Amfipoli News: Οι Βίκινγκς μπορεί να έχουν σκαλίσει τα δόντια τους για αποδοχή της συντεχνίας εμπόρων

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Οι Βίκινγκς μπορεί να έχουν σκαλίσει τα δόντια τους για αποδοχή της συντεχνίας εμπόρων

Οριζόντιες αυλακώσεις φαίνονται στα δόντια ορισμένων ανθρώπων που πιστεύεται ότι είναι έμποροι Βίκινγκ. Γ: SHM/Lisa Hartzell

 Κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκς, μπορεί να υπήρχε ένας σίγουρος τρόπος για να καταλάβει κανείς αν ένας άντρας ήταν μέλος μιας συντεχνίας εμπόρων: κοιτάζοντας τα δόντια του.

Οι άντρες που μπήκαν στο εμπόριο μπορεί να υποβλήθηκαν σε ένα περίεργο τελετουργικό μύησης στο οποίο τα δόντια τους ήταν σημαδεμένα με οριζόντιες αυλακώσεις, σηματοδοτώντας την ένταξη σε ένα είδος επαγγελματικής αδελφότητας, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση σκόπιμων τροποποιήσεων σώματος μεταξύ των σκελετών των Βίκινγκ.

Οι συγγραφείς της μελέτης εντόπισαν συνολικά 130 σκελετούς από όλη τη Σκανδιναβία με αυτές τις παράξενες αυλακώσεις στα δόντια τους. Αν και δεν είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα τι ακριβώς σημαίνει αυτό, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα δόντια με οδοντώσεις εντοπίζονται μόνο στους άνδρες και ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων προέρχεται από σημαντικές εμπορικές περιοχές στο νησί Gotland, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Σουηδίας.

Για παράδειγμα, στο νεκροταφείο Kopparsvik της Εποχής των Βίκινγκς του Γκότλαντ, σκελετοί με τροποποιημένα δόντια βρέθηκαν σε μια περιοχή του νεκροταφείου που πιθανότατα προορίζεται για μη ντόπιους, όπως επισκέπτονται εμπόρους. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι η παράδοση λιμάρωσης των δοντιών μπορεί να συνδέεται με τις εμπορικές δραστηριότητες μεγαλύτερων ομάδων επαγγελματιών εμπόρων.

(Σχετικό: Βίκινγκς στη Σουηδία υπέφεραν από τερηδόνα)

«Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μπορεί να λειτουργούσαν ως σημάδι μύησης και αναγνώρισης για μια κλειστή ομάδα εμπόρων, ένα είδος προδρόμου μεταγενέστερων συντεχνιών».

Το πώς ακριβώς λειτουργούσαν αυτές οι πρώιμες συντεχνίες των Βίκινγκ είναι άγνωστο, αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι η εμφάνιση ενός συνόλου τροποποιημένων δοντιών μπορεί να είχε το δικαίωμα στα μέλη σε ορισμένα εμπορικά πλεονεκτήματα, προστασία ή άλλα προνόμια.

Είναι ενδιαφέρον ότι όλοι οι σκελετοί που εντόπισαν οι συγγραφείς χρονολογούνται πριν από την ύστερη Εποχή των Βίκινγκς. Αυτές οι εμπορικές κοινότητες φαίνεται να έχουν εδραιωθεί περισσότερο στη Σκανδιναβία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως αποδεικνύεται από τους λίθους που αναφέρουν ρητά τους «αδελφούς της συντεχνίας».

Ακόμη πιο ενδιαφέρον, μερικοί από αυτούς με τρυπημένα δόντια θάφτηκαν με τρόπους που υποδηλώνουν ότι είχαν σκοτωθεί τελετουργικά και επομένως σκλάβοι ή αιχμάλωτοι. Αυτό υποδηλώνει ότι η ιδιότητα μέλους σε μια αποκλειστική εμπορική αδελφότητα δεν ήταν μόνιμη και ότι ακόμη και εκείνοι που είχαν περάσει την τελετή μύησης θα μπορούσαν να βιώσουν μια «δραματική αλλαγή στην κοινωνική τους ταυτότητα», ακόμη και να πέσουν τελικά στη σκλαβιά.

Εκτός από τους άνδρες με αυτά τα αυλακωτά δόντια, οι συγγραφείς της μελέτης αναγνώρισαν επίσης τα λείψανα τριών γυναικών των οποίων το κρανίο φαινόταν να είχε σκόπιμα παραμορφωθεί στη βρεφική ηλικία. Αυτό το τρίο, που βρέθηκε επίσης στο Γκότλαντ, αποτελεί αρκετό μυστήριο, καθώς η πρακτική της τροποποίησης του κρανίου ήταν εντελώς ανήκουστη στον κόσμο των Βίκινγκ.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές αμφισβητούν εάν οι γυναίκες ήταν ξένες που ήρθαν να ζήσουν στο νησί με άντρες συγγενείς εμπόρους ή ήταν κόρες επιτυχημένων εμπόρων Βίκινγκ, που πιθανώς γεννήθηκαν σε μακρινά μέρη όπου ασκούνταν τροποποιήσεις στο κρανίο για να συμβολίσουν την ελίτ τους.

Τελικά, είναι αδύνατο να πει κανείς ποιες ήταν αυτές οι γυναίκες ή γιατί τα κεφάλια τους ήταν παραμορφωμένα, αλλά το γεγονός ότι ήταν θαμμένες με ρούχα Βίκινγκ και πολυτελή κοσμήματα υποδηλώνει ότι ήταν ευπρόσδεκτες στην κοινωνία του Γκότλαντ.


IFL Science. 3 Απριλίου 2024.

Άρθρο : Toplak, MS, & Kerk, L. (2023). Τροποποίηση σώματος στο Γότλαντ της Εποχής των Βίκινγκ: Λιμωμένα δόντια και τεχνητά τροποποιημένα κρανία ως ενσάρκωση κοινωνικών ταυτοτήτων.  Τρέχουσα Σουηδική Αρχαιολογία/Svenska Arkeologiska Samfundet, 31.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου