Amfipoli News: Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης υπόγειος λαβύρινθος με τούνελ και θαλάμους – Πρόκειται για την πύλη στον Κάτω Κόσμο ενός ιθαγενούς πολιτισμού

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης υπόγειος λαβύρινθος με τούνελ και θαλάμους – Πρόκειται για την πύλη στον Κάτω Κόσμο ενός ιθαγενούς πολιτισμού

Τοποθέτηση πλακών ηλεκτροδίων για τη σάρωση με αξονική τομογραφία ηλεκτρικής αντίστασης (ΕΡΤ) της Πυραμίδας Calvario. Φωτογραφία: Marco M. Vigato/ Arx Project


  Τοποθέτηση πλακών ηλεκτροδίων για τη σάρωση με αξονική τομογραφία ηλεκτρικής αντίστασης (ΕΡΤ) της Πυραμίδας Calvario. Φωτογραφία: Marco M. Vigato/ Arx Project

Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην Mitla, μια σημαντική τοποθεσία των Ζαποτέκων, ενός ιθαγενούς προκολομβιανού πολιτισμού που άνθησε στην Κοιλάδα της Οαχάκα, στη Νότια Κεντρική Αμερική,  επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός αχανούς δικτύου υπόγειων θαλάμων και τούνελ.

Με τη χρήση προηγμένης γεωφυσικής τεχνολογίας και ραντάρ διάτρησης του εδάφους, τομογραφία ηλεκτρικής αντίστασης και σεισμικής τομογραφίας, η ομάδα από τον Σύνδεσμο για την Αρχαιολογική Έρευνα και Εξερεύνηση ARX και το έργο με το όνομα Lyobaa, προσφέρει τα πρώτα αδιάσειστα στοιχεία για αυτό που οι αρχαιολόγοι υποπτεύονταν χρόνια: Έναν κρυμμένο υπόγειο λαβύρινθο που μπορεί να χρησίμευε ως πύλη για τον Κάτω Κόσμο για τους Ζαποτέκους.

H Mitla, στην κεντρική κοιλάδα της  Οαχάκα, 40 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Οαχάκα, ήταν ένα κέντρο τελετουργιών για τον πολιτισμό των Ζαποτέκων. Μετά την κατάρρευση του πολιτισμού Monte Albán γύρω στο 750 μ.Χ., η Mitla αποτέλεσε τη νέα θρησκευτική και πολιτική πρωτεύουσα. Η Mitla έφτασε στο αρχιτεκτονικό της απόγειο ανάμεσα στον 8ο και τον 15ο αιώνα μ.Χ.

Η τοποθεσία είναι γνωστή και την αρχιτεκτονική των μνημείων της, ειδικά την περίτεχνη γεωμετρική χαρακτική στους βράχους, τη Grecas, η οποία βρίσκεται τόσο στους εσωτερικούς, όσο και τους εξωτερικούς τοίχους των μνημείων της.

Ο αρχαιολογικός χώρος απαρτίζεται από τέσσερις κύριες ομάδες δομών: Την Ομάδα των Ναών, την Ομάδα των Κιόνων, την Ομάδα των Πλίνθων, την Ομάδα της Χαράδρας και την Ομάδα του Νότου.

Αν και το αρχιτεκτονικό ύφος καθεμίας διαφέρει, η τοποθεσία είναι γνωστή για τις ογκώδεις πέτρινες κατασκευές και τους μεγάλους υπόγειους τάφους, ειδικά στην περιοχή της Ομάδας των Κιόνων.

Ανακαλύπτοντας μυστικά θαμμένα κάτω από τη γη

Παρά τις πολυάριθμες ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στον χρόνο, οι υπόγειες δομές της Mitla έχουν παραμείνει ανεξερεύνητες.

Αφηγήσεις των Ισπανών κατακτητών του 16ου και του 17ου αιώνα, ειδικά του Francisco Burgoa, ιστορικού του Δομινικανού Τάγματος, αναφέρουν έναν εκτενή υπόγειο λαβύρινθο, ο οποίος θεωρούταν από τους Ζαποτέκους ως πύλη για τον Κάτω Κόσμο.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αυτές αναφορές, τέσσερις θάλαμοι κάτω από τους ναούς της Mitla, ήταν ταφικοί χώροι για υψηλόβαθμους ιερείς και βασιλείς, και συνδέονταν με μια κοιλότητα που εκτεινόταν για χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος.

Το 2022, το έργο Lyobaa,  από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικό (INAH), το Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικό (UNAM), τον Σύνδεσμο για την Αρχαιολογική Έρευνα και Εξερεύνηση ARX, ξεκίνησε την πρώτη, σύγχρονη εξερεύνηση του υπόγειου χώρου της Mitla με την αξιοποίηση μη παρεμβατικών τεχνικών.

Η ομάδα εστίασε στη χαρτογράφηση του υπόγειου τοπίου ώστε να εντοπίσει κενά ή ανωμαλίες που θα υποδείκνυαν την κατασκευή τούνελ και έργων από ανθρώπους ή την ύπαρξη φυσικών κοιλοτήτων. Οι μελέτες της πρώτης ανασκαφικής περιόδου εστίασαν στην Ομάδα του Ναού και την Ομάδα των Κιόνων.

Η χρήση ραντάρ διάτρησης εδάφους, αποκάλυψε ένα σημαντικό κενό περίπου 6 μέτρων κάτω από τον Ναό του Αγίου Απόστολου Παύλου.

O θάλαμος αυτός, μήκους 15 επί 15 μέτρα, ίσως συνδέεται με βαθύτερες και ανεξερεύνητες κοιλότητες. Στην Ομάδα των Κιόνων, γεωφυσικές σαρώσεις έχουν ταυτοποιήσει ένα σύμπλεγμα από τούνελ και θαλάμους, υποδηλώνοντας μια προγενέστερη φάση κατασκευών του Παλατιού των Κιόνων, ίσως του 8ου ή του 9ου αιώνα π.Χ.

 Η δεύτερη περίοδος των ανασκαφών επεκτείνει την ανακάλυψη

Το  2023, το έργο «Lyobaa» διεύρυνε την έρευνά του, περιλαμβάνοντας τις ομάδες του Πλίνθου, της Χαράδρας και του Νότου.

Τα ευρήματα από τη δεύτερη περίοδο επαληθεύουν ένα  δίκτυο επικοινωνίας των υπόγειων χώρων κάτω από όλα τα σημαντικά αρχιτεκτονικά σύνολα στον αρχαιολογικό χώρο της Mitla.

Στο σύμπλεγμα του Ναού, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε σεισμική τομογραφία προκειμένου να προσδιορίσει τις υπόγειες δομές, αναγνωρίζοντας περισσότερα τούνελ που ίσως συνδέονται με τους θαλάμους κάτω απ’ την εκκλησία.

Παρόμοια, η ομάδα της Χαράδρας, αποκάλυψε την πιθανότητα ύπαρξης ταφικών θαλάμων, μελετώντας μια ανωμαλία στο έδαφος που μοιάζει με τούνελ και η οποία εκτείνεται κάτω από ένα απ’ τα μεγαλύτερα αίθρια.

Οι ανακαλύψεις αυτές ταιριάζουν με προγενέστερα ευρήματα στην Ομάδα των Κιόνων, όπου θεωρείται πως, τα τούνελ και οι θάλαμοι συνδέουν πολλές από τις σημαντικότερες δομές του σημείου.

Κάτω από την πυραμίδα της Ομάδας του Πλίνθου, οι σεισμικές σαρώσεις αποκάλυψαν δύο μεγάλους ορθογώνιους θαλάμους, καθένας τους περίπου 3 έως 4 μέτρα, οι οποίοι συνδέονται με γωνιακά τούνελ.

Η ανακάλυψη αυτή εμπλουτίζει τον ολοένα αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν ότι οι Ζαποτέκοι άλλαξαν πολύ τον υπόγειο χώρο της Mitla.

Σχέδια για μελλοντική έρευνα

Η επαλήθευση της ύπαρξης του αχανούς υπόγειου δικτύου στη Mitla, δημιουργεί ενδιαφέρουσες πιθανότητες για  κατανόηση της σημασίας του χώρου για την πνευματική και τελετουργική ζωή των Ζαποτέκων.

Οι Ζαποτέκοι θεωρούσαν ότι η Mitla ήταν η πύλη για τον κάτω κόσμο, γνωστή και ως Lyobaa, το μέρος των νεκρών και κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στους θνητούς και τα θεία.

Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες θάλαμοι και τούνελ, μπορεί να χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικά τελετουργικά ή να ήταν ταφικές κρύπτες μελών της ελίτ κοινωνίας, όπως υποδηλώνεται από ιστορικές αφηγήσεις του καθολικού ιερέα Χοσέ Απολόνιο Μπούργκος.

Σχεδιάζεται περαιτέρω εξερεύνηση των γεωφυσικών ανωμαλιών, με τους ερευνητές να έχουν υπόψη τους ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους, όπως η διάτρηση μικρών οπών για την εισαγωγή μικρό-καμερών στους θαλάμους και τα τούνελ.

Η προσέγγιση αυτή, θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διάταξη και την κατάσταση των υπόγειων δομών χωρίς να διαταραχθεί η αρχιτεκτονική.

Αν τα παραπάνω επαληθευτούν, τα τούνελ και οι θάλαμοι θ’ αποκαλύψουν πολλά σχετικά με τις θρησκευτικές τελετές των Ζαποτέκων  καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της τοποθεσίας όταν ήταν στην ακμή της.

Η επαλήθευση κάποιας πιθανής κατακρήμνισης στο σημείο, ίσως να δώσει εξηγήσεις για την μερική εγκατάλειψη της Milta κατά την ύστερη μετά – κλασσική περίοδο, πριν από τους Αζτέκους και την ισπανική κατάκτηση.

Τα ευρήματα από το έργο Lyobaa, μας φέρνουν πιο κοντά στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια.

Το αχανές υπόγειο δίκτυο κάτω από την Mitla, το οποίο για πολλά χρόνια θεωρούταν μύθος, τώρα φαίνεται να είναι αλήθεια. Μελλοντικές έρευνες υπόσχονται να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ο ιερός χώρος από τους Ζαποτέκους και ποια ήταν η θέση του στην κοσμολογία τους. Οι ανακαλύψεις αυτές θα αναβαθμίσουν το κύρος της Mitla ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Μεξικού.

enikos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου