Amfipoli News: Τσικνοπέμπτη! Το μενού!

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Τσικνοπέμπτη! Το μενού!



  Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (της κρεατινής) του Τριωδίου. Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα.

Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.εμείς θα σας προτείνουμε το μενου που θα τους αφήσει όλους ευχαριστημένους.

ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
Τσικνοπεμπτη! Το μενου!ΥΛΙΚΑ
– 1 μπούτι αρνίσιο
– 2 λεμόνια
– 1/2 κούπα ελαιόλαδο
– Πιπεριές πράσινες ή διάφορα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο)
– 2 κρεμμύδια (προαιρετικά)
– Λίγη ρίγανη
– Αλάτι και πιπέρι
– Καλαμάκια για σουβλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από το χασάπη μας να ξεκοκαλίσει το μπούτι. Τα κόκαλα τα φυλάμε για να φτιάξουμε άλλη φορά μια νόστιμη σούπα. Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κομμάτια μεγέθους περίπου μισού αντίχειρα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου μισή ώρα. Σε ένα βαζάκι που να κλείνει καλά χτυπάμε (σαν νες καφέ) το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη.

Κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια μεγέθους όσο και τα κομμάτια του κρέατος. Περνάμε στα ξύλινα καλαμάκια εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε και κρεμμύδι, του βγάζουμε τις στρώσεις και τις κόβουμε όπως τις πιπεριές. Αυτές τις στρώσεις τις περνάμε εναλλάξ όπως και με το κρέας και την πιπεριά. Ψήνουμε τα σουβλάκια μας στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά αλείφοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα με το λαδολέμονο.

Χοιρινή τηγανιά με ημίσκληρο τυρί
Τσικνοπεμπτη! Το μενου!Υλικά:

1 κ. χοιρινή τηγανιά από μπούτι
3/4 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
ι πιπερια
1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
60 γρ λιαστές τομάτες
1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. γραβιέρα Νάξου
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά την τηγανιά, ανακατεύοντας για 6′-7′ ή μέχρι να ροδίσουν καλά όλα τα κομμάτια.

Όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη πιπερια και σοτάρουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2΄-3′ να εξατμισθεί.

Xαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το λεμόνι, την λιαστή τομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλ.τσ. νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να πιει τα υγρά και να μαλακώσει το κρέας.

Διαλύουμε τη μουστάρδα σε λίγο από το ζουμί του τηγανιού και τη ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το θυμάρι.

Κόβουμε την γραβιέρα σε κύβους την προσθέτουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5′ λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε την τηγανιά μας πασπαλισμένη με το μαϊντανό.

Λουκάνικα σαγανακι

Τσικνοπεμπτη! Το μενου!

πηγη φωτο syntagesthspareas.gr

2 λουκάνικα χωριάτικα μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη ή κέρατο, για πιο πικάντικη γεύση
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του κρασιού κρέμα γάλακτος
2-3 κουτ. σούπας μουστάρδας
Aνάλογο αλατοπίπερο
1 πρέζα ρίγανη

Τρόπος παρασκευής:

1- Σε ένα τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο, τα λουκάνικα, την πιπεριά και το κρεμμύδι.
2- Σοτάρετε και σβήστε με το κρασί και προσθέστε τη μουστάρδα
3- Μόλις τα υγρά μειωθούν ρίξτε την κρέμα γάλακτος το αλατοπίπερο και την ρίγανη.
4- Ανακατέψτε τα όλα μαζί και αφήστε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πανσέτες στο γκριλ ή τη σχάρα με νόστιμη μαρινάδα

P1161824

10 πανσετες
αλάτι

για την μαρινάδα

3 κ.σ. κέτσαπ
10 σταγόνες ταμπάσκο (κατά βούληση)
1 κ.γ. μέλι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα κόκκινη γλυκιά

Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας όλα μαζί και αλείφουμε με αυτή τις πανσέτες μας.
Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 8 ώρες. Βγάζουμε τις πανσέτες και ψήνουμε είτε στα κάρβουνα είτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στο γκριλ, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Δεν χρειάζονται πολύ ώρα ψήσιμο. Σερβίρουμε ζεστές.

Ορεκτικα
1 Μελιτζανοσαλάτα: Η βάση είναι απλή: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο μέχρι να «κάτσει» το επάνω μέρος τους. Βγάζουμε την ψίχα με κουτάλι και την αναμειγνύουμε με δεκάδες πιθανά υλικά, όπως ξίδι, κρεμμύδι, σκόρδο, σουσάμι, ταχίνι, γιαούρτι, φρέσκα μυρωδικά, μουστάρδα, μαγιονέζα ΄ή ό,τι άλλο μπορεί να έχουμε στο ψυγείο ΄ή μας φανεί ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή.
2 Πιπεροσασαλάτα : Γίνεται με κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες πιπεριές, καυτερές ή μη, τις οποίες ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να καεί η φλούδα τους, τις βάζουμε σε χαρτοσακούλα για 15 λεπτά, μετά αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια τους και τις σερβίρουμε με ξίδι απλό ή με μπαλσάμικο και ελαιόλαδο.
3 Ταραμοσαλάτα: Ολοι ξέρουμε τη συνταγή. Μπορούμε να παίξουμε εύκολα με τη βάση της και αντί για ψωμί ή πατάτα να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο λαχανικό, όπως η σελινόριζα, οι αγκινάρες ή τα γογγύλια.
4 Ραπανοσαλάτα: Τα ραπανάκια μάς δημιουργούν πάντα μια κάποια αμηχανία. Αν τα βράσουμε ελαφρώς, τα αναμείξουμε με λίγη αντζούγια, κάππαρη, βούτυρο και τα σερβίρουμε με αρκετό λεμόνι, θα μας δώσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
5 Τυροκαυτερή: Χτυπάμε τυρί φέτα μαζί με καυτερή πιπεριά. Αν θέλουμε να την παραλλάξουμε λίγο, μπορούμε να αναμείξουμε διαφορετικά τυριά ή και λίγο αλλαντικό (π.χ. παστουρμά).
6 Τζατζίκι: Δεν υπάρχει κανενας λογος να το «πειράξουμε», εκτός αν θέλουμε να μετριασουμε την έντονη μυρωδιά του. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ωμό σκόρδο με ψημένο στον φούρνο, να του προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ΄ή ακόμη και σταφίδες

daddy-cool.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου