Amfipoli News: Στο απολιθωμένο φοινικόδασος της Λακωνίας

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Στο απολιθωμένο φοινικόδασος της Λακωνίας



  Ένα φυσικό μνημείο μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας

Το απολιθωμένο φοινικόδασος (Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου) βρίσκεται στα 15 χιλιόμετρα έξω από τη Νεάπολη Βοιών της Λακωνίας/ Photo: Τατιάνα Τζινιώλη

Στο νότιο άκρο της Λακωνίας υπάρχει ένα «μυστικό» εκατομμύριων χρόνων∙ ένα απολιθωμένο φοινικόδασος ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Θα περπατήσετε πάνω στο παρελθόν και θα γίνετε μάρτυρες των απολιθωμάτων από κορμούς και ρίζες. Μάλιστα, το Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, και όμως, είναι ένα μέρος που πολλοί αγνοούν. Το απολιθωμένο φοινικόδασος (Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου) βρίσκεται στα 15 χιλιόμετρα έξω από τη Νεάπολη Βοιών της Λακωνίας.

Φτάνοντας στον Άγιο Νικόλαο οι ταμπέλες θα σας οδηγήσουν προς την παραλία που βρίσκεται το απολιθωμένο φοινικόδασος και εκτείνεται στις παράκτιες περιοχές της Αγίας Μαρίνας.

Αφήνετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, βγάζετε μερικές φωτογραφίες στο παρατηρητήριο που βρίσκεται εκεί, και περπατάτε μερικά μέτρα χωματόδρομου εωσότου φτάσετε στο σημείο. Κοντά στο παρατηρητήριο υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες που θα σας ενημερώσουν για τα απολιθώματα αλλά και την ιστορία της περιοχής.

Υπάρχουν δύο διαδρομές να ακολουθήσετε από το αυτοκίνητο έως και την παραλία. Η κύρια διαδρομή που είναι μόλις μερικά δεκάδες μέτρα αλλά και η ευρύτερη που είναι κατάλληλη για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Η έκταση του δάσους που πριν εκατομμύρια χρόνια βρισκόταν εκεί είναι μικρή και βρίσκεται σε βραχώδη έκταση, έτσι η επιλογή κατάλληλου υποδήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Photo: Τατιάνα Τζινιώλη


Σεισμοί, ηφαιστειακή δραστηριότητα και γεωλογικές ταραχές οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής πριν εκατομμύρια χρόνια/ Photo: Τατιάνα Τζινιώλη

Η δημιουργία

Σεισμοί, ηφαιστειακή δραστηριότητα και γεωλογικές ταραχές οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής πριν εκατομμύρια χρόνια και σήμερα είναι ένα γεωλογικό μουσείο με μεγάλη ιστορία.

Συγκεκριμένα, στην παράκτια περιοχή, κοντά στο Ακρωτήριο Μαλέας, μία σειρά από γεωλογικά φαινόμενα είχε ως αποτέλεσμα το φοινικόδασος που υπήρχε εκεί να βυθιστεί. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οργανική ύλη δέντρων, φυτών και μαλάκιων, αντικαταστάθηκε από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου σε μία διαδικασία που κράτησε αιώνες.

Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα ιστορικής γεωλογίας – παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ευρήματα αυτά είναι μοναδικά στην Ευρώπη και έχουν ανεκτίμητη επιστημονική σπουδαιότητα.


Τα καταγάλανα νερά συναντούν την ιστορία της περιοχής και συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που εγγυάται υπέροχες φωτογραφίες/ Photo: Τατιάνα Τζινιώλη

Η έκταση της παραλίας στην οποία σώζονται τα απολιθώματα είναι αρκετά μεγάλη και προσφέρει μία υπέροχη θέα. Υπάρχουν απολιθωμένοι ριζικοί κόμβοι που φτάνουν το ένα μέτρο, ρίζες, κορμοί αλλά και οστρακοειδή. Αν έχει κύμα, το νερό αναβλύζει από τους ριζικούς κόμβους χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα. Καθώς βρίσκεται στη νότια Λακωνία, τα καταγάλανα νερά συναντούν την ιστορία της περιοχής και συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που εγγυάται υπέροχες φωτογραφίες.

Οι εμπειρίες

Μετά τη βόλτα σας στο Απολιθωμένο δάσος μπορείτε να οδηγήσετε περίπου 7 χιλιόμετρα ώστε να συναντήσετε στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικολάου. Όμως, για περισσότερες επιλογές μπορείτε να πάτε στη Νεάπολη Βοιών, ώστε να απολαύσετε το φαγητό σας δίπλα στη θάλασσα σε ένα από τα παραλιακά ταβερνάκια και καφέ.

Η περιοχή ανήκει στον Δήμο Μονεμβασιάς και απέχει 55χλμ (περίπου 1ώρα και 15’) από την ιστορική πόλη. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες γύρω από το σημείο είναι ό,τι πρέπει για το μπάνιο σας. Είναι όλες ελεύθερες και έτσι, είναι απαραίτητα αξεσουάρ η ομπρέλα, η ψάθα και η πετσέτα σας. Οι παραλίες έχουν την άγρια ομορφιά των μη οργανωμένων ακτών.

Ωστόσο, μόλις μία ώρα οδήγησης πιο κάτω, η Ελαφόνησος σας περιμένει με τα χαρακτηριστικά καταγάλανα νερά της και τις αμμουδερές παραλίες της.

travel.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου