Amfipoli News: ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρόταση δωρεάν εγκατάστασης συστήματος φύλαξης από Κύπρο για την προστασία του Τύμβου

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρόταση δωρεάν εγκατάστασης συστήματος φύλαξης από Κύπρο για την προστασία του Τύμβου

Λευκωσία: Στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς. Οι εργασίες βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση καθώς αναμένεται η είσοδος στον τέταρτο ταφικό  θάλαμο. Η είσοδος της ταφικής περιβόλου στο λόφο Καστά καλύφθηκε με ειδικά σκέπαστρα προστατεύοντας τόσο τις σφίγγες όσο και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματά τους.

Γύρω από την ανασκαφή υπάρχει αστυνομική δύναμη, η οποία έχει ενισχυθεί και φυλάσσει τον χώρο όλο το 24ωρο. Εκτός από την ανάγκη συνέχισης των εργασιών που, όπως φαίνεται, θα κρατήσουν ακόμα για πολύ, η φύλαξη του μνημείου είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Κύπρος κάνει τα δικά της σχέδια για να συνεισφέρειΔωρεάν συνεισφορά για την Ελλάδα από την L.I.A. Soundtech / VIDEOFIED


Η Εταιρεία Sound Tech στέλλει πρόταση στον Έλληνα πρωθυπουργό για προσφορά κάλυψης του μνημείου της Αμφίπολης μέσω μιας μοναδικής τεχνολογίας συναγερμών της ΕΕ. Η πρόταση για δωρεά εγκατάστασης συστήματος φύλαξης του αρχαιολογικού μνημείου της Αρχαίας Αμφίπολης έχει διαβιβαστεί μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο στο Γραφείο της γεν. γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην επιστολή του ο διευθυντής της εταιρείας L.I.A. Soundtech Car & Home Solutions Ltd, Γιάννης Διάκος, τονίζει ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να συνεισφέρει στο ελληνικό κράτος καθώς οι Γάλλοι κατασκευαστές έχουν την ίδια αντίληψη, ότι δηλαδή το μνημείο είναι Παγκόσμια Κληρονομιά. Λόγω της  τεχνολογίας που διαθέτουν οι συναγερμοί VIDEOFIED, μπορούν χωρίς ηλεκτρισμό να παρέχουν 24ώρες το 24ωρο κάλυψη, 365 μέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που πλησιάσει κάποιος στον τάφο, σε ώρες μη εργάσιμες, θα στέλνεται άμεσα βίντεο για επιβεβαίωση στον σταθμό της Θεσσαλονίκης του Έλληνα συνεργάτη της εταιρείας, που άμεσα θα μπορεί να ενημερώσει, βάση πρωτοκόλλου, τις αρμόδιες Αρχές, Αστυνομία/ΟΠΚΕ, Πυροσβεστική, Αρχαιολογικό Μουσείο, Στρατό κ.λπ.

Γιατί αυτή η επιθυμία του Γιάννη Διάκου να προσφέρει στην Ελλάδα; Εκτός του ότι είναι Έλληνας, προέρχεται από το γεγονός ότι έχει φιλοξενηθεί από το ελληνικό κράτος με υποτροφία μαζί με 30 Κυπριόπουλα στο Οικοτροφείο του Κολεγίου Αθηνών την εποχή του 1974-1980, όταν προσφυγοποιήθηκε, σε ηλικίες 8-11 χρονών. Στο ίδιο κολέγιο φοίτησε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Νιώθω, λέει στον «Φ», την υποχρέωση, εφόσον έχουμε αυτή τη μοναδική τεχνολογία που δεν χρειάζεται ούτε ηλεκτρισμό (μόνο λήψη σήματος GSM), να συνεισφέρω μαζί με τους Γάλλους κατασκευαστές και τον Έλληνα αντιπρόσωπο της VIDEOFIED που θα παρέχει υποστήριξη (ούτε 1 δευτερόλεπτο δεν θα μένει ακάλυπτος ο τάφος). Η ιστορία πάει πολύ πιο πίσω. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Διάκος, ο  «παππούς» του  Θωμάς Διάκος από το Αργάκι πολέμησε εθελοντής το 1912 στους Βαλκανικούς Αγώνες και με την επιστροφή του στην Κύπρο πέθανε λόγω ασθένειας και θα ήθελε να το κάνει και εις μνήμην του.

Όπως εξηγεί ο κ. Διάκος, αν γίνει αποδεκτή η πρότασή μας, θα μεταβεί άμεσα ο Έλληνας αντιπρόσωπος της VIDEOFIED στην Αμφίπολη για να διεκπεραιώσει το όλο έργο. Θα εγκαταστήσει το σύστημα, το οποίο δεν έχει κανένα απολύτως σύρμα και δεν θα υπάρξει καμιά παρέμβαση γιατί το όλο σύστημα μπορεί να είναι και κινητό. Λειτουργεί παντελώς με μπαταρίες που έχουν διάρκεια μέχρι 4 χρόνια. Θα ενωθεί με τον Σταθμό Λήψης Σήματος που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Για το θέμα των ιδιωτικών χορηγιών, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι επί της αρχής δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, αλλά οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στον βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται το μνημείο.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το υπουργείο εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς».

Γράφει: Μαρίνα Σχίζα


Πηγή: philenews.com
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :