Amfipoli News: Mπακλαβάς με γέμιση καρύδι, λευκή και μαύρη σοκολάτα.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Mπακλαβάς με γέμιση καρύδι, λευκή και μαύρη σοκολάτα.



Για το σιρόπι: 

-1500 γρ. ζάχαρη

-1100 ml νερό 

-1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

- 3-4 ξυλάκια κανέλας

-ροδέλες από τη φλούδα ενός πορτοκαλιού (χωρίς το άσπρο πικρό μέρος)

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. ΜΟΛΙΣ αρχίσει να βράζει και λιώσει η ζάχαρη (μόλις δηλαδή το μίγμα γίνει διάφανο), αφαιρούμε από τη φωτιά. (Η δοσολογία νερού-ζάχαρης είναι ακριβώς, γι' αυτό το βγάζουμε απ' τη φωτιά ΑΜΕΣΩΣ μόλις αρχίσει ο βρασμός!) Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά, και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

Για το μπακλαβά:

-1 πακέτο φύλλα Βηρυτού (Τα φύλλα Βηρυτού είναι πιο λεπτά από τα φύλλα κρούστας, χωρίζουν καλύτερα και ο μπακλαβάς γίνεται πιο τραγανός)

-400 γρ. Βούτυρο γάλακτος (πάρτε καλό βούτυρο)

-500 γρ. καρυδόψιχα (ή φουντούκια ωμά)

-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη

-200 γρ. κουβερτούρα  ψιλοκομμένη

-100 γρ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

-Στο μούλτι σπάμε σε δόσεις τα καρύδια. Ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα (λευκή και μαύρη) και την κανέλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και είναι έτοιμο το μείγμα για τη γέμιση του μπακλαβά.

-Σ' ένα κατσαρόλι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο.

-Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο ταψί (30x45 εκ.).

-Ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα μας, φτιάχνοντας τη βάση με 5 φύλλα Βηρυτού:

Απλώνουμε προσεχτικά το πρώτο φύλλο, με τη μεγάλη του πλευρά, να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του ταψιού και αφήνουμε το υπόλοιπο 1/3 του φύλλου να προεξέχει από τη μικρή πλευρά του ταψιού. Πιέζουμε με το χέρι μας ελαφρά ώστε να στρώσει καλά το φύλλο στις γωνίες του ταψιού. Ραντίζουμε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο (μ' ένα κουτάλι ή μ' ένα πινέλο), αλλά ΧΩΡΙΣ να ακουμπάει το πινέλο στο φύλλο. (Ραντίζουμε και το μέρος του φύλλου που προεξέχει.)

Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο με το πρώτο, αλλά αυτή τη φορά το στρώνουμε από την άλλη πλευρά του ταψιού, να επικαλύπτει ελαφρά το πρώτο φύλλο, και να προεξέχει από την αντίθετη μικρή πλευρά του ταψιού. Ραντίζουμε με βούτυρο.

Βάζουμε το τρίτο φύλλο στο κέντρο του ταψιού. Ραντίζουμε με βούτυρο. Το τέταρτο φύλλο το τοποθετούμε στο κέντρο με τρόπο ώστε η μία μεγάλη του πλευρά να εφάπτεται στο τοίχωμα της μεγάλης πλευράς του ταψιού, και να προεξέχει απ' τη μια μεριά μόνο του ταψιού. Ραντίζουμε ξανά με βούτυρο. Στρώνουμε το πέμπτο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο με το τέταρτο, αλλά αυτή τη φορά να προεξέχει απ' την αντίθετη μεγάλη πλευρά του ταψιού. Ραντίζουμε με βούτυρο.

-Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης.

-Βάζουμε 2 φύλλα από πάνω (με ενδιάμεσο βουτύρωμά τους εννοείται). Ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης.

-Βάζουμε άλλα 2 φύλλα από πάνω. Βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε και το τελευταίο 1/3 της γέμισης.

-Κι όπως η βάση έχει 5 φύλλα, έτσι και η κορυφή: Καλύπτουμε τη γέμιση με το ένα φύλλο να εφάπτεται απ' τη μια μεριά στο τοίχωμα της μεγάλης επιφάνειας του ταψιού και να προεξέχει απ' την άλλη. Βουτυρώνουμε. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο με το προηγούμενο, αλλά να προεξέχει απ' την αντίθετη πλευρά. Γυρνάμε όλες τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα και πατάμε καλά με το κουτάλι. Βουτυρώνουμε. Βάζουμε από πάνω τα τρία υπόλοιπα φύλλα στο κέντρο του ταψιού, με ενδιάμεσο βουτύρωμά τους. Γυρνάμε και πατάμε (με το κουτάλι) τις άκρες περιμετρικά προς τα μέσα. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει μείνει.

-Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, να παγώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε τον μπακλαβά μας. 

-Χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι, αλλά όχι μέχρι κάτω κάτω!

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, για 2 ώρες, στον αέρα, στη μεσαία υποδοχή. Στη χαμηλή θερμοκρασία, με τοσιγανό ψήσιμο ο μπακλαβάς  γίνεται τραγανός.

-. Μόλις τον βγάλουμε απ' το φούρνο, σιροπιάζουμε τον καυτό μπακλαβά με το κρύο* σιρόπι.

*κρύο= σε θερμοκρασίa δωματίου, ΟΧΙ απ' το ψυγείο.

Σερβίρετε ιδανικά με παγωτό μαστίχα και ζεστή σοκολάτα γάλακτος...

Για το παγωτό μαστίχα:

-1 φάκελο garni άσπρο + 150 ml γάλα

-1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα

-2,5 φλιτζάνια φλιτζάνια (του τσαγιού) γάλα

-4 κομμάτια μαστίχα Χίου + 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Στο μούλτι χτυπάτε τη μαστίχα με τη ζάχαρη, να γίνει σκόνη.

Στο μίξερ χτυπάτε το γκαρνί με τα 150 ml γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ρίχνετε μέσα στη σαντιγί το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάτε  στη δυνατή ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά.

Ρίχνετε την κοπανισμένη μαστίχα και χτυπάτε άλλο 1 λεπτό.

Χαμηλώνετε ταχύτητα και ρίχνετε τα 2,5 φλιτζάνια γάλα και ανακατεύετε στη χαμηλή ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά.

-Αδειάζετε το παγωτό σ' ένα μπολ ή πυρέξ και το βάζετε στην κατάψυξη. Θέλει τουλάχιστον 7-8 ώρες για να παγώσει.

Η συνταγή αυτή βγάζει ένα ωραίο κρεμώδες παγωτό, ΔΕΝ θέλει χτύπημα κάθε μία ώρα όπως άλλες συνταγές, Και ΔΕΝ πιάνει παγάκια!!

Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα γάλακτος και περιχύνετε τη μπάλα παγωτό.









Roula Pqp (Σταυρούλα Γ. Παπαπέτρου)


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου