Amfipoli News: Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα


Του Κώστα Βαξεβάνη

Πολιτική είναι το ενδιαφέρον για τις επόμενες γενιές, όχι για τις επόμενες εκλογές. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μια αριστερή αντίληψη, σίγουρα όμως εκπροσωπεί μια αριστερή ευθύνη. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ένα ιδεολογικό καθήκον, είναι η ανάγκη να αποκατασταθεί στη χώρα η Δικαιοσύνη, η Ισονομία, η Δημοκρατία η ίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα ελληνικό φαινόμενο, που αντιμάχεται την αδικία που εκπορεύεται από τα υπόγεια της διαπλοκής, αλλά ένα ευρωπαϊκό  παράδειγμα. Την ελληνική κυβέρνηση βαραίνει η ευθύνη να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τη λιτότητα, τον οικονομικό μερκελικό προτεσταντισμό και τον κοινωνικό πρωτογονισμό του νεοφιλελευθερισμού. Να αποκαταστήσει τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς. Τις αξίες και όχι το χρήμα. Να αντικαταστήσει το φόβο και τη χειραγώγηση με ελπίδα.


Δίπλα στις μεγάλες προσπάθειες, που αφορούν τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την οικονομία και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, πρέπει να γίνει η θεσμική και δημοκρατική αποκατάσταση της Ελλάδας. Μια υγιής και προστατευμένη θεσμικά κοινωνία, μπορεί να είναι μια υπεύθυνη κοινωνία, δηλαδή ο σύμμαχος μιας κυβέρνησης άλλου τύπου. Σε αυτές τις ανατροπές που έχει ανάγκη άμεσα η χώρα θα ήθελα να σταθώ.

Δικαιοσύνη

Ως σήμερα, η Δικαιοσύνη παρουσιάζεται προς τα έξω ως ανεξάρτητη και θεσμική. Το μύθο αυτό τον προάγουν οι πολιτικές δυνάμεις της διαφθοράς, οι οποίες ευνοούνται από τη Δικαιοσύνη που υπάρχει. Η Δικαιοσύνη και κυρίως οι ανώτεροι βαθμοί της είναι εργαλεία της διαπλοκής. Δεν τη διακρίνει καμία τυφλότητα, αντιθέτως, κλείνει με νόημα το μάτι στη διαπλοκή. Οι μεγάλες δικογραφίες, οι οποίες αφορούν τραπεζίτες, μένουν στα εισαγγελικά συρτάρια. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει καταγγελθεί δημόσια για παρεμβάσεις, αλλά κανένας δεν ερεύνησε έστω περιφερειακά όσα καταγγέλθηκαν. Υπάρχει ένα θεσμικό κενό, που αφορά την αδυναμία ελέγχου του Αρείου Πάγου από κάποιο άλλο όργανο. Δηλαδή, ακόμη και αν αποδειχθεί πως η Εισαγγελία είναι διεφθαρμένη, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ποινικός έλεγχος, αλλά μπορεί να παραμείνει στη θέση της, στο όνομα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ακόμη και μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς ερευνώνται, όχι στο όνομα της Δικαιοσύνης, αλλά για λόγους που σχετίζονται με αντικρουόμενα συμφέροντα στο εσωτερικό του συστήματος διαφθοράς.Μεγάλες υποθέσεις, που αφορούν το παραδικαστικό, δεν προχωρούν, γιατί θα αποκαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας των πραγματικών ηγεμόνων του συστήματος «μη Δικαιοσύνης».

Η λεγόμενη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ένα μαυσωλείο, το οποίο η κοινωνία καλείται να προσκυνά αντί να ερευνά. Η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει το ρόλο της Δικαιοσύνης και να απελευθερώσει τις έντιμες δυνάμεις στο εσωτερικό της, οι οποίες σήμερα στέκονται με φόβο ή με βεβαιότητα αναποτελεσματικότητας για τις ίδιες απέναντι στη σέχτα που διοικεί εξωθεσμικά τη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση, αντί να απολογείται σε ένα ψευδοσχήμα ανεξαρτησίας, πρέπει να εξασφαλίσει με παρέμβαση την πραγματική ανεξαρτησία. Δηλαδή να καταδείξει τη διαφθορά στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, να κατονομάσει τους φορείς της, να ανακοινώσει τις προκλητικές λειτουργίες, ώστε να αφήσει εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους προστάτες της διαπλοκής. Στη συνέχεια, να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ελεύθερα, κάνοντας σαφή διαχωρισμό μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει αυτοκάθαρση. Είναι ένας ακόμη μύθος διαιώνισης της διαφθοράς. Ένα κόλπο, στο οποίο η δημοκρατία και οι αρχές της χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την έλλειψη αρχών και δημοκρατίας.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ξανανοίξουν μεγάλες υποθέσεις, παραδίδοντας στη Δικαιοσύνη στοιχεία που υπάρχουν στα υπουργεία και τη Διοίκηση.


Ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης

Τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι ο τρίτος πυλώνας της διαφθοράς και της διαπλοκής. Οι άλλοι δύο είναι η οικονομική ελίτ, που κάνει ό,τι θέλει, και η πολιτικοί της υπάλληλοι, που την ευνοούν οικονομικά και την καλύπτουν νομικά. Τα μέσα ενημέρωσης είναι ο συνέταιρος σε αυτό το σύστημα διαφθοράς. Χρέος της νέας κυβέρνησης είναι να σπάσει τη σχέση αυτή, δηλαδή το απόστημα στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, πράγμα το οποίο δεν μπορούν να κάνουν δυστυχώς τα δημοσιογραφικά όργανα.

Τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με τα λεφτά του Δημοσίου,δηλαδή με δάνεια και διαφημίσεις τραπεζών, τα οποία πληρώνουμε μέσω ανακεφαλαιοποίησης. Πρέπει να κληθούν να τα πληρώσουν τώρα ή να πουλήσουν τα Μέσα με βάση τους απλούς κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς. Αν τα δάνεια γίνουν απαιτητά, είναι πολύ πιθανόν να τα πληρώσουν από το κρυμμένο προσωπικό τους χρήμα. Είναι σκανδαλώδες να έχουν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα οποία δεν πληρώνουν, την ώρα που συλλαμβάνονται άνθρωποι για χρέη 1.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου, πρέπει πληρώσουν τις δημόσιες συχνότητες που κατέχουν και χρησιμοποιούν δωρεάν. Επίσης τους φόρους που τους αναλογούν και τις υποχρεώσεις που έχουν. Ταυτόχρονα πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος που θα λειτουργούν αυτά τα συγκροτήματα, σεβόμενα την ανάγκη ενημέρωσης,ψυχαγωγίας και μόρφωσης.

Τράπεζες

Οι τράπεζες (και οι ελληνικές) ήταν αιτία της κρίσης στην Ευρώπη. Αφού δημιούργησαν φούσκες και ιπποδρομιακά στοιχηματικά τραπεζικά προϊόντα, έπεσαν έξω. Τα κράτη κλήθηκαν να καλύψουν τις ζημιές, για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και μετέτρεψαν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο. Στην Ελλάδα υπήρξε μία ακόμη ιδιομορφία. Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης δεν κάλυψαν απλώς ρίσκα τραπεζών αλλά και ληστείες. Το σύνολο σχεδόν των τραπεζιτών έκλεψε χρήματα, δίνοντας δάνεια χωρίς αντίκρισμα σε επιχειρηματίες συνεταίρους, ή σε δικές τους κρυφές εταιρίες. Ο «κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες» έκρυψε όλη αυτή τη ληστεία στις γενικές ζημιές των τραπεζών. Τα εγκλήματα, αντί να τιμωρηθούν, χρηματοδοτήθηκαν με την ανακεφαλαιοποίηση.


Δημόσιο

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να ορίσει ένα νέο ρόλο του Δημοσίου. Το Δημόσιο πρέπει να παρέχει κοινωνική λειτουργία εκτός από Διοίκηση. Πρέπει να εγκαταλειφθεί η στερεοτυπική αντίληψη ότι το Δημόσιο είναι αξιωματικά καλό, και να απαντηθεί το ερώτημα «τι Δημόσιο». Σε αυτό το ερώτημα, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει: «αποτελεσματικό, αξιοκρατικό, γρήγορο, αξιόπιστο, κοινωνικό Δημόσιο».

Το Δημόσιο χρησιμοποιείται από το νεοφιλευθερισμό ως το κακό της ελληνικής κοινωνίας. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται το Δημόσιο, που δημιουργήθηκε από τους ίδιους. Της αναποτελεσματικότητας, της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού. Η αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπαρασπίζεται αυτό το Δημόσιο, αλλά οφείλει να δημιουργήσει το νέο, αυτό που χρειάζεται μια σύγχρονη Ελλάδα.

Να ψηφιστεί νόμος, ώστε το Δημόσιο να μην έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον πολίτη όσα το ίδιο κατέχει. Είναι μια πρόταση την οποία έχει διατυπώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Να μην ζητά το Δημόσιο πιστοποιητικό το οποίο έχει μια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, ή έγγραφο που μπορεί να εξασφαλίσει το ίδιο ηλεκτρονικά.

Να απλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο, που αφορά υπηρεσίες και απαιτήσεις του Δημοσίου. Είναι τραγικό, και ταυτόχρονα γελοίο, να υπάρχει νομολογία 22.000 σελίδων για να χτίσεις ένα σπίτι τεσσάρων τοίχων. Η πολυνομία και τα νομικά παράθυρα είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς. Όπως έλεγε ο Τάκιτος, όσο πιο διεφθαρμένη είναι μια χώρα τόσο πιο πολλούς νόμους νομοθετεί.

Έσοδα και ελεγκτικοί μηχανισμοί

Τα έσοδα του κράτους εξασφαλίζονται από μονομερή φορολογία. Μαζί με τις νομικές ρυθμίσεις για δίκαιη και σταθερή φορολογία, πρέπει να αναμορφωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος διαχέεται σε πολλές υπηρεσίες, από ΣΔΟΕ ως Οικονομική Αστυνομία .Το αποτέλεσμα είναι η συγκάλυψη. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος αυστηρός διωκτικός μηχανισμός οικονομικού εγκλήματος, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού IRS. Σε αυτόν να υπαχθεί το αμαρτωλό ΣΔΟΕ και να προχωρήσει ταυτόχρονα η έρευνα ενατίον στελεχών του. Να υπάρξει ανοιχτή γραμμή, στην οποία πολίτες θα καταγγείλουν εκβιασμούς και χρηματισμούς. Να διαταχθεί έρευνα για το ποια έγγραφα έχουν καταστραφεί στο ΣΔΟΕ και μάλιστα με νόμο πριν αλλάξει η κυβέρνηση.


Να ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ και το πλήθος των στοιχείων που υπάρχουν για φοροδιαφυγή, από ειδική ομάδα ελέγχου, η οποία θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΚΕΠΥΟ.


Να καταργηθεί η πολυαρχία διάφορων εισαγγελιών, οι οποίες αχολούνται με το οικονομικό έγκλημα.


Έλεγχος Πόθεν Έσχες

Να ξεκινήσει δειγματοληπτικός έλεγχος για όσους είναι υπόχρεοι δήλωσης Πόθεν Έσχες και στοχευμένος όπου υπάρχουν βάσιμες καταγγελίες. Η δήλωση Πόθεν Έσχες για τους βουλευτές είναι χωρίς αντικείμενο, αφού δηλώνεται το Έσχες αλλά ποτέ το Πόθεν. Να δημιουργηθεί επιτροπή, η οποία θα ελέγξει εκ νέου τα στοιχεία που υπήρξαν από τον έλεγχο ορκωτών λογιστών για το Πόθεν Έσχες πολιτικών. Πολλά στοιχεία έχουν καλυφθεί ή χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς εκβιασμούς.


Να γίνει λεπτομερειακός έλεγχος Πόθεν Έσχες σε όλους τους εκατομμυριούχους βουλευτές, οι οποίοι δηλώνουν απλώς πως είναι προικισμένοι και όχι κλέφτες. Ας ερευνηθεί, επιτέλους, πώς ένας πολιτικός γίνεται πλούσιος, έστω και από προίκα, με μερικές θητείες στη Βουλή.


Θα σταματήσω λοιπόν εδώ, γιατί θέλω να σας πω και κάτι ακόμη. Όχι στον πρωθυπουργό, αλλά στον φίλο Αλέξη.


Φίλε Αλέξη,

οφείλω να σου μεταφέρω το ευχαριστώ του πατέρα μου και της γενιάς του, γιατί τους δίνεις το δικαίωμα να πιστεύουν πως αυτά για τα οποία αφιέρωσαν τη ζωή τους δεν ήταν μια χαμένη υπόθεση.

Οφείλω να σου πω και το δικό μου ευχαριστώ, γιατί κάνεις τον κόσμο που σε ακούει να θεωρεί πως δεν είναι μια κατσαρίδα κάτω από το χαλάκι στην είσοδο της Ευρώπης, που περιμένει την ώρα που θα την λιώσουν. Αποκατέστησες την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια του κόσμου. Του ξαναμίλησες για την ελπίδα. Είμαι και εγώ ένας από αυτούς, που το βράδυ αυτό γέλασε και έκλαψε. Όχι για την αριστερή επιβεβαίωση, αλλά για το δικαίωμα πόυ αποκτήσαμε και πάλι να ελπίζουμε.


Φρόντισε να μην αφήσεις κανέναν με διάφορα προσχήματα να μπει ανάμεσα σε σένα και την αλήθεια. Τα σχετικά με την εξουσία και τους κινδύνους της τα ξέρεις. Αλλά ξέρεις επίσης πως ό,τι σε έφερε ως εδώ ήταν αυτό που ακολούθησες. Αυτό θα σε πάει και παραπέρα.

Κώστας Βαξεβάνης

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο τεύχος 69 του HOT DOC στις 30 Ιανουαρίου 2015, πριν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή: koutipandoras.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου