Amfipoli News: Στο φως σπάνια «βιονική» πανοπλία 2.700 ετών

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Στο φως σπάνια «βιονική» πανοπλία 2.700 ετών

 



- Η ταφή στην περιοχή Yanghai της βορειοδυτικής Κίνας, με τη «βιονική» πανοπλία να κυκλώνεται με κόκκινο χρώμα. [Credit: Dongliang Xu/Turfan Museum]

Πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ένας άντρας στη βορειοδυτική Κίνα θάφτηκε με μια πανοπλία που ήταν φτιαγμένη από 5.000 δερμάτινα «λέπια», ένα στρατιωτικό ένδυμα τόσο περίτεχνα κατασκευασμένο, που το σχέδιό του μοιάζει με τα αλληλοκαλυπτόμενα λέπια ενός ψαριού -διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

«Πρόκειται για ένα ελαφρύ, εξαιρετικά αποτελεσματικό αμυντικό ένδυμα ενός μεγέθους για όλους τους στρατιώτες ενός στρατού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Πάτρικ Γουέρτμαν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, πρόκειται για ένα πρώιμο παράδειγμα «βιονικής» πανοπλίας.


Στο φως σπάνια «βιονική» πανοπλία 2.700 ετών



Φωτογραφία (επάνω) και σχεδιαστική αναπαράσταση (κάτω) της δερμάτινης πανοπλίας. [Credit: Wertman et al. 2001]
Φωτογραφία (επάνω) και σχεδιαστική αναπαράσταση (κάτω) της δερμάτινης πανοπλίας. [Credit: Wertman et al. 2001]

Οι διαφορετικοί τύποι δέρματος που συνθέτου την πανοπλία, περιλαμβάνει τον τύπο Α (5.159 κομμάτια έχουν διασωθεί), τον τύπο Β (περίπου 115 κομμάτια έχουν διασωθεί) και τον τύπο Γ (περίπου 67 κομμάτια έχουν διασωθεί). [Credit: Wertman et al. 2001]
Οι διαφορετικοί τύποι δέρματος που συνθέτου την πανοπλία, περιλαμβάνει τον τύπο Α (5.159 κομμάτια έχουν διασωθεί), τον τύπο Β (περίπου 115 κομμάτια έχουν διασωθεί) και τον τύπο Γ (περίπου 67 κομμάτια έχουν διασωθεί). 
[Credit: Wertman et al. 2001]

«Τα αλληλοκαλυπτόμενα δερμάτινα “λέπια” προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα από χτυπήματα, μαχαιριές και πυροβολισμούς», δήλωσε η συν-ερευνήτρια της μελέτης Μέικε Γουάγκνερ, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Ευρασίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και επικεφαλής του γραφείου του στο Πεκίνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το δερμάτινο ένδυμα στο νεκροταφείο Γιανγκάι, έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στην πόλη Τουρφάν, η οποία βρίσκεται στο άκρο της ερήμου Τακλαμακάν. Τοπικοί χωρικοί ανακάλυψαν το αρχαίο νεκροταφείο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από το 2003, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει περισσότερες από 500 ταφές εκεί, συμπεριλαμβανομένου του τάφου όπου βρέθηκε η δερμάτινη πανοπλία. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το νεκροταφείο για σχεδόν 1.400 χρόνια, από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Στο φως σπάνια «βιονική» πανοπλία 2.700 ετών

Οι συντηρητές εξετάζουν την δερμάτινη πανοπλία που βρέθηκε σε ταφή άνδρα στην βορειοδυτική Κίνα. [Credit: Patrick Wertmann]
Οι συντηρητές εξετάζουν την δερμάτινη πανοπλία που βρέθηκε σε ταφή άνδρα στην βορειοδυτική Κίνα. [Credit: Patrick Wertmann]

Συντηρητές από το Μουσείο Turfan εκπαιδεύουν τους ερευνητές από το LVRLandesMuseum της Βόννης στην συντήρηση του δέρματος της πανοπλίας. [Credit: Patrick Wertmann]
Συντηρητές από το Μουσείο Turfan εκπαιδεύουν τους ερευνητές από το LVRLandesMuseum της Βόννης στην συντήρηση του δέρματος της πανοπλίας. [Credit: Patrick Wertmann] 

Ενώ οι άνθρωποι αυτοί δεν άφησαν γραπτά αρχεία, οι αρχαίοι Κινέζοι ιστορικοί τους αποκαλούσαν «ανθρώπους της λεκάνης του Ταρίμ», οι οποίοι ζούσαν σε σκηνές, ήταν γεωργοί, διατηρούσαν ζώα όπως βοοειδή και πρόβατα και ήταν ικανοί ιππείς και τοξότες.

Η πανοπλία είναι ένα σπάνιο εύρημα. Η δερμάτινη πανοπλία με λέπια που ανακαλύφθηκε στον αρχαίο αιγυπτιακό τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, από τον 14ο αιώνα π.Χ., είναι η μόνη άλλη καλά διατηρημένη αρχαία δερμάτινη πανοπλία με «λέπια» που έχει ανακαλυφθεί. Μια άλλη καλά διατηρημένη δερμάτινη πανοπλία του ίδιου στυλ που φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, χρονολογείται από τον όγδοο έως τον τρίτο αιώνα π.Χ., αλλά η προέλευσή της είναι άγνωστη.

Η δερμάτινη πανοπλία που εκτίθεται στον Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη χρονολογείται από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ.
Η δερμάτινη πανοπλία που εκτίθεται στον Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη χρονολογείται από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ.
[Credit: The Metropolitan Museum of Art]

Οι ερευνητές βρήκαν την πανοπλία στον τάφο ενός άνδρα που πέθανε σε ηλικία περίπου 30 ετών και είχε ταφεί μαζί με διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κάποια κεραμικά, δύο κομμάτια μάγουλων αλόγου από κέρατο και ξύλο, καθώς και το κρανίο ενός προβάτου.

Το αγκάθι ενός φυτού που βρήκαν σφηνωμένο στην πανοπλία, βοήθησε τους ερευνητές να τη χρονολογήσουν από το 786 π.Χ. έως το 543 π.Χ. Αυτό αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη πανοπλία ήταν παλαιότερη από εκείνη που φορούσαν οι Πέρσες.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: ΝαυτεμπορικήLiveScience

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου