Amfipoli News: Ακριβά Vs οικονομικά αρώματα: Πώς να οδηγηθούμε σε μια καλή επιλογή

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ακριβά Vs οικονομικά αρώματα: Πώς να οδηγηθούμε σε μια καλή επιλογή

 


Μια ματιά στη διαδικασία, τα συστατικά και τις τιμές που χρησιμοποιούνται στον κόσμο του αρώματος.

Ενώ ένα άρωμα μπορεί να πει πολλά για την προσωπικότητά μας, θα λέγαμε ψέματα αν ισχυριζόμασταν ότι το να διαλέξει κανείς το σωστό άρωμα δεν είναι πολύπλοκο ζήτημα.

Τούτων λεχθέντων, η τιμολόγηση των αρωμάτων μπορεί να ποικίλει ευρέως - και δεν είναι άμεσα σαφές εάν υπάρχει πραγματικά μια διαφορά μεταξύ των αρωμάτων που πρέπει να έχουμε χαμηλό μπάτζετ για να αγοράσουμε και των πολυτελών αρωμάτων. Γι′ αυτό το λόγο η HuffPost προσέγγισε τρεις αρωματοποιούς για να απαντήσουν.

Ακολουθεί μια σε βάθος ματιά στα πλεονεκτήματα και τις εκτιμήσεις που συνδέονται με τους δύο τύπους αρωμάτων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διαφέρουν ως προς τα συστατικά που προέρχονται, την διαδικασία κατασκευής και άλλα.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρώματος πολυτέλειας και χαμηλού κόστους είναι ουσιαστικά η ίδια

Ενώ τα αρώματα πολυτέλειας και (χαμηλού) προϋπολογισμού μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στην ποιότητα των συστατικών (περισσότερα σε αυτό αργότερα!) που χρησιμοποιούνται, η διαδικασία για την παραγωγή και των δύο τύπων αρωμάτων είναι ουσιαστικά η ίδια, σύμφωνα με την ειδικό αρωματοποιό και ιδρυτή του Eat. Sweet. Undress, Αλέξια Π. Χάμμοντς.

«Ενώ η διαδικασία και ο απαιτούμενος εξοπλισμός (παραγωγής) ενδέχεται να διαφέρουν με τις μικρότερες μάρκες, ουσιαστικά η διαδικασία παραγωγής αρωμάτων παραμένει η ίδια», δηλώνει η Χάμμοντς. Εξήγησε ότι για την παραγωγή αρώματος, τα συνθετικά και φυσικά συστατικά που προέρχονται αποχύνονται σε μεγάλες δεξαμενές από χάλυβα πριν ζυγιστούν. Στην συνέχεια έρχεται η φάση ωρίμανσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, η διαδικασία συνεπάγεται αραίωση σε αλκοόλ, μούλιασμα, ψύξη και διήθηση.

Αλλά ορισμένα αρώματα πολυτέλειας και (χαμηλού) προϋπολογισμού μπορεί να διαφέρουν ως προς την ποιότητα των συστατικών

Ακριβώς όπως οι βραβευμένοι σεφ τείνουν να χρησιμοποιούν υλικά υψηλής ποιότητας στις κουζίνες τους, ο Πάολο Τερένζι, πρόεδρος και αρωματοποιός των εκλεκτών αρωμάτων Tiziana Terenzi, δηλώνει ότι ορισμένα αρώματα πολυτελείας έχουν το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης συστατικών υψηλής ποιότητας στους τύπους τους.

«Τα αρώματα πολυτελείας είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν φυσικές ”νότες” (που προέρχονται από λουλούδια, μπαχαρικά κ.λπ.) αντί εκείνων που είναι συνθετικά», εξήγησε. «Αυτές οι ”νότες” ενσωματώνονται στη συνέχεια στο άρωμα, κάτι που του επιτρέπει να είναι πιο αρωματικό και περίπλοκο».

Εκτός από τα συστατικά υψηλότερης ποιότητας, η Χάμμοντς προσθέτει ότι τα αρώματα πολυτελείας συχνά περιέχουν υψηλότερο ποσοστό αρωματικού ελαίου από τα φθηνότερα. Αυτό επιτρέπει στο άρωμα να διαρκεί περισσότερο ως αποτέλεσμα. (Αναρωτιέστε πόσο ισχυρό είναι ένα άρωμα; Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να το περιγράψουν - parfum, eau de parfum, eau de toilette κ.λπ. - υποδηλώνουν τη συγκέντρωσή του στο έλαιο).

Αλλά ενώ τα αρώματα (χαμηλού) προϋπολογισμού είναι φθηνότερα ως προς την παραγωγή τους λόγω της χρήσης συνθετικών συστατικών, μπορούν ακόμα να είναι κατάλληλα για όσους προτιμούν ένα άρωμα μιας μόνο ”νότας”, καθώς το άρωμα είναι πιο απλό, αναφέρει ο Τέρι Κάρτερ, αρωματοποιός και επικεφαλής διαμορφωτής στο Travertine Spa, Inc.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, τα φθηνά αρώματα δεν περιέχουν πολλές «νότες», κάτι που μπορεί να προκαλέσει απέχθεια σε όσους αναζητούν μια σε βάθος οσφρητική εμπειρία.

«Κατά μία έννοια, τα αρώματα (χαμηλού) προϋπολογισμού μπορεί να είναι πολύ απλά λόγω της έλλειψης πολυπλοκότητας στις μυρωδιές», δηλώνει ο Κάρτερ στην HuffPost. «Ωστόσο, όπως και το κρασί, ένα παλαιό Beaujolais θα έχει (περισσότερο) βάθος και πολυπλοκότητα (από) ένα επιτραπέζιο κρασί (χαμηλού) προϋπολογισμού».

.

Ναι, τα αρώματα πολυτελείας μπορεί να είναι υπερτιμημένα

Ο Τερένζι αναφέρει είπε ότι η τιμή ενός αρώματος βασίζεται συνήθως στην σπανιότητα και το κόστος των πρώτων υλών που συνθέτουν το άρωμα, ενώ μόνο ένα μικρό συστατικό της τιμής βασίζεται στα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη φιάλη ή το κουτί.

Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αρώματα κοστίζουν περισσότερο από ότι πρέπει.

«Δυστυχώς, συμβαίνει μερικές φορές λόγω μάρκετινγκ, από κοινού με καμπάνιες...», εξηγεί. «Αυτά τα επιπλέον έξοδα χρεώνονται αδικαιολόγητα στους καταναλωτές και είναι ένας θλιβερός νόμος της αγοράς».

Οι εταιρείες καλλυντικών (χαμηλού) προϋπολογισμού μπορούν να επιλέξουν την χρήση φθηνών συστατικών για να μειώσουν το κόστος. Ωστόσο, η Χάμμοντς αναφέρει ότι πολλές μάρκες έχουν εξελίξει φθηνότερα αρώματα που είναι εξίσου καλά με τα ακριβά.

«Οι εταιρείες καλλυντικών (χαμηλού) προϋπολογισμού δημιούργησαν μερικά από τα πιο δημοφιλή και άξια λατρείας (καλλυντικά) λόγω της ποιότητας του προϊόντος τους», πρόσθεσε. «Το άρωμα είναι (κάτι) τόσο υποκειμενικό».

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή αρώματος (τελικά);

Επειδή αυτό είναι ένα τόσο υποκειμενικό θέμα, εξαρτάται από το ποιος ρωτάει. Η ομορφιά βρίσκεται στο μάτι (ή μάλλον στη μύτη) του θεατή.

Από τη μία πλευρά, ο Τερένζι αναφέρει ότι είναι καλύτερο να κοιτάμε την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα όταν επιλέγουμε ένα άρωμα. «Πάντα προτιμούσα την ποιότητα από την ποσότητα και τα αρώματα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα», προσθέτει. «Είναι πολύ καλύτερο να έχουμε ένα άρωμα εξαιρετικής ποιότητας, εξαιρετικής ισχύος και μεγάλης διάρκειας παρά εκατό μέτριες δημιουργίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ποιοτικό άρωμα μένει στο σώμα μας για τουλάχιστον δέκα ώρες, ενώ τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα έχουν ήδη εξαφανιστεί και πρέπει να ψεκαζόμαστει ξανά μετά από λιγότερο από δύο ώρες».

Ωστόσο, ενώ τα αρώματα πολυτελείας μπορούν να «υπερηφανεύονται» για φανταχτερές συσκευασίες και εμπορικά σήματα, η Χάμμοντς πιστεύει ότι η τιμολόγηση δεν κάνει το ένα άρωμα να κυριαρχεί έναντι ενός άλλου. Αντ′ αυτού, συμβουλεύει να αναζητήσουμε ένα άρωμα που να «μιλάει» για τις δικές μας ανάγκες και ανάγκες.

«Είναι πάντα ζήτημα προτίμησης και τι ταιριάζει στις ατομικές μας ανάγκες», καταλήγει. «Ποιοι παράγοντες καθιστούν ένα άρωμα εξαιρετικά ακριβό; (Αυτοί) είναι η διαρκής ισχύς του, το ποσοστό έλαιου έναντι αλκοόλ, η συσκευασία και η ισχύς της μάρκας».

huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου