Υλικά
Α. Για το διάφανο:
Για κάθε κούπα ρακής
Φλούδες 2-3 λεμονιών
(περίπου 50 γραμμάρια)
1,5 κούπα νερό
2/3 -1 κούπα ζάχαρη
(Χρησιμοποίησα 3 κούπες ρακή οπότε έβαλα 150 γραμμάρια φλούδες)
Β. Για το κρεμώδες λικέρ λεμονιού:
Για κάθε κούπα ρακής
50 γραμμάρια φλούδες λεμονιού
1 κούπα γάλα με 1,5%
λιπαρά
2/3-1 κούπας ζάχαρη
Επί το έργον
Για το διάφανο:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και παίρνουμε τις φλούδες τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή με ένα αποφλοιωτή ώστε να μην έχουν πολύ άσπρο. Τις βάζουμε με τη ρακή σε ένα ευρύχωρο βάζο πουν να κλείνει καλά και τις αφήνουμε σε σκιερό μέρος (στο εσωτερικό του σπιτιού, όχι στον ήλιο) για 8-10 μέρες. Από την πρώτη ώρα η ρακή αρχίζει να παίρνει χρώμα. Όταν περάσουν οι 10 μέρες βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με το νερό και μετράμε 7 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει (το μάτι της κουζίνας σε μεσαία διαβάθμιση για να μην εξατμιστεί το νερό).
Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και το προσθέτουμε στο βάζο με τις φλούδες. Περιμένουμε ακόμη 3-4 μέρες, και σουρώνουμε το λικέρ μας. Το φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια που έχουμε αφήσει να κρυώσουν. Διατηρείται εκτός ψυγείου αλλά πίνεται καλύτερα παγωμένο.
Β. Για το κρεμώδες:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και παίρνουμε τις φλούδες τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή με ένα αποφλοιωτή ώστε να μην έχουν άσπρο. Τις βάζουμε σε ένα βάζο με τη ρακή και τις αφήνουμε σε σκιερό μέρος (στο εσωτερικό του σπιτιού, όχι στον ήλιο) για 8-10 μέρες. Όταν περάσουν οι 10 μέρες βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει και μετράμε 1-2 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού ίσα να λιώσει η ζάχαρη). Αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο λικέρ μας. Σουρώνουμε αμέσως και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια που έχουμε αφήσει να κρυώσουν. Αφήνουμε να ωριμάσει 2-3 μέρες εκτός ψυγείου και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα και απολαμβάνουμε.
Αρχικά το λικέρ είναι νερουλό αλλά μετά την ωρίμανση αποκτά κρεμώδη, βελούδινη υφή. Αυτό το λικέρ διατηρείται στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Χρησιμοποίησα 3 κούπες ρακή και 150 γραμμάρια φλούδες λεμονιού. Μετά από τις 10 μέρες εκχύλισης, πήρα τη μια κούπα από το υγρό για το λικέρ κρέμα και πρόσθεσα στο υπόλοιπο εκχύλισμα το σιρόπι ζάχαρης για το διάφανο λικέρ. Έτσι δοκιμάσαμε και τις δυο εκδοχές.
2)Προτίμησα να δώσω σε γραμμάρια την ποσότητα από τις φλούδες λεμονιού γιατί τα λεμόνια είναι διάφορων μεγεθών . Τα δικά μου ήταν τόσο μεγάλα που καθένα τους αντιστοιχούσε σε δύο μικρά.
3)Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ, γι αυτό λέω από 2/3 -1 κούπα.
4)Περνάω τα λικέρ μου από σήτα την οποία “ενισχύω” με μπαμπάκι ανάμεσα σε τούλι. Έτσι και καλή διήθηση γίνεται και δεν πέφτουν ίχνη μπαμπακιού στο υγρό.
5)Εννοείται ότι τα λεμόνια πρέπει να είναι ακέρωτα και αράντιστα!
cretangastronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου