Του ιατρού πνευμονολόγου-φυματιολόγου Στυλιανού Θ. Μητρόπουλου
Από τα 15 κομμάτια του διαμελισμένου από τους Τιτάνες, Ζαγρέα, στα Σκαλιά Δείκτη–Γιούχτα όρους Σητείας Λασυθίου Κρήτης, ο Ζην Ζευς παρέλαβε από την θεά Αθηνά την παλλόμενη ζωντανή Καρδιά του. Με σπέρμα από «κύτταρα» της παλλόμενης καρδιάς του θεού Ζαγρέα, γονιμοποίησε (σ.σ.: είναι η πρώτη αναφερόμενη εξωσωματική γονιμοποίηση) την ηρωική πριγκήπισσα Σεμέλη, κόρη του βασιλιά Κάδμου των Θηβών Αιγύπτου, που κυοφόρησε τον Διόνυσο.
Ο Διόνυσος Διμήτωρ (με μητέρα την Σεμέλη και τον Δία που τον γέννησε από τον Μηρό του) στην Ικαρία, μεγάλωσε σε Ικαρία, Φρυγία και ιερό Δέλτα των Διδύμων, Δήλου και Δελφών.
Η Μεγαλιθική Εκστρατεία Διονύσου
Πριν ακόμη και από τον Προκατακλυσμιαίο Μεγάλο Ηρωικό Πόλεμο Αθηναίων και Ατλάντων (πρώτο Τρωικό), ο Διόνυσος, Νεαρός ενήλιξ, επήγε στις Διονυσάδες Νήσους, όπου συγκέντρωσε μυστικά Κουρήτες από το όρος Δείκτη (και όχι Δίκτη) – Γιούχτα της Σητείας, στην ευρύτερη Κρήτη και την Τηθύ Θάλασσα. Ο Διόνυσος από τις Διονυσάδες ξεκινά την Εκστρατεία του για τις Ινδίες, με σκοπό να ελευθερώσει από τον ζυγό των εξουσιαστών τους ελληνογενείς της εγγύς Ανατολής: Τους Σαμ (> Σουμ), της Μεσοποταμίας, της Περσίας και της Ινδίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος τον 4ο π. Χ., αιώνα θα ξανα-έκανε εκστρατεία – τόλμημα, ξεκαθαρίζοντας όσους είχαν ξανασηκώσει κεφάλι και καταδυνάστευαν ελληνογενείς λαούς της Ασίας.
Οροσειρά Ζάγρος
Ο Διόνυσος στην προκατακλυσμιαία μεγαλιθική εκστρατεία του στην Ανατολή, περνώντας από την Μεσοποταμία στην Περσία, διάβηκε την εκτεταμένη οροσειρά, την οποία ονόμασε προς τιμήν του πατέρα του Διονύσου-Ζαγρέα, οροσειρά Ζαγρέα ή Ζάγρου > Ζάγκρου / νυν Ζάγκρος του Ιράν.
Στην Σουμεριακή Μυθολογία, από την οροσειρά Ζάγρος, προς τιμήν του Ζαγρέα, ξεχωρίζει το τμήμα οροσειράς στα ανατολικά όρια Μεσοποτάμιας Σουμερίας με την Περσία, που οι Σουμέριοι, οι οποίοι σε κάποιες εκδοχές λέγεται ότι ήταν ελληνογενούς καταγωγής, την ονόμαζαν οροσειρά Κουρήτες – νυν Kur ή Kor / Cor[1], όρια Μεσοποταμίας – Περσίας. Η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Κουρ, ονομάζεται Ντένα από τον Δία!
Κουρ Κουρήτες και Κούρδοι
Ο Διόνυσος διαβαίνοντας την Οροσειρά Κουρητών, για να συνεχίσει την εκστρατεία προς τον Ινδικό Καύκασο και την Άορνο Πέτρα (τόπο τιμωρίας του ευεργέτη των ανθρώπων Προμηθέα , για να περάσει στην Ινδία (Πενταποταμία) εγκατέστησε στις διαβάσεις της Οροσειράς Κουρ, Κουρήτες από το όρος Δείκτη Σητείας Κρήτης, ως φύλακες για να προστατεύουν τις διαβάσεις και για να επιτυγχάνεται ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός της στρατιάς του, στην πορεία προς την Ινδία.
Με άλλα λόγια, όπως όλη η οροσειρά ονομάσθηκε από το όνομα του διαμελισμένου Ζαγρέα, Ζάγρος, έτσι και τμήμα της οροσειράς Ζάγκρου, ονομάσθηκε Κουρ από τον Κούρο (Δία[2] πατέρα του Ζαγρέα και τους Κουρήτες προστάτες των Δία και Ζαγρέα στο Δεικταίο Άντρο στο όρος Δείκτη-Γιούχτα Σητείας.
Σε πολύ μεταγενέστερες χιλιετίες την οροσειρά Kur, κατέλαβαν Ακκάδες, που όμως υιοθέτησαν την ονομασία Κουρ στην Ακκαδική Αυτοκρατορία μέχρι πριν από 3.000 χρόνια …
Κούρδος, από την Ταυρίδα του Περσικού Κουδιστάν, το 1977, στο σπίτι στο Βόρειο Λονδίνο, στο οποίο συγκατοικούσαμε, σε συζητήσεις μας, μεταξύ άλλων, μου είπε ότι η οροσειρά Κουρ της οροσειράς Ζάγκρου για τους Κούρδους ήταν και είναι Ιερό Βουνό γιατί είναι η αρχαία κοιτίδα τους.
Υπέθεσα ότι το όνομα Κούρδοι, ίσως, προέρχεται από τους Κουρήτες – προστάτες του Κούρου Διός, που εγκατέστησε ο θεός Διόνυσος ως φύλακες στις διαβάσεις του όρους Κουρ (Kur).
Επί πλέον στο κουρδικό λεξιλόγιο έχουν παραμείνει μερικές αρχαίες ελληνικές λέξεις, παρά τις χιλιετείς αλλοιώσεις σε περιβάλλοντα ξένα και εχθρικά. Οι Κούρδοι (40.000.000 άτομα χωρίς πατρίδα) χρησιμοποιούν πολλά αλφάβητα για την κουρδική γλώσσα τους (κυρίως την διάλεκτο κουρμαντζί, και πάρα πολύ λιγότερο την σουρανί) όπως τα λατινικό, κυριλλικό, αραβικό και ελάχιστα το ελληνικό για να αποδώσουν κυρίως τα κουρμαντζί). Θυμάμαι ανταλλάσσαμε λέξεις ελληνικές και κουρδικές μεταξύ των οποίων επιβεβαίωσα ότι χρησιμοποιούσαν ακόμα την ελληνική λέξη γυνή ως jin στα κουρδικά, κ.ά.
Επίσης μου εκμυστηρεύτηκε ότι οι περισσότεροι Κούρδοι είναι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα στα χαρτιά, εξ ανάγκης συμβίωσης… με τους Πέρσες… και τους Τούρκους… κάτι που έχει παρεξηγηθεί, και τους παρουσιάζουν αναληθώς ή ψευδώς ως σατανιστές …
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.5.2025.
[1] Κουρ (Kur) και Kor (Κορ, Cor), κατ’ αλλους από την ζωντανή Καρδιά, μετά τον διαμελισμό Ζαγρέα από τους Τιτάνες.
[2] Κούρος Ζευς, ονομαστική Σδευς – γενική Σδίας > Ζίας.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου