Αυτό το κέικ lemon pound είναι το απόλυτο επιδόρπιο για τους λάτρεις του λεμονιού. Στο κουρκούτι προστίθενται ξύσμα λεμονιού και χυμός λεμονιού, που αρωματίζουν ελαφρά το κέικ με λεμόνι. Έπειτα, ενώ το κέικ είναι ακόμα ζεστό από το φούρνο, το περιχύνω με σιρόπι λεμονιού για να ενισχύσω ακόμη περισσότερο τη γεύση λεμονιού. Τέλος, περιχύνω το κέικ με γλάσο τάρτας λεμονιού, το οποίο προσθέτει έντονη γεύση λεμονιού σε κάθε μπουκιά.
Το κέικ μπορεί να γίνει σε ένα ταψί Bundt ή σε δύο φόρμες φραντζολών 8½ x 4½ ιντσών. Πριν αποφασίσετε ποια τηγάνια θα χρησιμοποιήσετε, δείτε τις σημειώσεις στο κάτω μέρος της συνταγής. Το κέικ διατηρείται καλά για μέρες στον πάγκο και παγώνει επίσης καλά. Ευχαριστώ πολύ την μακροχρόνια αναγνώστριά μου Karen Tannenbaum για την έμπνευση της συνταγής.
ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΕΪΚ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ
Ξεκινήστε με το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών σας. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεφλουδίσει πρώτα τα λεμόνια, διαφορετικά θα είναι αδύνατο μόλις χυθούν. Το καλύτερο εργαλείο για το ξύσμα είναι ο τρίφτης της ράπας, αλλά κάθε λεπτός τρίφτης θα κάνει.
Συνδυάστε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα σε ένα μπολ. Προσθέτω πάντα ξηρά υλικά σε μικρούς σωρούς για να μην ξεχάσω αυτά που έχω ήδη προσθέσει.
Χτυπάμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ή μεζούρα, συνδυάστε το βουτυρόγαλα, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνω στην άκρη.
Στο μπολ του ηλεκτρικού μίξερ, κρεμάστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Χτυπάμε ένα ένα τα αυγά.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, εναλλάξ σταδιακά προσθέτοντας το μείγμα του αλευριού και το μείγμα βουτυρόγαλου στο κουρκούτι.
Είναι σημαντικό να προσθέτετε αυτά τα υλικά σταδιακά γιατί η βάση του βουτύρου του κέικ δεν απορροφά εύκολα πολλά υγρά. Αν το βιάσετε, το κουρκούτι μπορεί να χωριστεί, κάτι που θα κάνει το κέικ σας να είναι βαρύ.
Μεταφέρετε τη ζύμη του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα και την απλώνετε με μια λαστιχένια σπάτουλα. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, για να ετοιμάσω το ταψί, το αλείφω με λίτρο λαχανικών και μετά πασπαλίζω με ζάχαρη. Λειτουργεί υπέροχα και δεν αφήνει υπολείμματα αλευριού στο εξωτερικό του κέικ.
Ψήστε το κέικ για 65 έως 75 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγει καθαρό το κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για περίπου δέκα λεπτά. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Συνδυάστε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια ανακατέψτε με το χυμό λεμονιού.
Αναποδογυρίστε το κέικ σε μια σχάρα. (Σημείωση: φροντίστε να βγάλετε το κέικ από το ταψί μετά από δέκα λεπτά, καθώς κρυώσει πολύ στο ταψί θα κάνει το κέικ να κολλήσει.) Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο ή χαρτί κουζίνας από κάτω για εύκολο καθάρισμα- πάνω.
Αλείψτε σταδιακά το κέικ με το σιρόπι, αφήνοντάς το να μουλιάσει όσο προχωράτε. Προσπαθήστε να μην βιαστείτε - λίγο από το σιρόπι θα στάζει, αλλά θέλετε το κέικ να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, περίπου μία ώρα, πριν το γλασάρουμε. Για να φτιάξετε το γλάσο, συνδυάστε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής ή χυμό λεμονιού εάν χρειάζεται για να φτιάξετε ένα παχύρρευστο αλλά χύσιμο γλάσο.
Μόλις κρυώσει το κέικ, περιχύστε το σιρόπι από πάνω, αφήνοντάς το να στάξει από τις πλευρές.
Αφήνουμε το γλάσο να δέσει και μετά σερβίρουμε.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΛΙΒΡΕΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Το κέικ μπορεί να καταψυχθεί χωρίς το γλάσο έως και 3 μήνες. Αφού κρυώσει τελείως, τυλίξτε το διπλά καλά με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη κατάψυξης ή τοποθετήστε το σε μια σακούλα κατάψυξης βαρέως τύπου. Ξεπαγώστε τη νύχτα στον πάγκο πριν σερβίρετε. (Προσθέστε το σιρόπι πριν παγώσει το κέικ και προσθέστε το γλάσο αφού ξεπαγώσει το κέικ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου