Amfipoli News: Όταν ο Ήφαιστος έφτιαξε από χώμα την πρώτη γυναίκα μετά από εντολή του Δία

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Όταν ο Ήφαιστος έφτιαξε από χώμα την πρώτη γυναίκα μετά από εντολή του Δία

 


Σύμφωνα με την Θεογονία και τα «Έργα και Ημέραι του Ησιόδου» που συντάχθηκε το 750 π.Χ η Πανδώρα πλάστηκε από χώμα από τον Ήφαιστο μετά από παραγγελία του Δία. Η Αθηνά η ο Ερμής της έδωσαν ζωή και οι θεοί του Ολύμπου της πρόσφεραν όλα τα χαρίσματα και τις ικανότητες μαζί και με την και την επικίνδυνη γοητεία .

Στη Θεογονία ο Προμηθέας έκλεψε την ιερή φωτιά και εξοργισμένος ο Δίας έστειλε στους ανθρώπους ένα μεγάλο κακό, ζήτησε από τον Ήφαιστο να πλάσει από τη γη μια παρθένα και την Αθήνα να την ντύσει και να τη στολίσουμε με κοσμήματα, της έβαλε ένα θαυμαστό Πέπλο και στεφάνι στο κεφάλι καθώς και ένα στέμμα χρυσό όπως περιγράφει ο Ησίοδος.

...τοῖς δ᾽ ἐγὼ ἀντὶ πυρὸς δώσω κακόν, ᾧ κεν ἅπαντες τέρπωνται κατὰ θυμὸν, ἑὸν κακὸν ἀμφαγαπῶντες.»

«χαίρεσαι που με γέλασες, αλλά θα βρει μεγάλο κακό εσένα και όλους τους ανθρώπους και αυτό θα είναι το τίμημα για τη φωτιά που τους έδωσες. Θα είναι αυτό (το κακό) κάτι που οι άνθρωποι θα χαρούν με την καρδιά τους ενώ θα αγκαλιάζουν την καταστροφή τους»

Η Πανδώρα ήταν πολύ όμορφη και έλαμπε τόσο που τη θαύμαζαν ακόμα και οι θεοί και δεν μπορούσε να της αντισταθεί κανένας θνητός, αφού μέχρι τότε στον κόσμο υπήρχαν μόνο άντρες. Από αυτή κατάγονται όλες οι γυναίκες και το θηλυκό γένος

Ο Δίας έβαλε τον Ερμή να της δώσει μυαλό και πανούργα φύση και να της διδάξει τα ψέματα. Στην Πανδώρα δόθηκαν και άλλα δώρα όπως είναι το χάρισμα της πειθούς και των Χαρίτων, ο Ερμής της έδωσε την ομιλία,  η θεά Αθηνά της έδωσε πνοή έτσι ο Δίας ονόμασε τη γυναίκα Πανδώρα και την έστειλε ως δώρο στον Επιμηθέα.

Ο επιμηθέας παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από τον αδελφό του Προμηθέα ότι δεν έπρεπε να δεχτεί δώρο των ολύμπιων θεών εκείνος τη δέχτηκε, ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε. σαν δώρο γάμου έστειλε στην Πανδώρα ένα όμορφο κουτί με την προϋπόθεση ότι δεν θα το ανοίξει.

Η Πανδώρα αντιστάθηκε για πολύ καιρό και δεν άνοιγε το κουτί, παρόλα αυτά μία μέρα που όλοι ήταν έξω πήγε μέχρι το παράθυρο πήρε το τεράστιο κλειδί  άνοιξε το κουτί και τότε το δωμάτιο γέμισε με φοβερά πράγματα την ασθένεια, την κακιά, την πλεονεξία, τα γηρατειά, το θάνατο, το μίσος πράγματα που ακόμα στην ανθρωπότητα ήταν άγνωστα.

Έκλεισε το καπάκι στη συνέχεια με δύναμη γυρνώντας και πάλι το κλειδί κρατώντας έτσι μέσα μόνο την ελπίδα.

Η εκδοχή του Αισώπου που γράφτηκε διακόσια χρόνια μετά την εποχή του Ησίοδου αναφέρει τα ίδια στην περίπτωση όμως αυτή το πιθάρι το ανοίγει άνδρας.

Κατά την άποψή μου του Αισχύλου ο Προμηθέας στην πραγματικότητα δίνει την ελπίδα ως δώρο στους ανθρώπους, από το κείμενο όμως δεν αποσαφηνίζεται αν ο Αισχύλος εννοεί πως ο Προμηθέας ήταν εκείνος που ασφάλισε το πιθάρι της Πανδώρας και φύλαξε την ελπίδα ή αν εννοεί ότι εκείνος ήταν η αιτία να δοθεί η ελπίδα στους ανθρώπους.

Από το παραπάνω μύθο είναι γνωστή μέχρι σήμερα η φράση «το κουτί της Πανδώρας» η λέγεται ότι κάποιος «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας» όταν μία φαινομενικά ασήμαντη πράξη μπορεί να προκαλέσει τρομακτικές συνέπειες.

el.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου