Amfipoli News: Πριν 40.000 χρόνια ήρθαν στην Αμερική και πριν από 11.000 χρόνια άφησαν βραχογραφίες στο Τέξας…

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Πριν 40.000 χρόνια ήρθαν στην Αμερική και πριν από 11.000 χρόνια άφησαν βραχογραφίες στο Τέξας…

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Η πρώτη απόδειξις ανθρώπινης κατοίκησης στο Hueco Tanks του Τέξας των ΗΠΑ, είναι ένα χαρακτηριστικό πελεκητό όπλο, που ονομάζεται Folsom point, το οποίο, ευρεθη και σε έναν αρχαιολογικό χώρο στο Νέο Μεξικό.

Βραχογραφίες (στα μέρη όπου ζουν οι Mescalero Apache)
με κερασφόρο χορευτή / χορεύτρια,
και όφεις (ο επάνω εισέρχεται στον Ήλιο).
Όλα θέλουν και αστρονομική απόδοση.

Τέτοιοι τύποι βλημάτων / αιχμών είναι σχετικά κοινοί σε ολόκληρα στα νοτιοδυτικά μέρη των ΗΠΑ, και συνδέονται συχνά με μαμούθ και γιγαντιαία οστά βίσσωνα, που χρονολογούνται μεταξύ 9000 - 8000 π.Χ. (δηλ. 10.000 - 11.000 χρόνια πριν από σήμερα).

Τα μέλη του πολιτισμού Folsom ήταν Παλαιο-Ινδιάνοι, δηλαδή ανήκαν στην Εποχή των Παγετώνων. Ανήκαν  σε λαούς που εξαπλώθηκαν σε όλο τον Βορρά και την Νότια Αμερική, ίσως μετά την διέλευσή τους από τον Βερίγγειο / Bering / Μπέρινγκ (τότε χερσαία γέφυρα), μεταξύ Σιβηρίας και Αλάσκας. Αυτό υποτίθεται ότι έγινε τουλάχιστον 12.000 χρόνια πριν, αν και νεώτερες έρευνες λένε πως αυτό συνέβη πριν από 40.000 χρόνια!!!

.........................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Οι PaleoIndians εξαρτήθηκαν και ακολούθησαν τεράστιο αριθμό μεγάλων θηλαστικών, όπως μαμούθ, μαστόδοντες, γιγαντιαίους βίσσωνες, καμήλες, άλογα, κ.ά. που βόσκησαν τα δάση και τις σαβάνες κάτω από τα στρώματα πάγου, που εκάλυπταν το βόρειο μισό της ηπείρου.

Στο Hueco έχει ανακαλυφθεί μεγάλος αριθμος βραχογραφιών. Κάποιες απ’ αυτές μπορούν να αποδοθούν στους κυνηγούς Folsom. Είναι ορισμένα αφηρημένα σχέδια σε επιφάνειες βράχου, στα κοντινά βουνά Φράνκλιν, πιστεύεται ότι έχουν κατασκευαστεί από Παλαιοινδιάνους, κυρίως επειδή τα σχέδια είναι υπερβαμμένα…

ΠΗΓΗ: K. Sutherland, Ph.D «ROCK PAINTINGS AT HUECO TANKS STATE HISTORIC SITE». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.4.2018.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου