Amfipoli News: Ένα 24ωρο με τους σκαπανείς του Τύμβου Καστά

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα 24ωρο με τους σκαπανείς του Τύμβου Καστά

 Σκάβουν κι αγωνιούν βήμα - βήμα. Κοσκινίζουν και βγάζουν το χώμα με ένα ζεμπίλι. «Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι», λένε για τα «θαύματα» που βρίσκουν μπροστά τους.





        Μέσα από μια τρύπα στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου η διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη θα προσπαθήσει να βρεθεί στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων και του μνημείου. Γι' αυτό τις αμέσως επόμενες ώρες τον πρώτο λόγο έχουν οι τεχνικοί που θα προσπαθήσουν να στηρίξουν από τη θόλο και τα πλάγια τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. ΄Ενας ακόμα στόχος είναι να μπορέσει να μεγαλώσει το άνοιγμα – πάντα χωρίς να κινδυνεύσει μνημείο και εργαζόμενοι – ώστε να γίνει με μεγαλύτερη ευχέρεια η προσέγγιση του τρίτου θαλάμου. Θα γίνει σύσκεψη του τεχνικού και του επιστημονικού προσωπικού για το πότε μπορεί να επιχειρηθεί η είσοδος στον τρίτο θάλαμο.

      Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκείνοι που δημιούργησαν τον τάφο αποχωρούσαν ολοκληρώνοντας την προστασία του βήμα – βήμα. Προς την ... αντίθεση κατεύθυνση και συγκεκριμένα προς το εσωτερικό του τάφου προχωρά, λοιπόν τώρα η ομάδα της ανασκαφής


   «Μέσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες θα έχουμε νεώτερα», αναφέρουν στο TheTOC.gr κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού. «Για το πόσο σύντομα θα έχουμε νεώτερα θα αποφασίσει η ... στατικότητα του μνημείου»


  Αυτός που έφτιαξε τον τάφο αποχωρούσε ολοκληρώνοντάς τον, οι εργάτες ακολουθούν την ... αντίθετη κατεύθυνση.


     Πως, όμως, εργάζεται η ομάδα της Κ. Περιστέρη στον τύμβο Καστά; «Με επιμονή, υπομονή και ένα ... ζεμπίλι», μας απαντούν άνθρωποι του περιβάλλοντος της ανασκαφής. Ο λόγος για τον περίφημο, καλυμμένο με δέρμα, «κουβά» με χειρολαβές (που χωράει περίπου δέκα φτυαριές χώμα) στον οποίο αφαιρείται προσεκτικά το χώμα από το ταφικό μνημείο. Σημειωτέον, το χώμα ενδιάμεσα στους διαφραγματικούς τοίχους είχε τοποθετηθεί για την ασφάλεια του τάφου. ΄Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκείνοι που δημιούργησαν τον τάφο αποχωρούσαν ολοκληρώνοντας την προστασία του βήμα – βήμα.

     Προς την αντίθεση κατεύθυνση και συγκεκριμένα, προς το εσωτερικό του τάφου, προχωρά λοιπόν τώρα η ομάδα της ανασκαφής. ΄Οταν το περίφημο «ζεμπίλι» γεμίσει, δύο εργάτες το τοποθετούν από τις χειρολαβές στον ταινιόδρομο που βρίσκεται στην είσοδο του μνημείου με τις ακέφαλες Σφίγγες και εν συνεχεία μεταφέρεται πάνω από τα σκαλοπάτια. Εκεί, το χώμα «κοσκινίζεται» και τα θραύσματα αγαλμάτων, γλυπτών ή άλλων, μεταφέρονται στο Μουσείο Αμφίπολης για επεξεργασία.


Ποιες είναι οι συνθήκες 1,5 χιλιόμετρο από τη Μεσολακκιά Σερρών;


    ΄Ωρα 7 το πρωί και η 15μελής ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη βρίσκεται ήδη επί ποδός καθώς οι ανασκαφές προχωρούν με αμείωτη ένταση στο ταφικό μνημείο. Το επιστημονικό και το τεχνικό προσωπικό αποτελούμενο από αρχαιολόγους, εργάτες, τον αρχιτέκτονα, τον γεωτεχνικό, τον τοπογράφο, τον συντηρητή αρχαιοτήτων, τον γεωλόγο και τους υπόλοιπους συνεργάτες τους, εργάζεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι ακατάπαυστα. Στις 2 το μεσημέρι «χτυπάει κουδούνι» για ... διάλειμμα. Μετά από μικρή ξεκούραση η ομάδα επανέρχεται και συνεχίζει να εργάζεται μέχρι να πέσει το σούρουπο.

    Το εν λόγω 24ωρο είναι εξαντλητικό αλλά και ... απογειωτικό, αναφέρουν πληροφορίες μας από το περιβάλλον της ανασκαφής. Το συναίσθημα κορυφώνεται από τους νεαρότερους καθώς η σκαπάνη «πέφτει πάνω» σε κάτι καινούργιο: οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, τα επιστύλια και ότι άλλο αποκαλύπτεται. «Προσπαθούμε να είμαστε ψυχραιμότεροι γιατί αλλιώς θα ... κλαίμε όλοι μαζί»,  λένε τα εμπειρότερα μέλη της ομάδας.

Για τη συνέχεια κρατάμε όλοι την αναπνοή μας...


της Κατερίνας Λυμπεροπούλου 


Πηγή: www.thetoc.gr

Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Μπράβο σε όλη την ομάδα της κας Περιστέρη, ακόμα και στους σκαπανείς, για την λεπτομερή, επιστημονική και πολύ προσεκτική δουλειά που κάνουν. Η εργασία τους είναι δύσκολη και κάτω από αντίξοες συνθήκες και γι' αυτό τους ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή