Του Γιώργου Λεκάκη
Υπέροχο αρχαίο ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ του θεού Ερμού, βρέθηκε στην ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΙΝΤΙΚΗ - δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως... στο Cloaca Maxima (στο Μεγάλο Κανάλι της αρχαίας ελληνικής πόλεως).
Πληρώθηκε από έναν πολύ πλούσιο, που χρησιμοποίησε ένα ολόκληρο τεμάχιο μαρμάρου, πιθανότατα τον 2ο αιώνα μ.Χ. Είναι πάνω από 2 μ. ύψος.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, υπάρχουν παραλληλισμοί με άλλες ανάγλυφες εικόνες του θεού Ερμού, και είναι γνωστού εικονογραφικού τύπου, αλλά ελάχιστα παρόμοια αγάλματα έχουν διατηρηθεί στον κόσμο. Αλλά είναι το πρώτο που βρίσκεται στην νυν έκταση της Βουλγαρίας – αρχαίας Θράκης.
«Ο θεός του ελληνικού πανθέου Ερμής ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς θεότητες σε αυτήν την περιοχή, σχολιάζει ο επί κεφαλής της ανασκαφής Dr. L. Wagalinski. Υποθέτω ότι οι τότε κάτοικοι της πόλεως το έθαψαν στο χώμα, σε αυτό το μέρος, μετά τον μεγάλο σεισμό του 4ου αιώνα, για να το διατηρήσουν για καλύτερες εποχές ή επειδή ήταν μια περίοδος που ο χριστιανισμός ήταν ήδη η επίσημη θρησκεία», είπε.
ΠΗΓΗ: Археология и загадките на древните, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.7.2024.
Η Ηράκλεια Σιντική ή Συνθια / Κυνθια ή Ηράκλεια Στρυμονικού / του Στρυμόνα είναι μια αρχαία ελληνική πόλη, στην σημερινή έκταση της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. Ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β΄ στην Θρακική Μακεδονία[1], στο όνομα του ημίθεου Ηρακλή, όχι ενωρίτερα από το 300 π.Χ., αλλά υπάρχει η άποψη ότι η πόλις προϋπήρχε. Στα νομίσματα της έγραφε στα ελληνικά: HPAKΛEΩTΩN EΠI CTPYMONI. Τα ερείπιά του βρίσκονται στο χωριό Rupite, στον 42ο παράλληλο [41°27′01″N 23°15′52″E] του Δήμου Πετριτσίου / Petrich, στην νότια πλαγιά και στους πρόποδες της κορυφής Jonkov, η οποία αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού βουνού Kozhuh. Στην αρχαιότητα, η πόλη ήταν το κέντρο της Σιντικής, που κατοικείτο από την θρακική φυλή Σιντίων, την οποία αναφέρουν ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος ο Θουκυδίδης, ο Τ. Λίβιος, ο Διόδωρος, ο Στράβων, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, κ.ά.
"Τα αρχαία θρακικά ελληνικά φύλα ".
Η πόλις, δυτικά του ποταμού Στρυμόνα, εδέχθη τις πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον αναπληρωτή καθηγητή Atanas Milchev το 1958. Η πόλις ανακαλύφθηκε τυχαία το… 2002. Τότε ευρέθη επιγραφή (στα λατινικά), στην οποία ο αυτοκράτωρ Γαλέριος απευθυνόταν στους εντόπιους κατοίκους. Και από το… 2007 άρχισαν αρχαιολογικές ανασκαφές. Ευρέθησαν «περίεργες δομές» (επάνω από σήραγγες και καμάρα / αψίδα), ένα μεγάλο εργαστήριο παραγωγής κεραμικών και προσωπεία για ένα άγνωστο (και λογικά κατεστραμμένο) αρχαίο θέατρο. Υπό την ηγεσία του αναπληρωτή καθηγητή Ludmil Vagalinski (του Ιστορικού Μουσείου Petrich).
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις».
- Lepelley Cl. « Une inscription ďHeraclea Sintica (Macédoine) récemment découverte, révélant un rescrit de ľempereur Galère restituant ses droits à la cite», στο «Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik», 146, 2004.
- Mitrev G. «Civitas Heracleotarum. Heracleia Sintica or the Ancient City at the Village of Rupite (Bulgaria)» στο Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik, 145, 2003.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Αν και ο Αππιανός περιλάμβανε τους Σίντιες, τους Δαρδανούς και τους Ενετούς Θρακες ως θρακικές φυλές, εκτός της επαρχίας της Μακεδονίας.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου