Amfipoli News: Το Επτάστομο Σπήλαιο του Παρνασσού, με πάγο που δεν λιώνει ποτέ, ο νοτιώτερος παγετώνας της Ευρώπης

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Το Επτάστομο Σπήλαιο του Παρνασσού, με πάγο που δεν λιώνει ποτέ, ο νοτιώτερος παγετώνας της Ευρώπης

 

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Επτάστομος ή (το) Επτάστομο Σπήλαιο Παρνασσού είναι ένα ζωντανό σπήλαιο. που αναπνέει! Κείται στον 38ο παράλληλο [38.56002836848217 N, 22.49082621349133 E] μεταξύ Αγόριανης[1] – Ζαμπειού[2] – Καλάνιων[3] Παρνασσίδος Φωκίδος, βόρεια των Δελφών και του Κωρυκείου Άντρου.

Στα βάθη του, κρύβεται ο νοτιώτερος παγετώνας της Ευρώπης! Πρόκειται για πολυβάραθρο ουσιαστικά, Κάρκαρο - Επτάστομος όπως λέγεται στην περιοχή, που όπως μαρτυρεί και το όνομά του έχει επτά εισόδους, οι οποίοι ευρίσκονται σε υψόμετρο 1.200 μ.!

Η κεντρική είσοδος για τον Επτάστομο βρίσκεται στην περιοχή Καλάνια και έως το σημείο αυτό φτάνει χωματόδρομος. Η παράκαμψη ξεκινά από την περιοχή ανάμεσα στην Αράχωβα και το Λειβάδι.

Το σπήλαιο έχει βάθος 80 - 100 μ. και συνολική διάμετρο σχεδόν 200!

Ο άσπρος πάγος που βρίσκεται στο βάθος του Επτάστομου διακρίνεται και από την επιφάνεια. Δεν λιώνει ποτέ, χειμώνα – καλοκαίρι, και η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από τους -7o- σε κάποια σημεία μόνο είναι 0o- -2oCΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟΠαλαιότερα οι κάτοικοι, αποθήκευαν σε αυτό αρκετά τρόφιμα (κυρίως τυριά) για την συντήρησή τους!

Η κατάβαση προς τον πυθμένα του Επτάστομου είναι αρκετά δύσκολη. Επιχειρείται μόνον από έμπειρους ορειβάτες και σπηλαιολόγους, πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όσοι έχουν καταφέρει να επισκεφθούν τα βάθη του σπηλαίου όμως κάνουν λόγο για εξαιρετικής ομορφιάς γλυπτά από πάγο και παγοκολώνες, παγοσταλακτίτες και παγοσταλαγμίτες. Στο τελικό σημείο του βαράθρου σχηματίζεται μικρή σπηλαιολίμνη – με καταπαγωμένα βέβαια νερά! Το ακριβές μέγεθος και βάθος του σπηλαίου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη! Αλλά αυτό που πάντα αξίζει είναι το ταξείδι, η διαδρομή...

Όσοι έχουν επισκεφθεί τον Επτάστομο μιλούν ακόμα για την εντύπωση που προκαλεί ο ανατριχιαστικός ήχος του αέρα που μπαίνει από τα στόμια στο Κάρκαρο, δίνοντας την αίσθηση πως το σπήλαιο είναι «ζωντανό» και «αναπνέει»!

Πρόσβαση

        - Από Επτάλοφο (Αγόριανη): Στο 7ο χλμ. από Επτάλοφο προς Αράχωβα, στην θέση Δόκανο, περίπου 3 χλμ. πριν την διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, συναντάμε πινακίδα προς Επτάστομο και Καλάνια.

        - Από Αράχωβα, στο 17ο χλμ. Αράχωβας – Επταλόφου, περίπου 3 χλμ. μετά την διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, συναντάμε πινακίδα προς Επτάστομο και Καλάνια.

Από εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, η πεζοπορική διαδρομή είναι ευχάριστη και βατή, μήκους 4 χλμ. Μεγάλο μέρος της βατή και για υψηλό ΙΧ, ανάλογα τον καιρό. Στην διαδρομή θα συναντήσετε και ελεύθερες… αγελάδες…

ΠΗΓΗ: iparnassos, 29.7.2021. ΕΟΣ Αθηνών. Γ. Λεκακης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Ή ιστορική και όμορφη Επτάλοφος ευρίσκεται μέσα σε ένα πανέμφο ελατοδάσος. Η παλαιά ονομασία της ήταν Άνω Αγόριανη (1836) και ήταν έδρα του τότε Δήμου Χαραδραίων. Το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές επί Κατοχής από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, τον Οκτώβριο του 1943: Εκτέλεσαν συνολικώς 17 αμάχους, οι 7 από τους οποίους ανήκαν στην ίδια οικογένεια! Και έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς το χωριό: Από τα 184 σπίτια που είχε, τότε, το χωριό κάηκαν τα 146!..

Σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα, παραδοσιακά και τουριστικά χωριά του Παρνασσού. Στην κεντρική πλατεία του γραφικά ταβερνάκια. Και ιστορικός γεροπλάτανος, με πλατανόβρυσο με λεοντοκεφαλή!

Κείται στα 830 μ. στον 38ο παράλληλο [38°35′44.2″N 22°29′39.8″E].

Επισκεφτείτε και τον καταρράκτη του, με εύκολα προσβάσιμο βατό μονοπάτι.

Λίγο πιο Α. του χωριού, ο οικισμός Αλαταριές. «Αλαταριά» λένε οι κτηνοτρόφοι και οι βλάχοι της περιοχής,  την μεγάλη επίπεδη πέτρα, πάνω στην οποία βάζουν το αλάτι, για να το φάνε τα ζώα τους.

[2] Οικισμός της Παρνασσίδος, σε υψόμετρο 1.080 μ. στον 38ο παράλληλο [38°34′35.641″N 22°29′28.810″E].

[3] Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το ομώνυμο οροπέδιο. Κείται στον 38ο παράλληλο [38°32′20.51″N 22°29′49.20″E]. Από τις αρχές (τουλάχιστον) του 19ου αι., αναφέρονται εδώ καλύβια κατοίκων των Δελφών, που καλλιεργούσαν σιτάρι, λαθούρι και εξέτρεφαν άλογα. Στα δυτικά του χωριού, όμορφη θέση με το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από το χωριό περνά το διεθνές ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4: Δελφοί – Καλάνια - Αγόριανη (Επτάλοφος).

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου