Amfipoli News: Ανασκαφές στην Τερπνή Σερρών: Στο φως πεντάκλιτη πρωτοχριστιανική εκκλησία και μία τρίκλιτη όμοια- Δείτε φωτογραφίες

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Ανασκαφές στην Τερπνή Σερρών: Στο φως πεντάκλιτη πρωτοχριστιανική εκκλησία και μία τρίκλιτη όμοια- Δείτε φωτογραφίες



Ανασκαφές στην Τερπνή Σερρών: Στο φως πεντάκλιτη πρωτοχριστιανική εκκλησία και μία τρίκλιτη όμοια- Δείτε φωτογραφίες

Η θέση «Παλαιόκαστρο» ταυτίζεται με μία από τις αρχαίες πόλεις της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα, που είναι γνωστές από τις αρχαίες ιστορικές πηγές, με μακρά διάρκεια ζωής από το τέλος τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Η μέχρι τώρα αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως επιγραφή η οποία επιβεβαιώνει ότι στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια ο οικισμός αυτός είχε καθεστώς πόλεως.

Οι ανασκαφές στο λόφο αποκάλυψαν οικοδομικές φάσεις των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα της οχύρωσης, ρωμαϊκή βασιλική (δημόσιο κτίριο) η οικοδόμηση της οποίας έγινε με τη συνδρομή της Ιουλίας, από κληροδότημα του συζύγου της Φιλίππου υπό την επιμέλεια του Πόπλιου Αιλίου Κλαρανού Αλεξάνδρου, συγκρότημα θερμών, εργαστηριακό χώρο με πατητήρια για κρασί των ρωμαϊκών χρόνων, δύο σημαντικές χριστιανικές εκκλησίες στον τύπο της πεντάκλιτης και τρίκλιτης βασιλικής, που ήταν σε χρήση μέχρι και τον 6ο μ.Χ. αιώνα, καθώς και άλλα πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά ευρήματα.





Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου