Amfipoli News: Η περιτομή στην αρχαία Αίγυπτο

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Η περιτομή στην αρχαία Αίγυπτο



Φωτο : Σκηνή της Περιτομής στην αρχαία Αίγυπτο. Παλαιό Βασίλειο, 6η Δυναστεία, βασιλεία του βασιλιά Τέτη, περ. 2345-2333 π.Χ. Τάφος Ankhmahor, νεκρόπολη Saqqara.

Είναι η παλαιότερη σωζόμενη απεικόνιση της πράξης της περιτομής από την Αρχαία Αίγυπτο. Εδώ είναι μια γραμμική έκδοση της απεικόνισης, η οποία εμφανίζεται στο ανατολικό πάχος μιας πόρτας στον τάφο. Ένα ανάγλυφο από το Mastaba του Ankhmahor που απεικονίζει ιερείς να χρησιμοποιούν μαχαίρια από πυριτόλιθο για να εκτελέσουν την ιεροτελεστία της περιτομής σε μια ομάδα αγοριών.

Η περιτομή ασκούνταν στην αρχαία Αίγυπτο. Ήταν μια κοινή πολιτιστική και θρησκευτική πρακτική που χρονολογείται τουλάχιστον από την περίοδο του Παλαιού Βασιλείου (2686-2181 π.Χ.). Οι ακριβείς λόγοι για την περιτομή στην αρχαία Αίγυπτο δεν είναι απολύτως σαφείς, καθώς πιθανότατα είχε τόσο πολιτιστική όσο και θρησκευτική σημασία.

Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι τελούνταν ως ιεροτελεστία μετάβασης στην ενηλικίωση, ως σύμβολο καθαριότητας και αγνότητας ή ως τρόπος για να επισημανθεί η κοινωνική θέση ή η θρησκευτική πίστη. Η περιτομή δεν περιοριζόταν στην αρχαία Αίγυπτο και ασκούνταν επίσης σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η περιτομή γινόταν στην αρχαία Αίγυπτο πιθανώς για λόγους υγιεινής, αλλά ήταν επίσης μέρος της εμμονής τους με την αγνότητα και συνδέθηκε με την πνευματική και πνευματική ανάπτυξη.

Καμία ευρέως αποδεκτή θεωρία δεν εξηγεί τη σημασία της περιτομής στους Αιγύπτιους, αλλά φαίνεται ότι είχε προικιστεί με μεγάλη τιμή και σημασία ως ιεροτελεστία μετάβασης στην ενηλικίωση, που τελέστηκε σε μια δημόσια τελετή δίνοντας έμφαση στη συνέχιση των γενεών της οικογένειας και στη γονιμότητα.

Μπορεί να ήταν ένα σημάδι διάκρισης για την ελίτ: το Αιγυπτιακό Βιβλίο των Νεκρών περιγράφει τον θεό Ήλιο Ρε ότι είχε κάνει περιτομή.

Η περιτομή των ανδρών στην αρχαία Αίγυπτο είναι καλά τεκμηριωμένη σε αντιπροσωπευτικές σκηνές σε τάφους, καθώς και σε φυσικά λείψανα Αιγυπτίων από διάφορες περιόδους.

Η περιτομή των αρσενικών περιλαμβάνει αφαίρεση της ακροποσθίας. Εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από διάφορες πολιτιστικές ομάδες παγκοσμίως. Η ανδρική περιτομή είναι ταυτόχρονα μια αρχαία διαδικασία και μια από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές στον κόσμο.

Οι σκηνές που δείχνουν τη λειτουργία της περιτομής είναι ωστόσο πολύ σπάνιες και μόνο λίγα παραδείγματα έχουν διατηρηθεί από χιλιετίες της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας.

Η περιτομή γινόταν συνήθως μεταξύ των Αιγυπτίων αρσενικών, όπως αποδεικνύεται από εξετάσεις μούμιων. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι διεξήχθη στο προ-εφηβικό στάδιο, πιθανώς ως ιεροτελεστία μύησης μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ανδρικής ηλικίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η περιτομή ήταν μια καθολική ανδρική πρακτική στην Αίγυπτο ή ότι διέπονταν από την κοινωνική τάξη ή το καθεστώς κάποιου. Δεν υπάρχει επίσης καμία απόδειξη ότι γινόταν η γυναικεία περιτομή. Η προέλευση της περιτομής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. η παλαιότερη τεκμηρίωση προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο.

Πηγή: Μουσείο Αιγύπτου

Αρχαιολογία - Archaeology

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου