Amfipoli News: Εξερευνούν το θύρωμα προς το υπόγειο του Τύμβου Καστά

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Εξερευνούν το θύρωμα προς το υπόγειο του Τύμβου Καστά







Τα καρφιά που βρέθηκαν επάνω στη μαρμάρινη θύρα πίσω από τις Καρυάτιδες δε φαίνεται να εμπλουτίζουν τη χρονολόγηση, εξηγεί η επικεφαλής των ανασκαφών στον τάφο της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη.

Ωστόσο, η μαρμάρινη πόρτα δείχνει από μόνη της ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο.

Η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε όμως επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι αρχαιολόγοι βρίσκουν οβίδες, που πιθανόν να προκάλεσαν ζημιά στον τάφο.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για οβίδες από τη μονάδα του βουλγαρικού στρατού που είχε στρατοπεδεύσει το 1913 στην Αμφίπολη και έδινε μάχες κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η ταυτότητα του ενοίκου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα κι αυτό διότι εξαιτίας του ύψους των Καρυάτιδων και των πολλών χωμάτων που υπήρχαν πίσω από εκείνες και έκρυψαν ολόκληρη μαρμάρινη πόρτα (!), δεν προχώρησαν οι εργασίες προς το θύρωμα που οδηγεί στον υπόγειο τέταρτο θάλαμο.

Εκεί οι αρχαιολόγοι δεν αναμένουν να βρουν καρφιά ή θύρες, αλλά κτερίσματα τα οποία, ήδη τα αναμένουν για να τα χρονολογήσουν στην ελληνιστική περίοδο και εκείνα είναι που θα δώσουν πιο σαφή στοιχεία για το ποιος ή ποιοι έχουν ταφεί στον τύμβο Καστά.


Πηγή: news.gr
Διαβάστε επίσης:



3 σχόλια :

  1. Λοιπόν, τα καρφιά δεν βρέθηκαν ΠΑΝΩ στη θύρα, βρέθηκαν "μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες", δηλαδή στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Εκτός από φορεία, που μας είπε η επίτιμη, σε άλλες περιπτώσεις μακεδονικών τάφων τα καρφιά μπορεί να σήμαιναν ανάρτηση διαφόρων αντικειμένων ή διακοσμήσεων στους τοίχους. Μην μπερδεύουμε αυτά τα χάλκινα και σιδερένια καρφιά που βρέθηκαν στον δεύτερο χώρο, μπροστά από τη θύρα, με τις εφηλίδες, δηλαδή τα εξογκώματα πάνω στις μαρμάρινες πόρτες που απομιμούνται κεφαλές καρφιών πάνω σε ξύλινες πόρτες.

    Μακάρι να βρεθούν κτερίσματα (πολύτιμα, προφανώς), αλλά δεν είναι μόνο αυτά που προσδίδουν αξία στην ανασκαφή και στο μνημείο. Άλλωστε στην ανασκαφή, ορισμένες φορές, λίγα ταπεινά καρφιά μπορεί να δώσουν περισσότερες πληροφορίες από ένα χρυσό αγγείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο για τη μαρμάρινη θύρα ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο χώρο, της οποίας βρέθηκαν (τρία;) θραύσματα: Η θύρα αυτή είχε στροφέα, λέει η ανασκαφέας. Δηλαδή ανοιγόκλεινε κανονικά; Κάτι τέτοιο δείχνει και το σχέδιο του κ. Λεφαντζή, αν δεν κάνω λάθος. Το σημείο αυτό χρειάζεται διευκρίνιση γιατί -από όσο γνωρίζω, φυσικά- στους μακεδονικούς τάφους οι μαρμάρινες θύρες δεν ανοιγόκλειναν, αλλά σφράγιζαν έναν χώρο. Αν κάποιος γνωρίζει με βεβαιότητα περί της μοναδικότητας του στοιχείου ας μας το πει, γιατί άμα περιμένουμε από την Παναγιωταρέα σωθήκαμε, και ως θύματα του καπιταλισμού δεν προλαβαίνουμε να εντρυφούμε μέρα νύχτα στη βιβλιογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο όσα έχω διαβάσει, η πόρτα είχε την δυνατότητα να ανοιγοκλείνει αλλά έβαζαν μια σφήνα για να την μπλοκάρουν και να σφραγίζουν τον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή