Amfipoli News: Ο Τύμβος και οι Σφίγγες: «τα κοσμήματα» της Αρχαίας Αμφίπολης

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο Τύμβος και οι Σφίγγες: «τα κοσμήματα» της Αρχαίας Αμφίπολης

ο Τύμβος Καστά αποτυπώνεται σε τοιχογραφίες ελληνιστικής οικίας












Σε τοιχογραφία ελληνιστικής οικίας

    Ένας διαφορετικός αέρας «φυσάει» στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, «φορτωμένος» με θρύλους, εικασίες αλλά και πολύ σύγχρονες... ελπίδες για το τι κρύβει ο τύμβος!

    Κάτοικος της περιοχής εξιστορούσε στον «Α» πως ανάμεσα στα όσα ενδιαφέροντα είχε μοιραστεί με τους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου της Αμφίπολης ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής στις μεταμεσονύκτιες εκπαιδευτικές μαζώξεις στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν και το ότι ο περίβολος του ταφικού μνημείου του Καστά αποτυπώνεται ως σχέδιο σε τοιχογραφία ελληνιστικής οικίας του 2ου π.Χ. αιώνα.
Η ελληνιστική οικία βρίσκεται νότια της αρχαίας ακρόπολης της Αμφίπολης,συγκεκριμένα στα νοτιοδυτικά των παλαιοχριστιανικών βασιλικών και βόρεια του γυμνασίου. 
Γύρω από την κεντρική περίστυλη αυλή (αίθριο), υπάρχουν μικρότερα δωμάτια, που αποτελούν λειτουργικούς χώρους της οικίας. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στο βόρειο τμήμα της οικίας, δύο δωμάτια, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες. 
Σε αυτές τις τοιχογραφίες απεικονίζεται ο τύμβος Καστά με την είσοδο του τάφου, ενώ σε άλλο χώρο της ίδιας ελληνιστικής οικίας υπάρχουν θαυμάσιες τοιχογραφίες με ρόμβους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα  έχει αποκαλυφθεί ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους πίσω από τον τοίχο της εισόδου στον Τύμβο.

Οι Σφίγγες στα νομίσματα

    Ενδιαφέρον έχουν ακόμη οι δηλώσεις του νομισματολόγου-ερευνητή Αστέριου Τσίντσιφου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου εξηγεί ότι το σύμβολο των Σφιγγών ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην περιοχή της Αμφίπολης από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. μέχρι και το 357 π.Χ. «Η ελληνική σφίγγα υπήρξε νομισματικό θέμα των Εννέα Οδών», ξεκαθαρίζει ο ίδιος (Εννέα Οδοί ονομαζόταν η πόλη που υπήρχε στη θέση της Αμφίπολης – η ονομασία Αμφίπολη δόθηκε από τους Αθηναίους όταν την κατέκτησαν το 437 π.Χ.).

   Ο ειδικός ερευνητής συνεχίζει: «Οι Εννέα Οδοί, όπως απεδείχθη νομισματικά, υπήρξε έδρα του βασιλιά των Ηδωνών Γέτα. Εδώ θεοποιείται η Σφίγγα. Η Σφίγγα λοιπόν φαίνεται να είχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Αμφίπολης». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η κύρια απόδειξη για την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών με τη Σφίγγα έρχεται από την αποκωδικοποίηση των οπισθοτύπων, καθώς στη μία πλευρά ασημένιων νομισμάτων που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται από 520 π.Χ. μέχρι και το 470 π.Χ. φαίνεται η Σφίγγα, ενώ στην πίσω πλευρά φανερώνεται ο τόπος κοπής τους - Εννέα Οδοί. Από το 520 π.Χ., λοιπόν, έως και το 357 π.Χ., που κόβονταν τα αμφιπολίτικα νομίσματα, η Σφίγγα είχε νομισματική παρουσία στην Αμφίπολη, με εξαίρεση την περίοδο κατάληψης της πόλης από τους Αθηναίους.

   «Οριστικά οι εμφανίσεις της Σφίγγας στα νομίσματα θα σταματήσουν με τη μακεδονοποίηση της Αμφίπολης το 357 π.Χ.», καταλήγει ο κ. Τσίντσιφος.


Πηγή:  agelioforos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου