Amfipoli News: Η Γερμανία αναζητά 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό. Πώς θα τους προσελκύσει.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Η Γερμανία αναζητά 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό. Πώς θα τους προσελκύσει.

 


Τεράστιες ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, προβληματική δημογραφική ανισορροπία και αδιέξοδο στο ασφαλιστικό.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας θέλει να προσελκύει 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο για να αντιμετωπίσει τόσο τη δημογραφική ανισορροπία όσο και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη από την πανδημία.

«Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων έχει γίνει τόσο σοβαρή που επιβραδύνει δραματικά την οικονομία μας», δήλωσε στο επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche ο Κρίστιαν Ντούερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντας κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

«Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού με μια σύγχρονη πολιτική μετανάστευσης. Πρέπει να φτάσουμε το όριο των 400.000 ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα», όπως είπε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Ντούερ και οι Πράσινοι στη προγραμματική τους συμφωνία αναφέρονται στην υιοθέτηση μέτρων όπως ένα point system για ειδικευμένους εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αύξηση του  εθνικού κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα, για να καταστήσουν το εργασιακό τοπίο στην Γερμανία πιο ελκυστικό.

Το φιλικό προς τους εργοδότες Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά περισσότερα από 300.000 άτομα φέτος, καθώς υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται από νεότερους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Αυτό το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί σε περισσότερους από 650.000  εργαζόμενους το 2029, αφήνοντας μια συσσωρευμένη έλλειψη ατόμων σε ηλικία εργασίας το 2030, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων.

Ο αριθμός των εργαζόμενων Γερμανών  αυξήθηκε σε σχεδόν 45 εκατομμύρια πέρυσι παρά την πανδημία. Μετά από δεκαετίες χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και άνισης μετανάστευσης, το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό αποτελεί επίσης μια δημογραφική βόμβα για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας, στο οποίο λιγότεροι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με το έργο της χρηματοδότησης των συντάξεων μιας αυξανόμενης μάζας συνταξιούχων που με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. 
huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου