Amfipoli News: Σαν σήμερα, 25 Μαρτίου, η Επανάσταση του 1821

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Σαν σήμερα, 25 Μαρτίου, η Επανάσταση του 1821



Πίνακας που απεικονίζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί τα όπλα και τη σημαία των επαναστατών

 Σπουδαία ημέρα η σημερινή. Οι Έλληνες απανταχού τιμούν το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821. Τι πραγματικά, όμως, έγινε εκείνη την ημέρα; Σχεδόν όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν σε αυτό: απολύτως τίποτα δεν έγινε

Σε μια από τις πιο εμβληματικές ελληνικές ταινίες που καταπιάνονται με την Επανάσταση του 1821, στον «Παπαφλέσσα» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, υπάρχει μια σκηνή όπου οι Παπαφλέσσας, Κολοκοτρώνης και Πετρόμπεης δίνουν τα χέρια και συμφωνούν πως η Επανάσταση θα ξεκινήσει την 25η Μαρτίου. Αλλά προφανώς δεν είναι μόνο οι ταινίες. Όλοι μας μεγαλώσαμε όντας σίγουροι, αφού έτσι μας έμαθαν στο σχολείο, πως η Επανάσταση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού ξεκίνησε, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 25 Μαρτίου.

Μια ημέρα που δεν έγινε απολύτως τίποτα

Ας είμαστε, όμως, ακριβείς. Την 25η Μαρτίου έγιναν κάποιες μικρές σε ένταση και έκταση πολεμικές συγκρούσεις. Κάποιες μάχες. Πέραν τούτου... ουδέν, όμως! Στην πραγματικότητα η Επανάσταση ξεκίνησε μερικές ημέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο. Υπάρχει, μάλιστα, και μια καλώς εννοούμενη «κόντρα» ανάμεσα σε Αχαιούς και Μανιάτες για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του Αγώνα. Οι Αχαιοί λένε πως αυτό έγινε στις 21 Μαρτίου με την πολιορκία των Καλαβρύτων. Αυτή λένε πως είναι η πρώτη πολεμική πράξη της Επανάστασης τονίζοντας, μάλιστα, πως έληξε νικηφόρα, πέντε ημέρες αργότερα.

Από την πλευρά τους οι Μανιάτες λένε πως η πρώτη πράξη αυτού του πολέμου ήταν στις 23 Μαρτίου όταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης μαζί με τη βοήθεια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και από εκεί διακηρύσσουν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα οι άνδρες του Αντρέα Λόντου καταλαμβάνουν το σημερινό Αίγιο. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς η 23 Μαρτίου είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ημερομηνία του Αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία! Πολλοί, μάλιστα, είναι αυτοί που λένε πως θα μπορούσε να είναι αυτή η «25η Μαρτίου» που θα γιόρταζαν οι Έλληνες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ήδη από τις 17 Μαρτίου, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας. Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την Επανάσταση, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.

Ο μύθος και η επικράτηση της 25ης Μαρτίου

Υποτίθεται πως ένα από τα πιο σπουδαία γεγονότα της σημερινής ημέρας είναι η ύψωση του λάβαρου της Μονής της Αγίας Λαύρας και η ορκωμοσία των παλικαριών που είχαν ζωστεί με τα άρματά τους από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Συγκινητική ιστορία. Δεν αμφιβάλει κανείς. Μόνο που στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ωραίο και συγκινητικό μύθο!

Είναι τόσο μύθος που ακόμα και ο ίδιος ο Παλαιών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Και η αλήθεια είναι πως κάτι θα έπρεπε να αναφέρει για μια τόσο σημαντική στιγμή όπως ο ξεσηκωμός των Ελλήνων μετά από 400 χρόνια σκλαβιά. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο, πλέον, ότι εκείνη την ημέρα ο Παλαιών Γερμανός δεν βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας! Βρισκόταν στην Πάτρα, όπου όντως όρκισε τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Και τότε τι ακριβώς γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και κυρίως γιατί; Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου