Amfipoli News: Στο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόρο

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Στο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόρο

 


Στα ορεινά κτήματά στα Βρυσικά Διδυμοτείχου, ο Θανάσης Πολυζωίδης καλλιεργεί βιολογικό σουσάμι από ντόπιο σπόρο Έβρου και από αυτό παράγει ένα πεντανόστιμο ταχίνι

Η Αναστασία, η Ελένη, η Άννα, ο Ζήσης, ο Δημήτρης και ο Θανάσης στις 6.30 το πρωί βρίσκονται ήδη στο χωράφι.

Είναι τέλη Σεπτέμβρη και έχουν ξαναπεράσει τουλάχιστον πέντε έξι φορές τους τελευταίους μήνες – τον Μάιο για τη σπορά, αργότερα για να ξεχορταριάσουν και άλλες τόσες φορές για να ελέγξουν την πρόοδο και να ξεριζώσουν όσα φυτά είναι κοντά στην ωρίμαση. Κάτοικοι του χωριού Βρυσικά, κοντά στο Διδυμότειχο, στη βορειοανατολική άκρη της χώρας, συνεχίζουν μια μακρά τοπική παράδοση. Στο χωριό υπάρχει μόνο ένα μεγάλο μεταλλικό κόσκινο για το σουσάμι, που προσαρμόζεται στο τρακτέρ και οι κάτοικοι το μοιράζονται.

Ο Θανάσης Πολυζωίδης, με σπουδές στη γεωπονία και στη διασφάλιση ποιότητας τροφίμων, σκέφτηκε ότι αυτή η τοπική παραγωγή αξίζει να συστηματοποιηθεί, να τυποποιηθεί, να γίνει γνωστή, και έτσι ίδρυσε την εταιρεία Σάμυθος. Τον βοηθούν οι γονείς του, οι θείες και τα ξαδέρφια του. Όλοι αυτοί δεν χρειάστηκε να μάθουν κάτι καινούργιο. Η οικογένειά τους καλλιεργούσε σουσάμι από παλιά. Με τον ντόπιο αυτό σπόρο ποικιλίας Έβρου, τον οποίο ο Θανάσης είχε κρατήσει από τον προπάππου του, συνεχίζει και ο ίδιος την καλλιέργεια, με βιολογικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου