά smartphone να θεωρούνται κι αυτά «τούβλα» το 2059.

lifo.mikropragmata

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου