Amfipoli News: Ελιόπιτες

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ελιόπιτες

ELIOPITA_slider

Υλικά

Για τη ζύμη

5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια ελιές Χαλκιδικής, χωρίς κουκούτσια
2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο (ή 2 κουτ. σούπας αποξηραμένο)
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χονδροκομμένα
σουσάμι

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα, το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνετε. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και ελαστική. Την πλάθετε μια μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε 1 ώρα να «ξεκουραστεί».

Βήμα 2

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ελιές με το κρεμμύδι, τα αμύγδαλα και το δυόσμο.

Βήμα 3

Προθερμαίνεται τον φούρνο στους 180°C. Σε επίπεδη, αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρά φύλλα και τα κόβετε σε λωρίδες. Απλώνετε λίγη από τη γέμιση κατά μήκος κάθε λωρίδας και τυλίγετε σε ρολό, σαν φραντζολάκια.

Βήμα 4

Αραδιάζετε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί, τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε στον φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να ροδοκοκκινίσουν οι ελιόπιτες. Τις κόβετε λοξά και τις σερβίρετε.

Μερίδες : για 6 ελιόπιτες 
Χρόνος προετοιμασίας : 25m 
Χρόνος ψησίματος : 35m 
Έτοιμο σε : 60m 
Χρόνος αναμονής : 1 ώρα

Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου