Amfipoli News: Ανακαλύφθηκε ταφικό σύνολο Ελληνορωμαϊκής εποχής με 20 Μούμιες στο Ασουάν. Και μια εγχάρακτη πλάκα στα ελληνικά που αναφέρει το όνομά του, Νικόστρατος.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ανακαλύφθηκε ταφικό σύνολο Ελληνορωμαϊκής εποχής με 20 Μούμιες στο Ασουάν. Και μια εγχάρακτη πλάκα στα ελληνικά που αναφέρει το όνομά του, Νικόστρατος.



  Πανοραμική άποψη του πρόσφατα ανακαλυφθέντος τάφου (AGH032) στη δυτική ακτή του Ασουάν, στο Μαυσωλείο του Αγά Χαν

Ένας πολύ μεγάλος και προηγουμένως άγνωστος οικογενειακός τάφος ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε στην Αίγυπτο, από την Αιγυπτιοϊταλική Αποστολή στο Δυτικό Ασουάν. Επίσης οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη μούμια ενός άνδρα δίπλα στον ανατολικό τοίχο του οικοδομήματος και, δίπλα, ένα χάλκινο περιδέραιο με μια εγχάρακτη πλάκα στα ελληνικά που αναφέρει το όνομά του, Νικόστρατος.

Ένας πολύ μεγάλος και προηγουμένως άγνωστος οικογενειακός τάφος ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε στην Αίγυπτο, από την Αιγυπτιοϊταλική Αποστολή στο Δυτικό Ασουάν (EIMAWA), την αρχαιολογική αποστολή που διευθύνει η Patrizia Piacentini, Καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας και Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Milan, και ο Abdelmoneim Said, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων Aswan and Nubia (SCA). Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας μακράς αποστολής που συμμετείχε με τους αρχαιολόγους μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2021.

Ζωγραφισμένο κεφάλι του σκέπαστρου  μιας πέτρινης σαρκοφάγου που βρέθηκε κατά την έρευνα της νεκρόπολης του Αγά Χαν

Η κοινή ιταλο-αιγυπτιακή ομάδα εργάζεται από το 2019 στην περιοχή γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν, στη δυτική ακτή του Ασουάν, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 300 τάφοι που χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Το τελευταίο εύρημα είναι ένας μεγάλος τάφος (ονομάζεται AGH032) που χρονολογείται από την ελληνορωμαϊκή περίοδο, ο οποίος, αν και λεηλατήθηκε στην αρχαιότητα, εξακολουθεί να έχει περίπου 20 μούμιες και πολλά ενδιαφέροντα υλικά. Ο τάφος ήταν κρυμμένος από μια καλοδιατηρημένη ορθογώνια κατασκευή που δείχνει σημαντικά ίχνη από μια μυστηριώδη φωτιά που επηρέασε και την ταφή. Μια τεράστια χωματερή που περιείχε οστά ζώων (κυρίως προβάτου), θραύσματα αγγείων, πλάκες προσφορών και πλάκες εγγεγραμμένες με ιερογλυφικά κάλυπτε τον ανατολικό τοίχο του οικοδομήματος, υποδηλώνοντας τη χρήση του ως αναθηματικού χώρου. Αυτή είναι η πρώτη κατασκευή του είδους της που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Αγά Χαν.

Είσοδος στον τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα (AGH032) στη δυτική ακτή του Ασουάν,

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη μούμια ενός άνδρα δίπλα στον ανατολικό τοίχο του οικοδομήματος και, δίπλα, ένα χάλκινο περιδέραιο με μια εγχάρακτη πλάκα στα ελληνικά που αναφέρει το όνομά του, Νικόστρατος. Αρχικά, είχε τεθεί στον τάφο που ανακαλύφθηκε, αμέσως μετά κάτω από την κατασκευή και αργότερα τον έβγαλαν αρχαίοι κλέφτες.

Εσωτερικό του τάφου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα (AGH032) στη δυτική ακτή του Ασουάν...

Μια σκάλα που πλαισιώνεται εν μέρει από λαξευτούς ογκόλιθους και καλύπτεται από λασπόπλινθο θόλο οδηγεί στην είσοδο, η οποία περικλείεται από ένα σύνθετο σύστημα από πλάκες και λιθόπλινθους που βρέθηκαν στην αρχική θέση που είχαν ανεγερθεί πάνω από τη σκάλα. Μπροστά από την είσοδο βρέθηκε ένα μεγάλο αγγείο προσφοράς, δυστυχώς σε αποσπασματική κατάσταση, το οποίο έχει ακόμη μέσα του μερικά φύλα συκιάς 

Μπολ διακοσμημένο "à la barbotine",(διακόσμηση ολίσθησης με την προσθήκη ανάγλυφων )  που βρέθηκε σε θραύσματα στον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο


Ο τάφος έχει μια αίθουσα που οδηγεί σε  τέσσερις ταφικούς θαλάμους λαξευμένους βαθιά στο βράχο. Στην αίθουσα, απέναντι από την είσοδο, ανακαλύφθηκε μια πήλινη σαρκοφάγος που περιείχε τη μούμια ενός παιδιού και ένα όμορφο χαρτοκιβώτιο (ένα είδος διακοσμημένου παπιέ-μασέ που κάλυπτε τις μούμιες). Η μούμια ενός άλλου παιδιού, που βρέθηκε σε έναν από τους ταφικούς θαλάμους, έχει υποβληθεί σε ακτινογραφία και δείχνει μια πλάκα στο εσωτερικό του θώρακα.

Τραπέζι προσφορών που βρέθηκε μπροστά από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο.


 Μέσα στις τέσσερις στοές που ήταν λαξευμένες στο βράχο υπήρχαν σχεδόν 30 μούμιες, μερικές σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης, άλλες με επιδέσμους και χαρτιά κομμένα από  κλέφτες, οι οποίοι πιθανώς χρησιμοποίησαν ένα μαχαίρι που ανακαλύφθηκε ανάμεσα στις μούμιες. 


Ορισμένα μουμιοποιημένα πτώματα ήταν ηλικιωμένων, όπως αποδεικνύεται από την ορατή αρθρίτιδα, άλλα ήταν γυναικών ή μικρών παιδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους.

Ακτινολογική ανάλυση του κεφαλιού ενός μουμιοποιημένου παιδιού, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο της νεκρόπολης με φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ 


Η Αιγυπτιο-ιταλική αποστολή στο Δυτικό Ασουάν πραγματοποίησε επίσης ανθρωπολογικές και ακτινολογικές αναλύσεις σε 45 άτομα που ανακαλύφθηκαν το 2019 στον τάφο AGH026, επιπλέον των 30 ατόμων που βρέθηκαν το 2021 στον τάφο AGH032. Στόχος ήταν η αξιολόγηση της ηλικίας, του φύλου και πιθανών ασθενειών. Ένα φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ χρησιμοποιήθηκε απευθείας στο σημείο.

Οι αρχαιολόγοι της ιταλο-αιγυπτιακής αποστολής με επικεφαλής την καθηγήτρια Patrizia Piacentini


Η ομάδα ανακάλυψε ότι στον τάφο AGH026 το 30% των ατόμων ήταν παιδιά, από τη νεογνική περίοδο έως την ηλικία περίπου 10 ετών. Πολλά από τα υπόλοιπα σώματα ήταν γυναικεία. Βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις οικογένειες (μητέρα, πατέρας και γιος θαμμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο). Οι αναλύσεις των οστών έδειξαν ότι κάποιοι από αυτούς έπασχαν από μολυσματικές ασθένειες και κάποιες μεταβολικές διαταραχές. Το μηριαίο οστό ενός ενήλικα εμφάνισε σαφή σημάδια ακρωτηριασμού, τα οποία το άτομο πρέπει να έχει επιζήσει, καθώς υπάρχουν ενδείξεις οστεο-επανορθωτικού τύλου. Άλλα σώματα δείχνουν ενδείξεις αρθροπάθειας, σημάδι θανάτου σε μεγάλη ηλικία.

Οι αρχαιολόγοι της ιταλο-αιγυπτιακής αποστολής που εξετάζουν μία από τις μούμιες

Η έρευνα της περιοχής οδήγησε στην ανακάλυψη αρκετών καλοδιατηρημένων σαρκοφάγων, φτιαγμένων από πέτρα ή πηλό, που χρονολογούνται από την Ύστερη Φαραωνική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. 


Μερικά από αυτά εξακολουθούν να δείχνουν όμορφα χρώματα. Δύο σαρκοφάγοι παιδιών και τρεις ενηλίκων, μαζί με τμήματα άλλων σαρκοφάγων, συλλέχθηκαν και αποθηκεύτηκαν με ασφάλεια σε αποθήκη.



Πηγή: University of Milan [17 Ιανουαρίου 2022]

ellinondiktyo.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου